Φελινα Καζακου «Να σχεδιασουμε τα εργα που θα αποφερουν ανταποδοτικο οφελος στην τοπικη κοινωνια, στην καθημερινοτητα των πολιτων και κυριως στην οικονομια της πολης»

«Αν κάνουμε τις παρεμβάσεις χωρίς να συνοδεύονται από soft ενέργειες, δηλαδή, δράσεις πολιτισμού, το έργο θα χαθεί»

Η δημόσια συζήτηση εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής επικεντρώνεται τους τελευταίους μήνες στο σχέδιο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης. Το προηγούμενο διάστημα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δημοσιοποίησαν τις προτάσεις τους για την αναμόρφωση και αναβάθμιση της εν λόγω περιοχής, οι οποίες και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον τελικό σχεδιασμό που θα κατατεθεί στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020 και αναμένεται να οριστικοποιηθεί, στις 12 Σεπτεμβρίου.
 
Στους φορείς αυτούς ήρθε αυτήν την εβδομάδα να προστεθεί και η δημοτική παράταξη «Εμείς…η πόλη» η οποία έδωσε στη δημοσιότητα την συνοπτική αποτύπωση των προτάσεών της που αφορούν στο ιστορικό κέντρο, τις οποίες και κατέθεσε και στην πρόσφατη σύσκεψη των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων καθώς επίσης στο τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής.
 
Η επικεφαλής της παράταξης κ. Φελίνα Καζάκου – Βρούζου βρέθηκε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» και ανέλυσε το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν, υπογραμμίζοντας το ανταποδοτικό όφελος που θα πρέπει τα επιλεχθέντα έργα να έχουν προς την τοπική κοινωνία αλλά και τη συνέχεια που θα πρέπει να έχουν αποτελώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο.
 
Φελίνα Καζάκου – Βρούζου όμως… 
 
ΠτΘ: Καταθέσατε, ως παράταξη, προτάσεις για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής. Προτάσεις από τις οποίες ξεχωρίσαμε αυτές που αφορούν στην αξιοποίηση της δημοτικής αγοράς και στην ελεγχόμενη στάθμευση που συνεχίζει να αποτελεί καθημερινό πονοκέφαλο για τους κατοίκους του κέντρου…
Φ.Κ.:
Το σύνολο των προτάσεων που καταθέσαμε έχει προέλθει από μια σειρά μικρής διαβούλευσης και επικοινωνίας της παράταξής μας, με συμπολίτες μας, επιχειρηματίες, ανθρώπους της αγοράς και κυρίως από τη μικρή εμπειρία που έχουμε από την υλοποίηση του προηγούμενου προγράμματος αστικής ανάπλασης που έγινε στο Δήμο Κομοτηνής. Πιστεύω ότι όλα τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την πόλη κι αυτά που πρόκειται να υλοποιηθούν, πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά. Να καταγράφουμε σε κάθε περίπτωση ποια είναι τα οφέλη για την πόλη, ποιες οι αδυναμίες και κάθε καινούργιο project να έρχεται να καλύπτει οποιαδήποτε κενά ή λάθη. Έτσι λοιπόν, μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση που κάναμε, καταθέσαμε μια περίληψη των προτάσεών μας, οι οποίες πιστεύω ότι αποτυπώνουν την αγωνία, κυρίως του επιχειρηματικού κόσμου και των ανθρώπων που ασχολούνται με την οικονομία της περιοχής και μέχρι τώρα δεν τους δόθηκε η δυνατότητα ή η αφορμή να αναδειχθούν μέσα από τέτοια έργα.
 
Μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είναι ότι όταν υλοποιούνται έργα σε οποιαδήποτε αστικά κέντρα και κυρίως σ' αυτά μεγέθους της Κομοτηνής, θα πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικό όφελος. Αυτό σημαίνει ότι παύουμε να κάνουμε μόνο διανοίξεις δρόμων και να δημιουργούμε συνεχώς καινούργια κτίρια, τα οποία, στην ουσία δεν αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην πόλη. Άρα προτείνουμε να σχεδιάσουμε εκείνα τα έργα που θα αποφέρουν το ανταποδοτικό όφελος, στην τοπική κοινωνία, στην καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως στην οικονομία της πόλης.
 
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα έχει ως βασικό κριτήριο των έργων, την ανταποδοτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε έργα τα οποία θα αποφέρουν οικονομικά στην πόλη μας ή θα δημιουργήσουν την ταυτότητα της πόλης, το brand name που αναζητούμε εδώ και πολλά χρόνια.
 
Η δημοτική αγορά είναι κατά την άποψή μου το μεγάλο στοίχημα των προτάσεων αυτών. Σκοπός είναι να αποδείξουμε, με οποιονδήποτε τρόπο, ότι πάμε να δημιουργήσουμε μια πρότυπη αγορά στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα, η οποία θα αποφέρει αποτελέσματα στην οικονομία της πόλης την επόμενη εικοσαετία. Έχουμε ένα ωραίο κτίριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο όμως έχει εγκαταλειφθεί, αυτό είναι εμφανές και διαπιστώνεται από όλους μας. Τι θέλουμε να το κάνουμε αυτό το κτίριο; Να το μετατρέψουμε σε έναν πυρήνα, σε ένα σημείο οικονομίας, έστω και μικροοικονομίας, το οποίο όμως θα δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους παραγωγούς, είτε του πρωτογενή τομέα, είτε μεταποιητών της πόλης να αναδείξουν και να προβάλουν τα προϊόντα τους.
 
