Φ. Καζακου: Με εμπειρια, γνωση και ορεξη για δουλεια βαζει πλωρη για την περιφερεια

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Ροδόπης με την «Περιφερειακή Σύνθεση» - «Έχουμε ανάγκη από σκληρή δουλειά και όχι πλέον από την πολιτική της καρέκλας» - «Ξέρουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιφέρειάς μας»

Με όπλο την εμπειρία της, τις γνώσεις και το ήθος βάζει πλώρη, μετά από μια πολύχρονη πορεία στον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την Περιφέρεια η κ. Φελίνα Καζάκου, συντασσόμενη ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Ροδόπης με την παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Χριστόδουλο Τοψίδη.
 
Σκοπός της, να βοηθήσει την παράταξη με όλες τις δυνάμεις της ώστε να συνθέσει μια νέα διοίκηση, που γνωρίζει τις προτεραιότητες και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιφέρειάς μας, και θα μπορέσει να εργαστεί για να τις κάνει πραγματικότητα.
 
Η κ. Καζάκου μίλησε στη Νατάσσα Βαφειάδου και τους λόγους που την έκαναν να δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε νέο αυτοδιοικητικό στοίβο, το πρόγραμμα της «Περιφερειακής Σύνθεσης», τα προτάγματα της εκλογικής αναμέτρησης.
 
Φελίνα Καζάκου όμως εφ’ όλης της ύλης…
 
ΠτΘ: κ. Καζάκου πώς κυλάει αυτή η προεκλογική περίοδος για εσάς; Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο;
Φ.Κ.:
Αυτή η προεκλογική περίοδος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από την άποψη ότι βρισκόμαστε ενόψει ενός νέου εκλογικού νόμου, όπως επίσης διαδραματίζεται η εξέλιξη αυτή, όσον αφορά τόσο τον εκλογικό νόμο, αλλά και τη μετέπειτα διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Υπήρχε στην αρχή ένα ξάφνιασμα με τη σύμπραξη και τη συνεργασία μου με τον Χριστόδουλο Τοψίδη, εκείνο όμως που αναγνωρίζει ο κόσμος και νομίζω ότι εκτιμά στο πρόσωπό μου είναι καθαρά η δική μου πορεία, αυτή η δωδεκαετή πορεία και η εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση, αλλά και η επαγγελματική μου πορεία. Νομίζω ότι είναι η εποχή που ο κόσμος πρέπει να επιλέξει πρόσωπα, να επιλέξει ικανούς και άξιους ανθρώπους με τεχνογνωσία που μπορούν να υποστηρίξουν την επόμενη μέρα τη διοίκηση της περιφέρειας, στην οποία θέτω την υποψηφιότητά μου και νομίζω ότι είναι ένας ρόλος που μπορώ να τον υπηρετήσω. Πιστεύω ότι η ταύτισή μου και η συμφωνία με τον Χριστόδουλο Τοψίδη, είναι μια συμφωνία που ταυτίζει δύο προσωπικότητες. Έχουμε κοινά χαρακτηριστικά, έχουμε συγκεκριμένα «πατήματα» και στην πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τους επαγγελματικούς μας χώρους, ελεύθεροι επαγγελματίες, δυο άνθρωποι θεωρώ νέοι στην πολιτική, νέα πρόσωπα, παρά την εμπειρία που διαθέτουμε, που έχουμε να προσφέρουμε.
 
ΠτΘ: Είδατε διαφορές σε σχέση με τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι στιγμής;
Φ.Κ.:
Πράγματι υπάρχουν διαφορές, ακόμα και σε αυτή τη διαδικασία. Γεωγραφικά μιλάμε για μια περιοχή που είναι τεράστια, παρόλα αυτά, τα προβλήματα της περιφέρειας και του νομού κυρίως τα γνωρίζω πάρα πολύ καλά, γιατί έχω δραστηριοποιηθεί μέσω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης και εμπειρίας. Εκείνο που εισπράττω βεβαίως, είναι η αγανάκτηση του κόσμου, καθώς υπάρχει μια στασιμότητα σε βασικά θέματα και προβλήματα της περιοχής, που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Αυτά τα προβλήματα έχουν καταγραφεί, και μάλιστα με βάση τον διάλογο που έχει προηγηθεί με τους πολίτες. Αυτούς τους δύο μήνες, πολύ περισσότερο ο κ. Τοψίδης, έχει έρθει σε επαφή και έχει ανοίξει διάλογο με όλους τους πολίτες, με όλες τις κοινωνικές ομάδες, οργανώσεις και συλλόγους, και με βάση αυτές τις προτάσεις και τις αναγκαιότητες, έχει συνταχθεί και το πρόγραμμά μας. 

