Φεστιβαλ παραδοσιακων χoρων στην Κυπρο

Το Α’ μεσογειακό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο. Συμμετοχές από χώρες της Μεσογείου όπως Συρία, Ισραήλ Ρουμανία, Αίγυπτο Ισπανία, Κύπρο, Ελλάδα και άλλες συνέθεταν μία πολυφωνία μουσικής και παράδοσης συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου.

Η δημιουργία του φεστιβάλ είχε σαν σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μεσογειακών χωρών αλλά και η προβολή και διατήρηση της παράδοσης. Από την Ελλάδα συμμετείχε το ποντιακό συγκρότημα Σέρα Αθηνών, πού κατέκτησε και την δεύτερη θέση στον διαγωνισμό. Το συγκρότημα συνόδευσε με την λύρα ο πρόεδρος του συλλόγου ποντιακής νεολαίας Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» Γιάννης Νικολαΐδης.

Η κριτική επιτροπή που παρακολουθούσε με κάθε λεπτομέρεια τα συγκροτήματα που έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους αποφάσισε το πρώτο βραβείο να δοθεί μετά από ισοψηφία στην Σερβία και την Ρουμανία, την δεύτερη θέση στην Ελλάδα και την τρίτη θέση στο Ισραήλ και την Κύπρο.

Πέρα από την ζωντάνια που διέθεταν τα συγκροτήματα και το κέφι που απέπνεαν σημαντικός παράγοντας ήταν και η ενδυματολογική προσέγγιση. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου ποντιακής νεολαίας «η Τραπεζούντα» Γιάννης Νικολαΐδης «έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συλλόγων που χρησιμοποιούν παραδοσιακές φορεσιές στις εκδηλώσεις τους που δεν είναι πιστά αντίγραφα των φορεσιών που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας». Ο κ. Νικολαΐδης κατανοεί το οικονομικό πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει στους συλλόγους αλλά παρόλα αυτά λέει «θα πρέπει να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε για ένα καλύτερο και σωστότερο αποτέλεσμα».

Τα 30 χορευτικά σχήματα που συμμετείχαν συνολικά στο Α’ Φεστιβάλ Μεσογειακής παράδοσής διασκέδασαν και χάρηκαν την όλη διοργάνωση αλλά και ενημερώθηκαν μια που επισκέφτηκαν από κοντά, την Πράσινη Γραμμή και τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Το έπαθλο της δεύτερης θέσης που κατέκτησε το ποντιακό συγκρότημα Σέρα Αθηνών συμπεριλάμβανε και το χρηματικό ποσό των 4,5 χιλιάδων ευρώ, το οποίο θα διαθέσουν για τις διοργανώσεις των πολιτιστικών τους εκδηλώσεων.

Μετά τον απόηχο του φεστιβάλ στην Κύπρο ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε την σκέψη του και την επιθυμία του λέγοντας ότι θα πρέπει και η Κομοτηνή να «εκμεταλλευτεί» μ’ έναν τέτοιο τρόπο τους πολιτιστικούς συλλόγους που δρουν εδώ στην περιοχή έτσι ώστε να γίνει μία προσπάθεια προβολής της πόλης και των αξιοθεάτων της. Τόνισε δε ότι η Κύπρος το συγκεκριμένο φεστιβάλ θα το «χρησιμοποιήσει» για την τουριστική προβολή της στο εξωτερικό και για την προσέλκυση τουριστών κατά την περίοδο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου που θεωρούνται «νεκροί» τουριστικά.

Ν.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.