«Φερεγγυοτητα και βια τα προβληματα του ποδοσφαιρου»

Ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούσαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο νομό και τα αθλητικά σωματεία στην περιοχή και καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή την Κυριακή στην πόλη μας. Ο κ. Μπιτσαξής, που την προηγούμενη ημέρα είχε επισκεφθεί το Νομό Ξάνθης με τον ίδιο στόχο, είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συνάντηση με τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας κ. Θεοδώρα Κόκλα και συμμετείχε σε σύσκεψη με τον νομάρχη, τους δημάρχους του νομού αλλά και σε σύσκεψη με ενώσεις σωματείων και αθλητικών συλλόγων.

 

Τη χαρά της για τη συνεργασία της με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού εξέφρασε η γενική γραμματέας κ. Θεοδώρα Κόκλα. «Είναι μια δημιουργική συνεργασία σε μια δύσκολη μέρα. Το κράτος συνεχίζει να εργάζεται παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά και θα προσπαθήσουμε να δίνουμε λύσεις στο πλαίσιο των περιορισμένων χρηματικών δυνατοτήτων που καλούμαστε να έχουμε αυτό το διάστημα»

 

Παναγιώτης Μπιτσαξής: «Επιμένουμε στην δικαστική διερεύνηση των φακέλων της ΟΥΕΦΑ για το παράνομο στοίχημα»

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο στόχο της επίσκεψης που αφορά την εξέταση σε βάθος όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό στην περιφέρεια. «Θέλουμε να ακούσουμε περισσότερο και λιγότερο να μιλήσουμε. Το μοναδικό που ζητήσαμε και από τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και των αθλητικών σωματείων είναι να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα, να σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που δαπανά για τον αθλητισμό ο έλληνας φορολογούμενος και να περάσουμε από τις δομές του πελατειακού κράτους που λειτουργούσε διαχρονικά στον ελληνικό αθλητισμό στο συντεταγμένο αθλητικό σχεδιασμό. Είναι παράδοξο για τη λειτουργία ενός συντεταγμένου κράτους να λαμβάνονται αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει στην Κομοτηνή ή στην Ξάνθη στην οδό Κηφισίας 7 ή οπουδήποτε αλλού, αλλά και αντίθετο στην προοπτική του Καλλικράτη. Οι αποφάσεις αυτές σήμερα πρέπει να λαμβάνονται με τοπική διαβούλευση και σχεδιασμό».

 

Σε ερώτηση για το παράνομο στοίχημα και γιατί δεν άνοιξε κάποιος φάκελος εκτός από αυτόν του Πανθρακικού – ΠΑΣ Γιάννενα και κάποιων άλλων ομάδων, ο κ. Μπιτσαξής υποστήριξε ότι έχουν διενεργήσει εδώ και καιρό «διαβιβάζοντας τους φακέλους της ΟΥΕΦΑ στη δικαιοσύνη και ζητώντας με συγκεκριμένο τρόπο την διερεύνηση αυτών των φακέλων. Δεν διστάσαμε να πούμε ότι οι φάκελοι περιέχουν απλές ενδείξεις, αποφύγαμε τα λαϊκά δικαστήρια. Επιμένουμε ότι οι φάκελοι αυτοί πρέπει να είναι αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης.
Γενικότερα, το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από δύο προβλήματα. Το είναι και το φαίνεσθαι της φερεγγυότητάς του και τη βία. Οι τοποθετήσεις μας στα θέματα αυτά είναι από το παρελθόν λεπτομερείς. Όλοι οι φάκελοι έχουν κατατεθεί στη Βουλή από τον κ. Πλεύρη. Το ζητούμενο δεν είναι να ανοίξουν ή όχι για να ικανοποιήσουν την δημοσιογραφική περιέργεια, αλλά να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη».

 

Σε ερώτηση αν οι ενδείξεις γίνουν αποδείξεις, ο κ. Μπιτσαξής πληροφόρησε ότι από νομικής πλευράς είναι αντικείμενο δικαστικής έρευνας. «Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει και κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα πριν εξαγγελθεί η δικαστική έρευνα. Αυτή τη στιγμή προωθείται διάταξη για την ένταξη της προσυνεννόησης των αγώνων σε συνδυασμό με το παράνομο στοίχημα στην δομή και στη νομοτυπική χάραξη του οργανωμένου εγκλήματος το οποίο σημαίνει ανακριτική διείσδυση, παρακολούθηση τηλεφώνων, άνοιγμα προσωπικών λογαριασμών και προστασία μαρτύρων. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία είναι η δικονομική βάση της ένταξης μιας κατηγορίας εγκληματικών πράξεων στο οργανωμένο έγκλημα».

 

Θόδωρος Σαββάκης: «Να ανοίξει γρήγορα ο φάκελος»

Ο μεγαλομέτοχος του Πανθρακικού, Θεόδωρος Σαββάκης, υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια σύσκεψη που έχει ως στόχο «να διαγνώσει την πραγματικότητα και να γνωρίσει τους ανθρώπους του αθλητισμού. Συζητήσαμε το θέμα του φακέλου της ΟΥΕΦΑ, είπαμε την άποψή μας, να ανοίξει γρήγορα, και να βγουν πορίσματα που θα βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Δεν ανησυχούμε για αυτό. Από εκεί και ύστερα συζητήσαμε το θέμα των ενισχύσεων του ΟΠΑΠ γιατί, αν πάψουν οι χρηματοδοτήσεις, δεν θα εξυπηρετηθούν οι προϋπολογισμοί των ομάδων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.