«Εφόσον κάποιοι απέτυχαν, θα πρέπει να δοκιμάσουμε και τη νέα γενιά πολιτικών» 

ΠτΘ: Είναι και ένα προσωπικό στοίχημα για εσάς;
Φ.Κ.:
Ίσως οι ευθύνες είναι μεγαλύτερες για μας που διεκδικούμε την ψήφο του κόσμου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε, να αναδείξουμε ο καθένας τις ιδιαιτερότητές του, τα δυνατά του χαρακτηριστικά και την προσωπικότητά του, γιατί στην Ελλάδα και στον τόπο μας πρέπει να πάψουμε να επιλέγουμε τους υποψηφίους με βάση τις κουμπαριές μας, τους φίλους μας, τους κολλητούς μας και τους γειτόνους μας. Ήρθε η ώρα που ο τόπος απαιτεί να ασκήσουν διοίκηση άνθρωποι που γνωρίζουν την επόμενη μέρα από τα προβλήματα  του κόσμου, αλλά και να προτάξουν λύσεις γι' αυτά. Θα θεωρήσω μια χρυσή ευκαιρία για όλους μας και τη δυνατότητα να δώσουμε την ευκαιρία να δοκιμαστούν και άλλοι. Εφόσον κάποιοι απέτυχαν, θα πρέπει να δοκιμάσουμε και τη νέα γενιά πολιτικών. Έχω το δικαίωμα να εντάξω το πρόσωπό μου, αν και δώδεκα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, τη νέα γενιά των πολιτικών, που μπορεί με πάθος να υποστηρίξει και να δουλέψει σκληρά, γιατί έχουμε ανάγκη από σκληρή δουλειά και όχι πλέον από την πολιτική της καρέκλας.
 
ΠτΘ:. Αν θα μπορούσατε να περιγράψετε τόσο όσον αφορά το πρόγραμμα της παράταξης όσο και το δικό σας προσωπικό, από πού θα ξεκινούσατε;
Φ.Κ.
: Η Ροδόπη είναι ένας νομός που παρουσιάζει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην περιφέρεια, ένας νομός που τα στατιστικά στοιχεία και το κατακεφαλήν εισόδημα έχει πέσει πάρα πολύ. Παρόλα αυτά πρόκειται για έναν νομό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία όμως δεν έχουμε αξιοποιήσει. Αυτό με θλίβει ιδιαιτέρως. Στη συμφωνία της συνεργασίας μας με τον κ. Τοψίδη έθεσα συγκεκριμένες προτεραιότητες σχετικά με τη Ροδόπη. Βέβαια το πρόγραμμα της Περιφερειακής Σύνθεσης που αφορά όλη την περιφέρεια ΑΜΘ, είναι πιστεύω ολοκληρωμένο. Με πολύ σοβαρότητα έχει συνταχθεί και έχει κοστολογηθεί πλήρως από πού θα χρηματοδοτηθεί, γιατί πολλές φορές λέμε μεγάλες κουβέντες, δεν ξέρουμε όμως πώς αυτές οι δράσεις ή οι υποδομές θα χρηματοδοτηθούν.
 
Μιλάμε για μια χαρισματική περιοχή, γιατί όσον αφορά την αγροτική επιχειρηματικότητα και οικονομία, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στη Ροδόπη, αλλά και στην περιφέρειά μας, νομίζω ότι δεν έχει αξιοποιηθεί έτσι όπως θα οφείλαμε.
 
