Εξαρτημενο απο το τελωνειο Αλεξανδρουπολης το τελωνειο Κομοτηνης

Ανάμεσα στα 9 που υποβαθμίστηκαν σε β’ τάξης από την Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων

Μια εξέλιξη, που φημολογούταν από το περασμένο φθινόπωρο και ήθελε το Τελωνείο Κομοτηνής να περιλαμβάνεται σε λίστα με παρόμοιες δομές, οι οποίες θα υποβαθμίζονταν σε β’ τάξης, περνάει πλέον στη σφαίρα της πραγματικότητας, μετά από την πρόσφατη σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργου Πιτσίλη. Στην απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 12 Φεβρουαρίου, το αντίγραφο της οποίας εστάλη πριν από λίγες ημέρες στις τελωνειακές υπηρεσίες της χώρας, ορίζεται ότι υποβαθμίζονται από α’ τάξης σε β’ συνολικά 9 τελωνείων της χώρας και ότι η έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος από την 1η του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Τα τελωνεία, που από το επίπεδο της Διεύθυνσης περνάνε στο επίπεδο του Αυτοτελούς Τμήματος και εξαρτώνται από τις οικείες κύριες δομές είναι τα εξής: Τελωνείο Δράμας, Τελωνείο Ορεστιάδας, Τελωνείο Ξάνθης, Τελωνείο Κομοτηνής, Τελωνείο Κιλκίς, Τελωνείο Δοϊράνης, Τελωνείο Μεσολογγίου, Τελωνείο Στυλίδας και Τελωνείο Ρεθύμνου.
 
Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των τελωνείων, όπως περιγράφεται στην επίμαχη απόφαση του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, το τελωνείο Κομοτηνής θα υπάγεται από τη 1 Σεπτεμβρίου στο κύριο τελωνείο α’ τάξης Αλεξανδρούπολης. Για την ακρίβεια χαρακτηρίζεται τελωνείο β’ τάξης, εξαρτημένο του κύριου τελωνείου Αλεξανδρούπολης, καθεστώς στο οποίο περιέρχεται με την ίδια απόφαση και το τελωνείο της Ορεστιάδας. Στην Κομοτηνή, ωστόσο, συστήνεται «Γραφείο Κινητής Ομάδας Ελέγχου», πράγμα που δεν ισχύει για την Ορεστιάδα. 

Αντίδραση του Επιμελητήριου Έβρου για την υποβάθμιση του τελωνείου Ορεστιάδας

Ήδη στον γειτονικό Έβρο ξέσπασαν αντιδράσεις, αφότου είδε το φως της δημοσιότητας η επίμαχη απόφαση. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων και στους τοπικούς βουλευτές, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση της επιχειρηματικής κοινότητας του ακριτικού νομού και ζητά την άμεση ανάκλησης της απόφασης, που υποβαθμίζει το τελωνείο της Ορεστιάδας. «Προφανώς, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τις ειδικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του ακριτικού νομού, ο οποίος με την απόφαση αυτή μετά βεβαιότητας θα βρεθεί στο έλεος του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου από τις γείτονες χώρες και την περαιτέρω ανυπολόγιστη οικονομική βλάβη για όλες τις επιχειρήσεις του νομού», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Τοψίδης. 

Η νέα διάρθρωση των τελωνείων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Να σημειωθεί ότι, βάσει της νέας διάρθρωσης, στην επικράτεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα λειτουργούν ως κύριες τελωνειακές δομές τα τελωνεία Κήπων, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Στο τελωνείο των Κήπων θα υπάγεται ως εξαρτημένο αυτού το τελωνείο Καστανέων, ενώ στο τελωνείο της Καβάλας θα υπάγονται τα επίσης υποβαθμισθέντα τελωνεία της Ξάνθης και της Δράμας. Το ερώτημα, που ανακύπτει στον απόηχο της συζητούμενης απόφασης είναι κατά πόσον τα τελωνεία, των οποίων υποβαθμίστηκε η τάξη, θα υποστούν και ουσιαστική υποβάθμιση από τυχόν μετακινήσεις προσωπικού τους στις κύριες δομές, για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.