Εξω απο τους σχεδιασμους για το προσφυγικο σε πρωτη φαση η Θρακη

Γιώργος Πετρίδης για τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή Γ.Μουζάλα - «Συμφωνήσαμε επί της αρχής ότι προφανώς θα πρέπει να αφήσουμε μικροτοπικισμούς στην άκρη, αλλά ζητήσαμε κεντρικό σχεδιασμό και κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης»

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που της αναλογεί με βασική προϋπόθεση την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχέδιο διαχείρισης των προσφυγικών ροών είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από το χθεσινό έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην Αθήνα παρουσία μεταξύ άλλων του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Γιάννη Μουζάλα, του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Βασίλη Παπαδόπουλου αλλά και του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστα Αγοραστού.
 
Ο κ. Μουζάλας προσήλθε στη συνάντηση θέλοντας να καταστήσει σαφές πως η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των προσφύγων κρίνεται επιβεβλημένη. Επανέλαβε το αίτημα της κατάρτισης προτάσεων που θα αφορούν σε χώρους φιλοξενίας αυτών, δίχως ωστόσο να καθορίσει περαιτέρω τις προδιαγραφές των χώρων, οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σε πρώτη φάση περιλαμβάνουν κυρίως τα νησιά, τη διαδρομή από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και τα βόρεια σύνορα της Ειδομένης, με την Θράκη να βρίσκεται έξω από τον σχεδιασμό.
 
Οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης δήλωσαν εξ αρχής πρόθυμοι να συμβάλλουν στη διαχείριση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σχεδιασμού από πλευράς της κυβέρνησης, που να περιλαμβάνει και τη θεσμική κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης αναφορικά με την εμπλοκή της. 

Γιώργος Πετρίδης «Ζητήσαμε σχέδιο που θα περιγράφει ακριβώς τον ρόλο της αυτοδιοίκησης καθώς και την θεσμική κατοχύρωση της εμπλοκής μας»

Όπως δήλωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Πετρίδης «ο κεντρικός σχεδιασμός που ζητήσαμε και δεν υπήρχε κατά τη συνάντηση, ενώ θα έπρεπε, είναι να περιγράφεται ακριβώς το ποιος θα είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης σε όλο αυτό το σχέδιο. Βασικό ζητούμενο επίσης αποτέλεσε και η θεσμική κατοχύρωση της δικής μας εμπλοκής καθώς το άρθρο 102 του Συντάγματος ορίζει ρητά πως η αυτοδιοίκηση έχει την ευθύνη της διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων. Από την στιγμή που η διαχείριση των προσφύγων αποτελεί εθνική υπόθεση, κατά την οποία μεταφέρονται αρμοδιότητες του κράτους στην αυτοδιοίκηση και το Σύνταγμα ορίζει ρητά πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με νόμο, θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο νόμου που να καλύπτει αυτό το οποίο θέλει να μας αναθέσει η κυβέρνηση».
«Κανένα από τα δύο δεν υπήρξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης» επεσήμανε ο κ. Πετρίδης για να υπογραμμίσει ωστόσο πως «συμφωνήσαμε επί της αρχής ότι προφανώς θα πρέπει να αφήσουμε μικροτοπικισμούς στην άκρη και να δούμε πώς μπορούμε να συνδράμουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.