ΠτΘ: Το μοντέλο που προτείνετε βασίζετε σε καλά παραδείγματα του εξωτερικού;
Φ.Κ.:
Αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε από τους υπόλοιπους. Τα προϊόντα της περιοχής μας υπάρχουν. Εκεί που έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο είναι στην ανάδειξη τους. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε το γεωθερμικό πεδίο της λίμνης Μητρικού, που είναι μία περιοχή που μελλοντικά θα έχει προβλήματα με την υφαλμύρωση της νότιας πλευράς του ν. Ροδόπης, ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα θερμοκήπια. Θα μπορούσαμε δηλαδή να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα έρθουν να «κουμπώσουν» στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι  ένας βασικός πυλώνας στον οποίο θεωρώ ότι μπορεί να στηριχθεί η οικονομία της περιφέρειάς μας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

«Καλούμαστε όλοι να πείσουμε τη νέα γενιά ότι υπάρχουν δυνατότητες» 

ΠτΘ: Στην περιοχή μας ζούμε το λεγόμενο brain drain θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό ως θέλγητρο;
Φ.Κ.:
Είναι η εποχή που κρίνεται αναγκαία η επιστροφή σε συγκεκριμένα μοντέλα ή άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Το επίπεδο της αγροτικής επιχειρηματικότητας στην  Ευρώπη, έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Εμείς δυστυχώς έχουμε μείνει πολύ πίσω σε αυτό. Καλούμαστε όλοι να πείσουμε τη νέα γενιά ότι υπάρχουν δυνατότητες να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Δυστυχώς αυτό που εισπράττω τον τελευταίο καιρό και μέσω αυτής της εκλογικής περιόδου, αλλά και γενικώς -επειδή μου αρέσει να συναναστρέφομαι με τους νέους- είναι ότι οι νέοι είναι πολύ απογοητευμένοι. Είναι αποστασιοποιημένοι από την πολιτική, αποστασιοποιημένοι γενικώς από τα στερεότυπα τα οποία πάνω έχουμε χτίσει εμείς, τόσο και το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως επίσης και της εξέλιξης των νέων. Εγώ πιστεύω ότι δυνατότητες υπάρχουν. Οι νέοι θέλουν ανθρώπους να τους εμπνεύσουν, να τους παρακινήσουν και να δουν τις μεγαλύτερες γενιές να εργάζονται συστηματικά προς έναν κοινό στόχο και σκοπό. Το μοντέλο που είχαμε προωθήσει στους νέους ότι έπρεπε να έχουμε ένα πτυχίο και να είμαστε όλοι διορισμένοι στο δημόσιο, είναι ξεπερασμένο. Πρέπει να παρασύρουμε τους νέους μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και νομίζω ότι μόνο έτσι μπορούμε να περάσουμε τους σκοπέλους.
 
ΠτΘ: Πώς περνά κανείς τους σκοπέλους αυτούς;
Φ.Κ.:
Είμαι από τους ανθρώπους που έπαψαν να ελπίζουν ότι η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει την περιφέρειά μας. Πρέπει να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια και να διεκδικήσουμε από μόνοι μας. Οι περιφέρειες στην Ευρώπη λειτουργούν αυτόνομα οικονομικά, αποτελούν οντότητες που διαχειρίζονται πόρους, και διεκδικούν από μόνες τους και δεν περιμένουν καμία κυβέρνηση. Εκεί λοιπόν εμείς δεν έχουμε αντιληφθεί την  σημαντικότητα και την ιδιαιτερότητα που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η περιφέρειά μας. Σε κάθε περίπτωση πάντα περιμένουμε να μας χρηματοδοτήσει το ελληνικό κράτος, να κάνουμε ένα δρόμο από δω, να κάνουμε μια παρέμβαση από κει, χωρίς όμως να υπηρετούμε ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό μοντέλο. Άρα τι κάνουμε; Περιμένουμε πάντα από τους αθηναίους να σώσουν την κατάσταση στην περιφέρειά μας. Δεν ασχολείται κανείς ή ασχολούνται όταν κι αυτοί μας έχουν ανάγκη. Άρα πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, στους δικούς μας ανθρώπους. Να αξιοποιήσουμε τα θετικά στοιχεία και πλεονεκτήματα μας και να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη. Ο σχεδιασμός για την επόμενη προγραμματική περίοδο στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει. Η περιφέρειά μας είναι απούσα. Δεν συμμετέχει και σας το λέω με βεβαιότητα, γιατί έχω συνεργάτες στις Βρυξέλλες που έχω συναντήσει και ποτέ κανένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας δεν βρίσκεται εκεί. 

