Φεστιβαλ Via Egnatia vs «Ζορμπας» σημειωσατε 1

Επιτυχημένο το σύνολο των δράσεων της 4ης διοργάνωσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Ροδόπη παρά την κακοκαιρία

Φέτος και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Via Egnatia πραγματοποιήθηκε στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τέχνη, πολιτισμό, παράδοση και αθλητισμό, με γνώμονα την επίδραση που είχε τόσο η Αρχαία Εγνατία όσο και η Νέα Εγνατία στις τοπικές κοινωνίες.
 

Το Φεστιβάλ «έριξε αυλαία» με ένα τριήμερο στην Ροδόπη, η οποία φαίνεται πως αψήφησε τις κακές καιρικές συνθήκες που έφερε μαζί του η έλευση του «Ζορμπά» καθώς το σύνολο των εκδηλώσεων κρίθηκαν επιτυχημένες, τόσο από άποψη περιεχομένου, όσο και από άποψη συμμετοχής.
 
Η αρχή έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ΤΕΕ Θράκης, το απόγευμα της Παρασκευής με ομιλία που αναδείκνυε πτυχές της Εγνατίας Οδού, με κεντρικούς ομιλητές την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ροδόπης κ.Χρύσα Καραδήμα που μίλησε για τις πόλεις – σταθμούς στη διαδρομή της Εγνατίας στη Ροδόπη και τον κ.Ευάγγελο Μπεμπέτσο, αναπληρωτή καθηγητή ΤΕΦΑΑ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που παρέθεσε ομιλία με θέμα «πολίτες – όμορφη πόλη». Αξίζει να σημειωθεί πως χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, παρουσία μεταξύ άλλων της αντιδημάρχου κ. Κατερίνας Ιωαννίδου, της αντιπρύτανη κ. Ζωής Γαβριηλίδου, του  προέδρου της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστη Βαφειάδη, της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κικής Κωνσταντινίδου, των κ.κ. Δημήτρη Χαρίτου και Βούλα Ελευθεριάδου, καθώς και εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας της περιοχής.
 

Ακολούθησε το απόγευμα του Σαββάτου το «Rodopi Run» ένας αστικός αγώνας μήκους 5 χλμ. Περισσότεροι από 200 δρομείς κάθε ηλικίας, έλαβαν θέση στο πάρκο της περιφέρειας, όπου είχε οριστεί το σημείο εκκίνησης για να καταλήξουν στο βυζαντινό τείχος, διατρέχοντας γειτονιές της πόλης. Την ίδια μέρα στην ιστορική περιοχή «ΒΑΡΟΣΙ» Κομοτηνής εκτίθονταν έργα τέχνης του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ».
 

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η έτερη αθλητική δραστηριότητα του Φεστιβάλ, το «Rodopi Bike Run», όπου παρά την  έντονη βροχόπτωση σαράντα ποδηλάτες ξεκίνησαν από το Εμπορικό Κέντρο Kosmopolis, και αφού διένυσαν μια απόσταση 18 περίπου χλμ. κατέληξαν πάλι στο ίδιο σημείο. Οι εκδηλώσεις έλαβαν τέλος με την εθελοντική Μουσική Εκδήλωση «Μουσική Εγνατία-Τραγούδια Χωρίς Σύνορα» στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ). 

Νίκος Τσαλικίδης «Στόχος μας η ανάδειξη της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής διαδρομής» 

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που «από όραμα έγινε θεσμός και από σκέψη έγινε πράξη», όπως  χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλικίδης στον χαιρετισμό του στο ΤΕΕ Θράκης.
 

«Ένα όραμα του Γιώργου Παυλίδη που συνεχίζεται σήμερα από όλους εμάς και διεξάγεται πάνω στα χνάρια της διαδρομής της Αρχαίας Εγνατίας Οδού η οποία μας ενώνει. Στόχος μας η ανάδειξη της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής διαδρομής, που έχει τεράστια οικονομική και στρατιωτική σημασία και συνέδεε πριν από 2.000 χρόνια την Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη εμπορικά, κοινωνικά και πολιτισμικά», συμπλήρωσε κάνοντας μία συνοπτική αναδρομή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.