Εξεταζεται η απελευθερωση των υπηρεσιων στα λιμανια

Μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια αναμένεται να έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος σχετικά με την απελευθέρωση των υπηρεσιών στα λιμάνια, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της επιτροπής για τις τεχνικές θαλάσσιες μεταφορές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων (ESPO), Σταύρος Χατζάκος.

Στη σημερινή συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής για τις θαλάσσιες μεταφορές, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν κυρίως για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και κάθε ένας έθεσε επί τάπητος τις θέσεις της χώρας του.

Η απελευθέρωση των υπηρεσιών στα λιμάνια , έχει δημοσιευθεί από την Ε.Ε. και αυτήν τη στιγμή είναι στη διαδικασία μια συζήτησης στην αντίστοιχη επιτροπή μεταφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ώστε στη συνέχεια να μεταφερθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 11 χώρες από το σύνολο των 14. Οι χώρες που δεν συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση είναι η Σουηδία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση των υπηρεσιών στα λιμάνια, σύμφωνα με τον κ. Χατζάκο, σημαίνει ότι αυτός που προσφέρει τις υπηρεσίες δεν μπορεί να αποφασίζει ταυτοχρόνως, έχει επίδραση και στο εργατικό προσωπικό και θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι ανά υπηρεσία που θα τις προσφέρουν. Με τον τρόπο αυτό, όπως δήλωσε ο ίδιος, μπορούν να εισέλθουν και ιδιωτικές επιχειρήσεις, παρέχοντας διάφορες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ESPO αποτελεί την οργάνωση που εκπροσωπεί το σύνολο των λιμανιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους στόχους του εντάσσονται η κατάδειξη της οικονομικής βαρύτητας τους μέσα στο χώρο της Ε.Ε, η προώθηση του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού, η διασφάλιση των υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας και η προάσπιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η πραγματοποίηση των συσκέψεων στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζει τον ιδιαίτερο ρόλο που αναγνωρίζει η ευρωπαϊκή λιμενική κοινότητα στην πόλη. Τον Μάϊο του 2002, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και η γενική συνέλευση του ESPO.

O ESPO πλαισιώνεται από τέσσερις βασικές επιτροπές, που έχουν ως αντικείμενό τους τη νομοθεσία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια και στην κοινή στρατηγική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.