Φεστιβαλ σταθμος στα καλλιτεχνικα δρωμενα

Περισσότεροι από 7.500 λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής από κάθε γωνία του πλανήτη, έχουν συγκεντρωθεί στη Σαμοθράκη, όπου την Πέμπτη άνοιξε τις πύλες του το “Samothraki Dance Festival 2003”. Μετά από δυο απόλυτα επιτυχημένες διοργανώσεις κατά τα δύο προηγούμενα έτη, φιλοξενείται από 28 Αυγούστου έως και αύριο 3 Σεπτεμβρίου στο μαγευτικό καταπράσινο νησί της Σαμοθράκης, το κορυφαίο υπαίθριο φεστιβάλ σύγχρονης ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής που διοργανώνεται στη χώρα μας.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά στο διεθνές πολιτιστικό γεγονός, σε ειδικά διαμορφωμένους για τις ανάγκες του φεστιβάλ χώρους του δημοτικού camping της Σαμοθράκης, φιλοξενούνται κορυφαίοι εκπρόσωποι της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής σκηνής και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μεγαλύτερο σε διάρκεια και ανανεωμένο σε περιεχόμενο και εκδηλώσεις το “Samothraki Dance Festival 2003” φιλοδοξεί να αποτελέσει σταθμό στα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, τόσο της χώρας μας όσο και παγκοσμίως. Για επτά μέρες και έξι νύχτες, το δημοτικό camping του νησιού αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων θιασωτών της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής έκφρασης, δημιουργώντας μια κοιτίδα πολιτισμού, καλλιτεχνικής έκφρασης και επικοινωνίας με τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Συνολικά 55 djs και 25 μουσικά σχήματα παρελαύνουν από τις δυο μεγάλες μουσικές σκηνές, με ήχους από το ευρύ φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής, από progressive μέχρι techno και trance και από ambient free style μέχρι ethnic.

Με αγάπη στη μουσική και σεβασμό στο περιβάλλον

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοποριακή κίνηση που στοχεύει καταρχάς να αναδείξει νέες μορφές μουσικής έκφρασης με τη χρήση της τεχνολογίας και να εδραιώσει την ηλεκτρονική μουσική ως κυρίαρχο μουσικό ρεύμα του 21ου αιώνα. Ειδικότερα, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συμβάλλει στη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση και επικοινωνία, αξιώνοντας το τετράπτυχο ως πυρήνα και κεντρικό μήνυμα των εκδηλώσεων. Αναμφίβολα η καθιέρωση του Φεστιβάλ ως θεσμό αποτελεί ήδη πραγματικότητα, όμως η κατοχύρωσή του ως ένα πρωτεύον μουσικό γεγονός στο ημερολόγιο των διεθνών υπαίθριων φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής συνιστά μια μόνιμη πρόκληση για τους διοργανωτές. Βέβαια, η επιτυχία του εξυπηρετεί και γενικότερους εθνικούς κοινωνικοοικονομικούς στόχους, καθώς συντελεί στην προβολή και ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της Ελλάδας διεθνώς και προτείνει καινοτόμες μορφές τουρισμού.

Εντατικοί έλεγχοι και συλλήψεις για ναρκωτικά

Περισσότεροι από 120 νεαροί, διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, συνελήφθησαν τις τελευταίες μέρες σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, στο πλαίσιο της 3ης ετήσιας συνάντησης ηλεκτρονικής μουσικής που πραγματοποιείται στη Σαμοθράκη. Μέχρι τώρα έχουν κατασχεθεί από αστυνομικούς και λιμενικούς ποσότητες χασίς, αλλά και χάπια ΕΚΣΤΑΣΗ και LSD. Έως αύριο, 3 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία λήξης του φεστιβάλ, θα πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Γιώργος Χανός, Δήμαρχος Σαμοθράκης:

«Οι συλλήψεις δεν αμαυρώνουν την εικόνα του Φεστιβάλ»

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, κ. Γιώργος Χανός, σε δηλώσεις του στον ΠτΘ σχετικά με τους ελέγχους για ναρκωτικές ουσίες στα πλαίσια του φεστιβάλ και στη μεγάλη διάσταση που έλαβε το συγκεκριμένο γεγονός, σημείωσε: «Οι συλλήψεις γίνονται με τις συστηματικότερες και εντονότερες μεθόδους που χρησιμοποιεί σήμερα το κράτος μας για την πάταξη των ναρκωτικών. Καλώς έγιναν, αλλά πρέπει να γίνονται χωρίς να προέχει η δημοσιοποίηση και χρησιμοποίησή τους για να πάρουμε κάποιοι εύφημη μνεία. Εμείς το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ένα κοινωνικό γεγονός. Όταν έχουμε εφτά με οχτώ χιλιάδες κόσμο, υπάρχει αυτό το πρόβλημα, προσπαθούμε ανοιχτά να χτυπήσουμε τον κόσμο των ναρκωτικών και να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα, όσο μπορούμε. Επομένως, το θετικό είναι ότι έγινε εδώ μία πρωτοφανής προσπάθεια εκρίζωσης αυτού του φαινομένου. Εμείς βέβαια την επικροτούμε. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως αυτών που έρχονται στη Σαμοθράκη είναι άνθρωποι που έρχονται να χαρούν τις ομορφιές του νησιού και το Φεστιβάλ. Παρ’ όλες, λοιπόν, τις συλλήψεις, ο κόσμος υπάρχει, λειτουργεί κι ακόμα έρχεται. Επομένως, αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από τους αρμοδίους».

