Φεστιβαλ Αριστερης Ενοτητας Κομοτηνης: Αναζητωντας λυσεις στην προσφυγικη κριση της εποχης μας

Εκδήλωση για τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης από την ΑΡΕΝ Κομοτηνής

Με μια εκδήλωση με θέμα την προσφυγική κρίση ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Μ. Ανατολή, όπου αναλύθηκε η στάση της Ευρώπης και πως θα πρέπει αν απαντήσουν οι συλλογικότητες, συνεχίστηκε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ της Αριστερής Ενότητας Κομοτηνής στο χώρο της νέας Νομικής.
 
Το φεστιβάλ ξεκίνησε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου με εκδήλωση που αφορούσε την σύνδεση του Δεκέμβρη του 08 με το σήμερα με καλεσμένους ομιλητές τον κ. Σπύρο Μαρκέτο, καθηγητής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και τον φοιτητή νομικής κ. Δημήτρη Βαρελτζή, ενώ ακολούθησε συλλογική κουζίνα.
 
Μεταξύ των ομιλητών στην εκδήλωση για το μεταναστευτικό ήταν ο κ. Μένιος Εξιόγλου, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρουσίασε τις γενικότερες αιτίες των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και πώς αυτές έχουν διαμορφωθεί με στόχο οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν την κατάσταση και να δουν που αυτή  κατευθύνεται, αλλά και να διαλυθούν κάποιοι μύθοι σχετικά με τις δυνατότητες της Ευρώπης να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες τη σχέση με την Τουρκία και το ρόλο που παίζει, αλλά και την επικείμενη συνεργασία της με την ΕΕ, που συμφωνείται αυτές τις μέρες.
 
Στη συνέχεια ο κ.Εξιόγλου περιέγραψε το θεσμικό πλαίσιο των υπάρχοντών συμφώνων, όπως του Δουβλίνου, που μετά από τα συμβάντα του καλοκαιριού αναθεωρήθηκαν στην πράξη, ενώ νέες αλλαγές φέρνουν και τα συμβάντα στο Παρίσι και η γενικότερη αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη.
 
«Είναι καλό να έχουμε μια εικόνα του προηγούμενου, και προς τα πού πάει να αναθεωρηθεί η κατάσταση» σημείωσε, θεωρώντας πως το καλοκαίρι είχαμε στην πράξη την αμφισβήτηση των συνθηκών τόσο από τις αυξημένες ροές όσο και από την δράση των αλληλέγγυων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
 
Και αυτό που πρέπει να κάνουν οι αλληλέγγυοι, σημείωσε, είναι «να δουν αντικειμενικά την κατάσταση και πως μπορούν να βοηθήσουν, τη στιγμή που έχουμε μια συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση με πολλαπλούς εμπλεκόμενους, με εκατομμύρια πρόσφυγες τόσο στο Λίβανο όσο και στην Τουρκία, και να αναδείξουν τη μεγάλη εικόνα».
 
Ο ίδιος όπως επεσήμανε θεωρεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι το θέμα πλέον απασχολεί όλη την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες με γνώμονα το εύρος της αλληλεγγύης και της προσπάθειας των ατόμων.
 
Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής με ρεμπέτικο γλέντι υπό τους ήχους των Τζαναμπέτηδων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκειά του στο χώρο λειτούργησαν βιβλιοπωλείο, πάγκος με προϊόντα ΒΙΟΜΕ, δίνονταν κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης για την κατάληψη Στέγης Προσφύγων στη Νοταρά 26 , ενώ πραγματοποιήθηκε και συλλογή τροφίμων, φαρμάκων και ρούχων για τους πρόσφυγες.
 
Το τυπικό ωστόσο τέλος του Φεστιβάλ θα δοθεί αύριο με τη συμμετοχή των μελών της Αριστερής Ενότητας Κομοτηνής, στην πορεία για την 6η του Δεκέμβρη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.