«Εξελιξη» στον αγροτικο τομεα της Ροδοπης

Ενημέρωση για τη δημιουργία επώνυμων αγροτικών προϊόντων στην Κομοτηνή - Απαραίτητο το πέρασμα από τον αγρότη-παραγωγό στον αγρότη–παραγωγό-επιχειρηματία

Τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους, κάνοντάς την επώνυμη και προωθώντας τα με τον κατάλληλο τρόπο αλλά και στις κατάλληλες αγορές, γνώρισαν αγρότες της Ροδόπης την Τετάρτη 18 Απριλίου από τους συνεργάτες του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, στο σεμινάριο «Δημιουργώντας επώνυμα αγροτικά προϊόντα» που πραγματοποιήθηκε σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς (την παλιά Αγροτική) στην Κομοτηνή. 

Η «Εξέλιξη» είναι 100% θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Πειραιώς, η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2013, με στόχο να καταστεί ένας από τους βασικούς πυλώνες του Ομίλου για την αποτελεσματική υποστήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
 
Όλο αυτό το διάστημα παρέχει υπηρεσίες υψηλής αξίας στους πελάτες της, αξιοποιώντας αποτελεσματικά την τεχνογνωσία του Ομίλου Πειραιώς σε αυτούς τους τομείς και κάνοντας συνεργασίες με καταξιωμένους επαγγελματίες.
 
Στόχος του σεμιναρίου ήταν η κατανόηση και εξοικείωση, με τρόπο απλό και πρακτικό, των τεχνικών που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία και προώθηση επώνυμων αγροτικών προϊόντων.

 

Υψηλό το αγροτικό πλεονέκτημα της χώρας 

Όπως σημείωσε η εξωτερική συνεργάτης της «Εξέλιξη», σύμβουλος στρατηγικής branding, με εξειδίκευση στον αγροτοδιατροφικό τομέα, κ. Έφη Λαζαρίδου, ένας από τους κλάδους στους οποίους έχει υψηλό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η χώρα μας είναι ο αγροτικός, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο μεταποίησης.
 
Η «Εξέλιξη» στην προσπάθειά της να στηρίξει αυτό τον κλάδο, έχει εδώ και αρκετά χρόνια ξεκινήσει μια εκστρατεία εκπαίδευση και κατάρτισης των αγροτών-επιχειρηματιών σε όλη τη χώρα.
 
Οι ενότητες που καλύπτονται έχουν σχέση, μεταξύ άλλων, με θέματα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, ανάπτυξης επώνυμων προϊόντων, φορολογικά, με το σεμινάριο της Τετάρτης να επικεντρώνεται στη δημιουργία των επώνυμων προϊόντων, περνώντας από το χύμα σε ένα άλλο μοντέλο παραγωγής, εμπορίας και διαχείρισης.
 
Έτσι θα παράξουν περισσότερη αξία, που θα περάσει στους ίδιους τους αγρότες, αλλά και στην περιοχή που δραστηριοποιούνται, σημείωσε η κ. Λαζαρίδου, κάτι το οποίο φαίνεται ότι πλέον αποζητούν.

 

Αλλάζουν σιγά σιγά οι νοοτροπίες 

Η ίδια, έχοντας πραγματοποιήσει σεμινάρια και ενημέρωση σε όλη την Ελλάδα, έχει δει πολύ μεγάλη ανταπόκριση σε όσα έχουν να πουν στους αγρότες, ιδιαίτερα στη Θράκη.
 
«Ειδικά στη Θράκη όποτε ερχόμαστε είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή των ανθρώπων. Βλέπω συνεχώς πολύ νέους ανθρώπους, πολύ ανήσυχους, με τη δημιουργική έννοια, ανθρώπους» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τώρα δημιουργείται ένα νέο κεφάλαιο για τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα στην Ελλάδα, σε ό,τι έχει σχέση με την παραγωγή και τη μεταποίηση.
 
Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι στα σεμινάρια συμμετέχουν τόσο νέοι όσο και αγρότες με εδραιωμένες επιχειρήσεις, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη και τα δικά τους brands.
 
Αυτό, τόνισε η κ. Λαζαρίδου, δείχνει ότι βλέπουν με σοβαρότητα, και σε βάθος χρόνου την επένδυση αυτή. «Δεν είναι τυχαίο πως όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα της “Εξέλιξης”, βλέπουμε συνέχεια να “ξεπηδούν” και νέα προϊόντα».
 
Η αλλαγή αυτή στη νοοτροπία συντελείται σε δύο επίπεδα, που αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική παραγωγή: στο ένα, αντιλαμβάνονται ότι η αξία δεν παράγεται απλά φτιάχνοντας ένα καλό προϊόν, και έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό πως το μοντέλο του αγρότη παραγωγού έχει φτάσει στο τέλος του, με αποτέλεσμα οι αγρότες να πρέπει να γίνουν και επιχειρηματίες, εκτός από παραγωγοί, για να δημιουργήσουν υπεραξία.
 
Η δεύτερη αλλαγή που συντελείται, είναι στην  ομαδική συνολική εργασία, με όλο και περισσότερους αγρότες να κατανοούν την ανάγκη ότι πρέπει να δουλέψουν μαζί, όχι μεμονωμένα, με ανθρώπους που παλιά έβλεπαν ανταγωνιστές, τώρα να βλέπουν συνεργάτες, και να αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν αξία για όλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.