Ο κ. Χανός ζητά να πάρει θέση η πολιτική ηγεσία, ενώ δεν επιθυμεί να πάρουν μεγάλες διαστάσεις οι συλλήψεις, μια και είναι πλασματικοί οι αριθμοί και το πρόβλημα ήταν μηδαμινό μπροστά στο μεγαλείο και τους στόχους της διοργάνωσης του κορυφαίου και διεθνώς αναγνωριζόμενου Φεστιβάλ, κάτι που δείχνει και η ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή και το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο: «Εγώ κατηγορώ την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία, η οποία έχει εξαφανιστεί και δεν φαίνεται πουθενά και υπάρχουν μόνο οι μηχανισμοί του κράτους, οι οποίοι λειτουργούν στο θέμα των ναρκωτικών, που είναι υπαρκτό, όπως φαίνεται, όμως οι διατάσεις που πήρε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Σαμοθράκη κατάφερε να έχει έναν μεγάλο αριθμό τουριστών, στους οποίους μπορεί να διαπιστώσει κανείς την ποιότητα όταν θα βρίσκονται στο φεστιβάλ, το οποίο είναι ανοιχτό σ’ όλον τον κόσμο και δεν γίνεται πουθενά αλλού παρόμοιό του, με νέους απ’ όλον τον κόσμο που δεν είναι όλοι χρήστες και τοξικομανείς», επισημαίνει ο κ. Χανός. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτός ο θεσμός θα πρέπει να βάλει όλους σε σκέψη για να βγάλουν και τα ανάλογα συμπεράσματα για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί η διοργάνωσή του. Αυτό, βέβαια, θα γίνεται με σαφείς προϋποθέσεις και κάποιους όρους. «Γιατί πραγματικά η διεξαγωγή του Φεστιβάλ έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά και αυτά μπορούν να συζητηθούν μετά το πέρας της φετινής διοργάνωσης. Το φεστιβάλ δίνει κάποια παραδείγματα, τα οποία χρειάζεται να τα μελετήσουν σοβαρά και να τα θέσουν κι αυτά υπ’ όψιν, και πολιτικά για θέματα κράτους και ναρκωτικών, νεολαίας και προβλημάτων, τα οποία εδώ βγήκαν στην επιφάνεια ανάγλυφα. Όποιος δεν θέλει να τα δεχτεί στην πραγματική τους διάσταση, τότε είναι υποκριτής. Οι αρχές κάνουν το καθήκον τους στον υπέρτατο βαθμό, αυτό που επιβάλλεται, κάτι όμως που δεν γίνεται σε άλλες περιοχές. Εμείς είμαστε κατά των ναρκωτικών, προσφέρουμε τη Σαμοθράκη στους νέους για να τη χαρούν. Κακώς οι νέοι στρέφονται στο χώρο των ναρκωτικών, η συντριπτική πλειοψηφία όμως, που παραμένει παρόλα τα γεγονότα, αποτελεί ένα δείγμα ότι έχει στέρεες βάσεις ο θεσμός του φεστιβάλ κι επομένως εμείς οι υπεύθυνοι θα πρέπει να βρούμε εκείνους τους στόχους, ώστε αυτός να είναι σωστότερος και καθαρότερος. Για να μπορεί να συνεχιστεί χωρίς κανένα πρόβλημα».

Παρά τον συνεχή συσχετισμό ηλεκτρονικής μουσικής και χρήσης ναρκωτικών, από μερίδα τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, το “Samothraki Dance Festival 2003” συνεχίζεται κανονικά ως και αύριο Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, τελευταία μέρα διεξαγωγής του.

Από την πλευρά του ο κ. Θάνος Παπαγεωργάκης, νομικός εκπρόσωπος του Φεστιβάλ, σε δηλώσεις του στον ΠτΘ τόνισε: «Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε κατά τρόπο απόλυτο τα κρούσματα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι μεμονωμένα και δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των θεατών. Οι διοργανωτές συνδράμουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των αρχών ώστε να ολοκληρωθεί το φεστιβάλ με επιτυχία και ασφάλεια για τους συμμετέχοντες και να παταχθούν οι όποιοι επιτήδειοι και επικίνδυνοι για την κοινωνία που προσπαθούν να επωφεληθούν μέσα από το θεσμό του συγκεκριμένου φεστιβάλ. Δεν θέλουμε τέτοια άτομα στο φεστιβάλ. Σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι έχουν αποτρεπτικό ρόλο».

Μπάμπης Καλπάνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.