Η πρότασή μας είναι ότι το κτίριο μέσα από αυτό το έργο πρέπει όχι απλά να αναβαθμιστεί ως υποδομή, αλλά να του προσδώσουμε και μια καινούργια ταυτότητα, ένα καινούργιο ρόλο. Προτείνουμε όλη τη δημοτική αγορά να ανακαινιστεί, να μπουν τα καταστήματα μέσα αλλά με μια καινούργια δομή, ένα καινούργιο σχεδιασμό, κάτω από άλλες συνθήκες. Για να μην παρεξηγηθώ δεν προτείνω την μετακίνηση κανενός εκ των εμπόρων που βρίσκονται εκεί σήμερα. Να μείνουν όλοι, απλά στην πρόσοψη του κτιρίου να γίνει μια μικρή αγορά παραδοσιακών προϊόντων, που θα υπάρχουν μικρά καταστηματάκια που θα πουλάνε αποκλειστικά παραδοσιακά προϊόντα. Έτσι, κάποιος επισκέπτης που θα έρχεται στην Κομοτηνή, θα ξέρει ότι θα κινηθεί και σε εκείνον τον προορισμό, που θα μπορεί να βρει όλα αυτά τα προϊόντα που ουσιαστικά είναι η ταυτότητά μας και δεν τα έχουμε αναδείξει.
 
Παρακολούθησα πέρυσι μια πολύ σημαντική ημερίδα που αφορούσε τα δίκτυα πόλεων με την αξιοποίηση των αντίστοιχων αγορών τους που έγιναν τουριστικοί προορισμοί. Μιλάμε για χιλιάδες επισκέπτες, μόνο και μόνο για τις αγορές αυτές. Φανταστείτε τα οφέλη, αν η λαϊκή αγορά μας είχε μια άλλη υποδομή και μπορούσαμε να της δώσουμε έστω και την ελάχιστη ταυτότητα. Αυτού του είδους οι μικροαγορές, είναι σημεία προορισμού για κάποιους που τις βρίσκουν πολύ ενδιαφέρουσες.
 
Κάνουμε πολλές φορές τη συζήτηση για το cluster. Το cluster είναι ο συνδυασμός, η συνεργασία και η ανάδειξη σχημάτων, με συγκεκριμένη ταυτότητα. Άρα αμέσως με ένα πρόγραμμα που αφορά την αστική ανάπλαση της πόλης, με παρεμβάσεις αυτού του επιπέδου, μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να αναδειχθούν, γιατί από μόνοι τους είναι δύσκολο να δημιουργήσουν μια ισχυρή ομάδα. Ευελπιστώ ότι αν εγκριθεί η πρόταση, θα είναι μια από τις παρεμβάσεις που θα έχουν πολύ ενδιαφέρον για την περιοχή. 

«Οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να αφορούν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο και όχι να γίνονται αποσπασματικά έργα» 

ΠτΘ: Ποια είναι η κύρια λογική πίσω από τις προτάσεις που καταθέσατε; Γιατί είδαμε ότι μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται διάνοιξη παράλληλα με το βυζαντινό τείχος, χώρους στάθμευσης προκειμένου να λυθεί στο μέτρο του δυνατού το κυκλοφοριακό κ.ο.κ.
Φ.Κ.:
Οι όποιες προτάσεις έχουν γίνει και συμπληρωματικά αυτές που καταθέσαμε και εμείς, πρέπει να αφορούν πλέον ένα ολοκληρωμένο δίκτυο. Το δίκτυο πρέπει να είναι ενιαίο και όχι να γίνονται αποσπασματικά έργα. Δεν γίνεται δηλαδή να κάνουμε την Τσανάκλειο με το ΕΣΠΑ, να αφήσουμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ή να αφήσουμε το Παλαιό Επισκοπείο. Πρέπει το δίκτυο και όλη αυτή η παρέμβαση να είναι ενιαία και οπτικά, αλλά ταυτόχρονα να εξυπηρετεί και να αναδεικνύει, την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Αν οι μελέτες που έχουν υποβληθεί μέσα στο σχέδιο έχουν τη σχετική ωριμότητα, η πρόταση είναι ολοκληρωμένη, και πιστεύω ότι θα πάει καλά.
 
Σχετικά με τη διάνοιξη που θα γίνει ακριβώς πίσω από το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πίσω από το Βυζαντινό Φρούριο, εκφράζω την ανησυχία μου γιατί αυτό σημαίνει ότι εκεί θα εμφανιστούν ξαφνικά οι πίσω όψεις των κτιρίων της Βενιζέλου, και αυτό  δεν θα είναι καλαίσθητο. Ζήτησα λοιπόν από την ομάδα που δουλεύει το συγκεκριμένο έργο να φροντίσουν να υπάρχει μια αρχιτεκτονική πρόταση, μια μελέτη, έστω και μικρή, η οποία με κάποιο τρόπο να παρεμβαίνει στην οπτική των όψεων των συγκεκριμένων κτιρίων.
 
