Εξειδικευμενη δεσμη μετρων για την οικονομικη ενισχυση αγροτων και κτηνοτροφων προτεινει ο Δημος Ιασμου

Υπόμνημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο Οντέρ Μουμίν

Υπόμνημα απέστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν με το οποίο προτείνει την οικονομική ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις  του κορωνοϊού

Συγκεκριμένα η πρόταση αφορά στους αποδεδειγμένους αγρότες και κτηνοτρόφους, κατοίκους του οικισμού Αγιάσματος καθώς και τους συμμετέχοντες στις Λαϊκές Αγορές Σώστου και Ιάσμου.

«Ο Δήμος Ιάσμου είναι κατεξοχήν αγροτικός Δήμος και η οικονομία κυρίως στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα» τονίζει αρχικά στο υπόμνημά του ο Δήμαρχος Ιάσμου για να επισημάνει πως «ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική παραγωγή έχουν πληγεί ιδιαίτερα στη χώρα μας λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού και επομένως και οι δημότες μας γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν αποτέλεσαν εξαίρεση».

Ο κ. Μουμίν εκθέτει προς το υπουργείο τα μέτρα που ελήφθησαν με την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών καθώς και τη θέση σε καραντίνα του οικισμού Αγιάσματος, για να εξηγήσει πως «οι συνθήκες αυτές και τα περιοριστικά μέτρα δυσχέραιναν σημαντικά την εκτέλεση των καλλιεργητικών εργασιών από τους δημότες μας αγρότες και κτηνοτρόφους. Επιπλέον οδήγησαν τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων του Δήμου μας, αλλά και ετεροδημοτών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές του Δήμου μας ή στο πλανόδιο εμπόριο, σε αδυναμία διάθεσης της παραγωγής τους καθώς δεν είχαν εναλλακτικό τρόπο διάθεσης. Τέλος οι κερασοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι του οικισμού Αγιάσματος λόγω των περιοριστικών μέτρων αλλά και μείωσης της ζήτησης αδυνάτησαν να διαθέσουν την παραγωγή τους. Αυτό είχε σαν συνέπεια την κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος τους».

Ο δήμαρχος Ιάσμου ζητά από το υπουργείο να υπάρξει μια εξειδικευμένη δέσμη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών πωλητών αγροτικών προϊόντων αλλά και των δημοτών κερασοπαραγωγών και κτηνοτρόφων του οικισμού Αγιάσματος οι οποίοι για περισσότερο από δύο μήνες δεν είχαν εναλλακτικό τρόπο διάθεσης της παραγωγής τους.

Μάλιστα εξειδικεύοντας την πρότασή του προτείνει:

Να επιχορηγηθούν εκτάκτως από πόρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  • Οι αποδεδειγμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, κάτοικοι οικισμού Αγιάσματος Δήμου Ιάσμου με ποσό 1.000 ευρώ έκαστος (66 άτομα)
  • Οι συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές Σώστου και Ιάσμου με ποσό 500 ευρώ έκαστος λόγω αναστολής λαϊκών αγορών (55 άτομα)

Επικουρικά προτείνει παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, ούτως ώστε με νομοθετική πρωτοβουλία να δοθεί δυνατότητα στους ΟΤΑ Α βαθμού να προβούν στην επιχορήγηση των ως άνω κατηγοριών από την έκτακτη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών προς κάλυψη αναγκών για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.