Εξεγερση στο κεντρο υποδοχης λαθρομεταναστων της Βεννας

Με τη συμπλήρωση ενός μήνα παραμονής στο κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών της Βέννας θα γίνεται η απομάκρυνση των λαθρομεταναστών όπως ανακοινώθηκε χθες από την αστυνομία μετά από εξέγερση που συνέβη στο κέντρο. Αστυνομικές αρχές, η πυροσβεστική αλλά και ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης βρέθηκαν εκεί με σκοπό να ηρεμήσουν τα πράγματα και ν’ αποκαταστήσουν την τάξη, πράγμα που επετεύχθη μετά τις διαβεβαιώσεις ότι η εκεί κράτησή τους δε θα ξεπερνά τον μήνα.
 


Ο κ. Γιαννακίδης περιέγραψε χθες τα συμβάντα που συνάντησε και τις αιτίες που φαίνεται να τα προκάλεσαν. «Πριν λίγες ώρες, οι εκεί εγκλεισμένοι λαθρομετανάστες προσπάθησαν να επιταχύνουν την έξοδό τους από το κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών της Βέννας. Άναψαν φωτιές, υπήρξε κινητικότητα κι επιχείρησαν να προκαλέσουν την προσοχή των αστυνομικών προσπαθώντας να επιταχύνουν την απομάκρυνσή τους από εκεί και την προώθησή τους στα αστικά κέντρα. Είχαν μια πληροφορία ότι σε κάποια κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών με τη συμπλήρωση 18 ημερών παραμονής κάποιοι προωθούνται. Προφανώς έχουν κάποια επικοινωνία με άτομα σε άλλα κέντρα υποδοχής και προσπαθούν να επιταχύνουν την απομάκρυνσή τους.

 

Μετά από αυτήν την πληροφορία που είχαν επεχείρησαν να προκαλέσουν θόρυβο και μικροένταση προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους που είναι η προώθησή τους στα αστικά κέντρα. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, ήρθε ο στρατηγός, ήμουν κι εγώ παρών, άρχισε μια διαβούλευση με κάποιους αντιπροσώπους τους αλλά η κατάσταση πλέον ομαλοποιείται.

 

Τους ενημερώσαμε ότι όποιος συμπληρώνει ένα μήνα θ’ απομακρύνεται από το συγκεκριμένο κέντρο. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε κατά το δυνατόν την ανθρώπινη διαβίωσή τους».

 

Ο κ. Γιαννακίδης σημείωσε ότι τους επισκέπτεται κάθε εβδομάδα. «Είναι ανθρώπινες φιγούρες. Οι οικονομικοί μετανάστες περνούν πολύ δύσκολες μέρες κι αναζητούν την ελπίδα προς την Ευρώπη.
Είναι γνωστό το μεγάλο πρόβλημα που σχετίζεται με τους λαθρομετανάστες το οποίο θεωρώ ότι είναι πανευρωπαϊκό, κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός σχεδιασμός».

 

Στο κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών της Βέννας βρίσκονταν μέχρι χθες 124 άτομα (είναι όλοι άντρες.) και αναμενόταν χθες στις 4.00 το απόγευμα ν’ απομακρυνθούν 30 άτομα και σταδιακά και άλλοι για να βελτιωθούν οι συνθήκες της προσωρινής διαβίωσής τους. «Οι συνθήκες είναι σχετικά καλές γιατί έκαναν τσιμεντένια στρώματα, κατά συνέπεια είναι υποφερτά ανθρώπινες» είπε ο κ. Γιαννακίδης.
 

Ο νομάρχης δεν γνωρίζει εάν οι λαθρομετανάστες έχουν κινητά τηλέφωνα και πληροφορούνται τι συμβαίνει σε άλλα κέντρα ή αν έχουν άλλες πηγές ενημέρωσης.
Σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι ήρεμη, όπως είπε ο νομάρχης, σημειώνοντας βέβαια ότι «πριν δυο χρόνια έγινε μια στάση και μια εξέγερση», μεταφέροντας όμως την εκτίμηση ότι «ότι όλα θα ομαλοποιηθούν».
 

Να σημειωθεί ότι η εξέγερση έγινε οκτώ μέρες μετά την επίσκεψη στη Θράκη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Σπύρου Βούγια, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα γίνεται διάκριση μεταξύ των μεταναστών που κρατούνται στα κέντρα φύλαξης και έξι μέρες μετά την επίσκεψη του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος βρέθηκε στη Θράκη με σκοπό να ενισχύσει τη συγκέντρωση υπογραφών κατά του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ για τους μετανάστες.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.