«Δεν υπάρχει δυνατότητα άλλου χαμένου χρόνου» 

ΠτΘ: Ο χαμένος χρόνος μπορεί να κερδηθεί;
Φ.Κ.:
Ελπίζω και εύχομαι ότι η επόμενη διοίκηση θα είμαστε εμείς, θα είναι ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης. Από την προσωπική μου εμπειρία και σχέση  και συνεργασία με τον κ. Τοψίδη, να σας πω ότι είναι ένας άνθρωπου που αντιλαμβάνεται και θα λειτουργήσει σε γοργούς ρυθμούς. Άλλωστε αυτό το έχει αποδείξει και με την προεκλογική του εκστρατεία. Είναι ένα πρόσωπο που βρίσκεται παντού, συνεπώς νομίζω ότι δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, τόσο στο πρόσωπο του επικεφαλής της παράταξής μας, όσο και στην πλειοψηφία των συνεργατών και υποψηφίων, ότι ο τρόπος που λειτουργούμε και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα είναι πολύ γρήγορος. Δεν υπάρχει δυνατότητα άλλου χαμένου χρόνου. Έχουμε συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα κοστολογημένο σχέδιο, διαθέτουμε ικανούς ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν την επόμενη μέρα δημόσια διοίκηση. Το στοίχημα είναι το αποτέλεσμα στις κάλπες να μας δικαιώσει, και να αρχίσουμε από την επομένη πολύ σκληρή δουλειά.  Αυτό σημαίνει να προχωράμε βήμα βήμα  στην υλοποίηση του προγράμματός μας, να απολογούμαστε και να αξιολογούμε τα αποτελέσματα της πορείας μας.
 
Αυτό που στην Ελλάδα δεν κάναμε ποτέ, δεν έκαναν οι πολιτικοί μας, είναι η αξιολόγηση των πολιτικών τους επιλογών. Να βγούμε και να πούμε στον κόσμο ποιοι είναι οι δείκτες αποτελεσματικότητας της εκάστοτε διοίκησης. Τα εκατομμύρια  ευρώ που ακούω να ανακοινώνονται ως έργα, θεωρώ ότι δεν έρχονται να «κουμπώσουν» με την ποιότητα ζωής των πολιτών. Τον τελευταίο καιρό, ειδικά από τη νυν  διοίκηση της περιφέρειας, έχω ακούσει πολλά και νομίζω ότι ζω στην πιο πλούσια περιοχή του κόσμου αλλά δυστυχώς δεν το έχω αντιληφθεί αυτό στην καθημερινότητα.
 
Το πρόγραμμά μας είναι συγκεκριμένο, οι άνθρωποι που συνθέτουν αυτή την ομάδα είναι εξαιρετικοί και είμαι βέβαιη ότι την επόμενη μέρα θα προσφέρουμε το διαφορετικό ως διοίκηση και θα προχωρήσουμε έτσι όπως αρμόζει στην περιφέρειά μας και όπως αξίζει σε όλους μας.
 
ΠτΘ: Θα ήθελα το μήνυμά σας για αυτή την εκλογική διαδικασία.
Φ.Κ.:
Καταθέτω τις εμπειρίες μου, τις γνώσεις μου, το ήθος μου, ως προσωπικότητα και «πολιτικό πρόσωπο», εφόσον ασχολούμαστε με τα κοινά δεν μπορούμε να το αποποιηθούμε, και δεν υπάρχει λόγος άλλωστε. Δηλώνω έτοιμη με αίσθημα ευθύνης να δουλέψω για την επόμενη μέρα. Σκοπός μου δεν είναι να φτάσω στις εκλογές και να εκλεγώ. Σκοπός μου είναι να φτάσουμε στις εκλογές, να συνθέσουμε μια νέα διοίκηση που ξέρει ποιες είναι οι προτεραιότητες και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιφέρειάς μας, και να δουλέψουμε μόνο γι' αυτό τον στόχο. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.