Όσον αφορά τους χώρους στάσης και στάθμευσης, είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί και μας ταλαιπωρεί στην καθημερινότητά μας. Σχεδιάζουμε έργα, όπως έγινε με τον ποδηλατόδρομο, επειδή βρήκαμε τα λεφτά, χωρίς να προβλέψουμε πού θα πάνε τα αυτοκίνητα και τι τεράστιο πρόβλημα θα δημιουργηθεί. Γι αυτό και λέμε ότι οι παρεμβάσεις είναι εξαιρετικές, θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να υπάρξει ώριμη μελέτη, έτσι ώστε σε μια επόμενη πρόσκληση του ΕΣΠΑ οπωσδήποτε να εντάξουμε ένα χώρο πάρκινγκ σε εκείνη την περιοχή. Θα πρέπει να υπάρξει μελέτη, γιατί υπάρχει η πρόθεση και η διάθεση, να γίνει αξιοποίηση του παλιού σινεμά «Τα Αστέρια». Επιδιώκει ο Σεβασμιώτατος να κάνει μια παρέμβαση αυτού του τύπου εκεί αναδεικνύοντας και όλο τον υπόλοιπο χώρο με το Ιμαρέτ, που είναι μια εξαιρετική ιδέα. Θα πρότεινα στο σημείο εκείνο, να προβλεφθεί ένα υπόγειο πάρκινγκ. Είναι από τα πολύ μελλοντικά σχέδια, αλλά τουλάχιστον ας σχεδιάσουμε κι ας κάνουμε έργα που έχουν ωριμότητα προκειμένου να είναι υλοποιήσιμα στην επόμενη πενταετία. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και καμία ολοκληρωμένη μελέτη για να δοθεί μια λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, το οποίο όσο περνάει ο καιρός γίνεται μεγαλύτερο. 

«Θα είναι λυπηρό να προχωρήσουμε σε μια διάνοιξη δίπλα στο Βυζαντινό Τείχος και πολύ σύντομα, να δούμε να γεμίζουν όλοι οι δρόμοι τραπεζοκαθίσματα» 

ΠτΘ: Μία από τις προτάσεις επίσης στις οποίες δίνεται έμφαση αφορά στη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής, για τους οποίους επισημαίνετε πως πρέπει να παραμείνουν «ελεύθεροι» ως προς τη χρήση τους από τους δημότες…
Φ.Κ.:
Πρέπει επιτέλους στην πόλη να βάλουμε κάποια όρια. Είμαστε με όλους τους επιχειρηματίες της πόλης οι οποίοι ασχολούνται με την εστίαση και πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένας πυρήνας οικονομικής σταθερότητας. Πρέπει όμως να σεβαστούμε όλους τους υπόλοιπους δημότες. Αυτούς που πρέπει να κυκλοφορήσουν στην πόλη ελεύθεροι, σε χώρους που μπορούν να παίξουν τα παιδιά και να κινηθούν ελεύθερα. Θα είναι λυπηρό να προχωρήσουμε σε μια διάνοιξη δίπλα στο Βυζαντινό Τείχος και πολύ σύντομα, να δούμε να γεμίζουν όλοι οι δρόμοι τραπεζοκαθίσματα και να επικρατεί πάλι το χάος που ζούμε στη Βενιζέλου. Χαίρομαι να βλέπω μαγαζιά γεμάτα, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε και τους υπόλοιπους και κυρίως να υπάρχουν όρια σε ό,τι κάνουμε. Ζητήσαμε λοιπόν από τη διοίκηση να συμπεριλάβει στο σχεδιασμό και αρκετούς χώρους πρασίνου μαζί όμως με τη δέσμευση ότι πλέον αυτά τα σημεία θα είναι σημεία πολιτισμού, σημεία ενδιαφέροντος τα οποία θα αναδείξουμε μέσα και από μια σειρά ενεργειών και θεσμοθετημένων πλέον δράσεων.
 
Αν κάνουμε τις παρεμβάσεις χωρίς να συνοδεύονται από soft ενέργειες, δηλαδή, δράσεις πολιτισμού, θα χαθεί το έργο μας. Αυτό που η Ξάνθη κατάφερε να κάνει είναι να αναδείξει την παλαιά πόλη μέσα από δυο τεράστια γεγονότα, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και το Καρναβάλι. Χρειάζεται συνδυασμός ενεργειών. Κάνουμε τις παρεμβάσεις οι οποίες όμως πρέπει να έχουν δύο μεγάλα γεγονότα ετήσια που θα αναδεικνύουν και τους χώρους αυτούς.

Υ.Γ.: Τη συνέντευξη της κ.Καζάκου μπορείτε να την ακούσετε και στο Mixcloud του Ράδιο Παρατητηρή


 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.