«Φερτε πισω τα κλεμμενα…»

Διάλογο για την επιστροφή χρημάτων των συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφαρμογή των προτάσεών τους πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, κατά τη χθεσινή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ Γεώργιος Γεωργίου, οι συνταξιούχοι επιμένουν στην επιστροφή των χρημάτων ζητώντας την κατάργηση του νόμου 3029 που «ρύθμιζε» τα χρέη του κράτους, αλλά και μειώνει τις συντάξεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στην σύνταξη από το 2008. Επίσης, ζητούν την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση της ανασφάλιστης εργασίας, όπως και την αύξηση των μισθών και ημερομισθίων ώστε να μπαίνουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μια είναι η λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι: οι κινητοποιήσεις. Επομένως, προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για τις 31 Οκτωβρίου και τις 7 Νοεμβρίου, μετά και από την προχθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού γραφείου των συνταξιούχων.

Τόσο οι προτάσεις Σπράου όσο και οι προτάσεις Αναλυτή δεν ξεφεύγουν απ’ την ίδια αρχική τους ιδέα: την εκχώρηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στον ιδιωτικό τομέα και την σταδιακή απεμπλοκή του κράτους απ’ την κοινωνική ασφάλιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλάνε για τη λύση του ασφαλιστικού και όχι για λύση στο πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης. Πρόβλημα υπαρκτό μεν, αλλά οι λύσεις που και οι δύο «σοφοί» προτείνουν, κινούνται στα ίδια πλαίσια. Συντάξεις στο όριο της φτώχειας για τους ασφαλισμένους στην κοινωνική ασφάλιση, συμπληρωματική σύνταξη απ’ τα επαγγελματικά ταμεία και καλή σύνταξη μόνο γι’ αυτήν την μερίδα συνταξιούχων που μπορεί, κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου, να πληρώνει ιδιωτική ασφάλιση.

Κύριος στόχος των προαναφερθέντων προτάσεων, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, είναι «να απεμπλακεί το κράτος από την κοινωνική ασφάλιση και να ιδιωτικοποιηθούν τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων. Από κει και πέρα άλλες ρυθμίσεις για αύξηση του ορίου ηλικίας, για μείωση των συντάξεων παίζονται παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα».

Ο κ. Γεωργίου αναφέρεται στο πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως, επικουρικά, που υπάρχει στη χώρα μας, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει ενοποίησή τους με αποτέλεσμα να τεθούν υπό κίνδυνο τα ταμεία των συνταξιούχων και του ΙΚΑ. Σχολιάζοντας το γεγονός για την 12ετή «προθεσμία» που δίνεται για την λειτουργία του ΙΚΑ, τονίζει: «Παλαιότερα είχαμε πει ότι «εμείς δεν ξεχνάμε τι μας χρωστάνε». Αν μας δώσουν όσα μας χρωστάνε, αν γίνει πάταξη της εισφοροδιαφυγής, αν μπουν οι νέες δυνάμεις της εργασίας στο ασφαλιστικό σύστημα, τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κοινωνική ασφάλιση».

Επομένως, οι συνταξιούχοι επιμένουν στην επιστροφή των χρημάτων ζητώντας την κατάργηση του νόμου 3029 που «ρύθμιζε» τα χρέη του κράτους, αλλά και μειώνει τις συντάξεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη από το 2008. «Να επιστραφούν τα κλεμμένα, σύμφωνα και με το γνωστό σύνθημα που φωνάζουν οι συνταξιούχοι στις διαδηλώσεις τους: «φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Επίσης, ζητούν την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση της ανασφάλιστης εργασίας, όπως και την αύξηση των μισθών και ημερομισθίων ώστε να μπαίνουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. «Επίσης, ζητάμε να μπει ένας ορθολογισμός στα ταμεία. Εδώ και δέκα χρόνια που συνταξιοδοτήθηκα θυμάμαι ότι προσπαθούν να κάνουν την μηχανογράφηση στο ΙΚΑ και δεν το έχουν κάνει ακόμα. Όλα αυτά θα δώσουν ζωή στα ασφαλιστικά ταμεία για πολλά χρόνια».

Όσο για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι καλό θα ήταν να ενδιαφερθούν από τώρα για την σύνταξή τους, ο κ. Γεωργίου πιστεύει ότι ασφαλώς τους ενδιαφέρει το ζήτημα αλλά όχι άμεσα, καθώς «έχουν μια προοπτική ζωής μπροστά τους, δεν ενδιαφέρονται άμεσα. Και φυσικά βλέποντας αυτήν την κατάσταση είναι λίγο απογοητευμένοι».

480-600 ευρώ η κατώτατη σύνταξη στο ΙΚΑ

Το 75% περίπου των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνουν κατώτατη σύνταξη της τάξης των 480-600 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των Συνταξιούχων του Ιδρύματος. «Το 70-75% των συνταξιούχων παίρνει την κατώτατη σύνταξη, δηλαδή από 480 έως 600 ευρώ». Το 15% παίρνει σύνταξη περίπου στα 700 ευρώ, ενώ περίπου το 5% των συνταξιούχων παίρνει 1000-1200 ευρώ. «Καταλαβαίνετε ότι στις σημερινές συνθήκες, με την ακρίβεια που καλπάζει και δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να την τιθασέψουν, η ζωή μ’ ένα τέτοιο εισόδημα γίνεται δύσκολη».

Κινητοποιήσεις

Μία είναι η λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, κι αυτή είναι οι κινητοποιήσεις. Επομένως, προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για τις 31 Οκτωβρίου και τις 7 Νοεμβρίου, μετά και από την προχθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού γραφείου των συνταξιούχων. «Σίγουρα οι συνταξιούχοι θα βγουν στους δρόμους γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Ξέρουμε ότι θα γίνουν κινητοποιήσεις στις 31 Οκτωβρίου και, στη συνέχεια, στις 7 Νοεμβρίου».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.