Φεστιβαλ Κιθαρας Θρακης: Το φεστιβαλ που κερδισε το στοιχημα με τον χρονο και αποκτα διεθνη αιγλη

Ξεκίνησε το πλούσιο τετραήμερο πρόγραμμα

Εχθές ξεκίνησε το περίφημο πλέον Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, το μεγαλύτερο κιθαριστικό φεστιβάλ των Βαλκανίων που τελεί υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θρακιώτη κιθαριστή και συνθέτη Δημήτρη Σβυντρίδη και τη συμπαράσταση του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών.
 
Οι συναυλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 14 Απριλίου έπειτα από ένα πλούσιο τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ενώ θα  εμφανιστούν, το Microtonal  Guitar Duet από την Τουρκία, η Stela Μiteva-Dinkova από την Βουλγαρία, ο Nikola Montela από την Ιταλία, το περίφημο Flamengo Guitar Duet  με τους Σπύρο Τσιώλη και Δημήτρη Μπάρδα, η Κιθαριστική Ορχήστρα Θράκης, που έχει ενταχθεί στην Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα, και σολίστ τους διεθνούς φήμης κιθαριστές,  Στέλιο Γκόλγκαρη, (Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών) και Μιχάλη Σουρβίνο. Για τους συντελεστές και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έγινε λόγος σε συνέντευξη τύπου που διεξήχθη εχθές το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΚΕΠΠΑΚ.

 Νατάσα Λιβεριάδου «Το Φεστιβάλ έχει πλέον γίνει θεσμός»

Την συνέντευξη τύπου «άνοιξε» η κ. Νατάσα Λιβεριάδου, πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ η οποία αναφέρθηκε στο 5ο Φεστιβάλ Κιθάρας, που πλέον έχει γίνει «θεσμός» στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της περιοχής μας. Χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές, όπως τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών, κ. Στέλιο Γκόλγκαρη και τους καθηγητές μουσικών σχολείων και σχολών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στάθηκε ιδιαίτερα στην συμμετοχή κιθαριστών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Τουρκία, καθώς και του κ. Δημήτρη Σβυντρίδη, καλλιτεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης. Πριν δώσει τον λόγο στους συνομιλητές της, η ίδια κάλεσε το ευρύ κοινό, όχι μόνο από την Κομοτηνή, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή να παρακολουθήσει τις συναυλίες. 

Στέλιος Γκόλγαρης «Μία ακριτική πόλη, διεθνής πολιτισμικός σταθμός»

Τον λόγο πήρε με την σειρά του ο κ. Στέλιος Γκόλγκαρης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο Κομοτηνής, την ΔΚΕΠΠΑΚ και τα τοπικά ΜΜΕ για την ανάδειξη του Φεστιβάλ, στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχει και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, καταξιωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων τρία έργα του κ. Δημήτρη Σβυντρίδη, εμπνευσμένα από παραδοσιακά θέματα της Θράκης.
 
Συνεχίζοντας, έκρινε πως το γεγονός ότι μία ορχήστρα τέτοιου βεληνεκούς επέλεξε να παρουσιάσει τα έργα του Δημήτρη Σβυντρίδη πλάι σε κονσέρτα του Βιβάλντι επιβεβαιώνει την αξία του συνθέτη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο καλλιτεχνών από την επαρχία που καταξιώνονται διεθνώς. Το Φεστιβάλ Κιθάρας για πέμπτη συνεχή χρονιά «γράφει την δική του ιστορία», επεσήμανε στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα παράγει πολιτισμό και συμφιλιώνει τους λαούς, ενώ η Κομοτηνή, μία ακριτική πόλη είναι ένας «πολιτισμικός σταθμός». 

Δημήτρης Σβυντρίδης «To Φεστιβάλ φέτος απέκτησε ευρωπαϊκό αέρα»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, κ. Δημήτρης Σβυντρίδης αναφέρθηκε συνοπτικά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο φέτος απέκτησε ευρωπαϊκό αέρα, χάρη στην συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ευρώπη, όπως των κ.κ. Dinkova από την Βουλγαρία, Montela από την Ιταλία και Microtonal Guitar Duet από την Τουρκία, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μία διαφορετική μουσική εμπειρία «πειραματιζόμενοι» επί σκηνής με ξεχωριστά ακούσματα στις κιθάρες τους, στις οποίες προσέθεσαν χορδές. 
 
Ο κ. Σβυντρίδης δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για την αδυναμία διοργάνωσης συναυλιών στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Κομοτηνής, ενός χώρου που δημιουργήθηκε για να στηρίζει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, το οποίο, ωστόσο, παραμένει κλειστό. 

Μιχάλης Σουρβίνος «Πρόκειται για ένα από τα ποιοτικότερα Φεστιβάλ»

 Για τέταρτη συνεχή χρονιά συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κιθάρας ο κιθαρίστας, κ. Μιχάλης Σουρβίνος, ο οποίος με θέρμη το χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα και ποιοτικότερα φεστιβάλ που «απέκτησε παγκόσμια αίγλη σε παγκόσμιο επίπεδο», χάρη στην συμμετοχή μουσικών και σολίστ από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Βουλγαρία. Φέτος μάλιστα αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση, μιας και τις συναυλίες πρόκειται να παρακολουθήσουν Βούλγαροι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Φιλιππούπολης, όπως αποκάλυψε ο κ. Σουρβίνος, ενώ λίγο πριν ολοκληρώσει τον λόγο του υπογράμμισε τη συμβολή της ΔΚΕΠΠΑΚ στην διοργάνωση. 

Microtonal Guitar Duet «Δεν υπάρχουν σύνορα στην Τέχνη»

 Η συνέντευξη τύπου έκλεισε με τους Microtonal  Guitar Duet, ένα ντουέτο από την Κωνσταντινούπολη που συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης. Oι μουσικοί έδωσαν το δικό τους μήνυμα, λέγοντας πως «δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν σύνορα στην τέχνη. Είναι το ίδιο για εμάς να παίζουμε στην Ελλάδα, στην Τουρκία ή στην Βουλγαρία. Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους». Αξίζει να σημειώσουμε πως στις 11 Απριλίου στο Ίδρυμα Παπανικολάου οι Microtonal  Guitar Duet έδωσαν ρεσιτάλ, παρουσιάζοντας μία μίξη ελληνικής και τουρκικής folk μουσικής, αρμενικής μουσικής και jazz.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.