ΕXARTICIS: Μια ανησυχη ομαδα της πολης μας

Οι εθελοντές καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι που καταγράφουν τη ζωή γύρω μας

Τους συναντήσαμε σε μία από τις δράσεις τους στην Κομοτηνή. Μεταμόρφωσαν το Πολιτιστικό Κύτταρο σε ναό της 7ης Τέχνης, φιλοξενώντας μαζί με τον Δήμο Κομοτηνής και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης ένα διήμερο, που απευθυνόταν σε όσους αγαπούν τον πολιτισμό, για την γνωριμία με νέους σκηνοθέτες, όπως η κ. Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και ο κ. Μάνος Καρυστινός, αλλά και ανθρώπους που μετρούν χρόνια στην καρέκλα του σκηνοθέτη, όπως ο κ. Γιάννης Σμαραγδής, την ανάδειξη βραβευμένων no budget και μικρού μήκους ταινιών, και άλλων πτυχών του κινηματογράφου. Ο λόγος για την ομάδα EXARTICIS, που ξεκίνησε τις δράσεις της τον Νοέμβριο του 2017.
 
Η EXARTICIS απαρτίζεται από πέντε νέους ανθρώπους, πέντε φίλους που αγαπούν την τέχνη, όπως φανερώνει και η λέξη «ART» που κρύβεται στην ονομασία τους, αλλά και την δημοσιογραφία, ενώ δεν σταματούν να διοργανώνουν δράσεις και να καταγράφουν την ζωή γύρω μας.
 
Η ομάδα απαρτίζεται από τους κ.κ. Χρήστο Γκαρίπη, αρχισυντάκτη, Θοδωρή Χαραλαμπάκη, γραφίστα και υπεύθυνο του site, Κώστα Βαργεμιτζίδη, υπεύθυνο social media, Γιώργο Κοκολάκη, υπεύθυνο επικοινωνίας και Ευγενία Λαλιώτη, επιμελήτρια κειμένων. Οι πέντε τους, φοιτητές στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνικής Διοίκησης, αν και είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους έχουν ενωθεί σε έναν πολύ λειτουργικό πυρήνα. Όπως λένε οι ίδιοι, χαρακτηρίζονται επίσημα ως μία ερασιτεχνική καλλιτεχνική και δημοσιογραφική ομάδα.
 
Ας τους γνωρίσουμε, όμως, λίγο καλύτερα … 

«Πρότυπό μας ο Μάνος Καρυστινός που ξεκίνησε ως φοιτητής με μία κάμερα χαμηλής ποιότητας και κατέληξε να βραβεύεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης» 

«Το concept ξεκίνησε με την ιδέα του Θοδωρή και του Κώστα που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα site με νέα από την Κομοτηνή και την Θεσσαλονίκη, από όπου και κατάγονται», είπαν οι φοιτητές, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν την υλοποίηση της ιδέας «με τον καιρό προστέθηκαν στην ομάδα και τα υπόλοιπα μέλη. Αρχίσαμε, λοιπόν, να σκεφτόμαστε την ιδέα πιο σοβαρά. Πρότυπό μας ο Μάνος Καρυστινός, που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα ως φοιτητής με μία κάμερα χαμηλής ανάλυσης, και χωρίς σπουδές στον καλλιτεχνικό χώρο, καταλήγοντας να βραβεύεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης».
 
Έτσι οι πέντε τους ξεκίνησαν να ασχολούνται με τη δημοσιογραφία βλέποντας βιντεάκια για το πώς να χτίσει κανείς ένα site, φτάνοντας να δημιουργήσουν το δικό τους, το οποίο φιλοξενεί άρθρα και βίντεο των ίδιων για την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την πολιτική και τον αθλητισμό.
 
Η πρώτη τους «δημοσιογραφική απόπειρα» ξεκίνησε με το 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που έλαβε χώρα στην ΑΜ-Θ τον Οκτώβριο, αλλά με τον καιρό άρχισαν να ασχολούνται ευρύτερα με το ρεπορτάζ, καλύπτοντας διάφορες εκδηλώσεις της Κομοτηνής. 

Η συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct» 

Οι πέντε φίλοι, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στην ενασχόληση με το site και αγαπούν ιδιαίτερα τον αθλητισμό, τη φωτογραφία και τη βιντεογράφηση, την ανδρική μόδα, τους παραδοσιακούς χορούς, ακόμη και τη μετεωρολογία!
 

Αποφάσισαν, λοιπόν, να ενταχθούν στις ομάδες ΜΜΕ και Κοινωνικών Θεμάτων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct», έναν φορέα που, όπως φαίνεται αγκαλιάζει κάθε ενδιαφέρουσα προσπάθεια νέων ανθρώπων. Οι υπεύθυνοι αντιλήφθηκαν τις ανησυχίες της ομάδας EXARTICIS και με τον καιρό προέκυψε μία όμορφη συνεργασία που έφερε σαν αποτέλεσμα τη διοργάνωση του διημέρου «Εξερευνώντας τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο». 

Μία δραστήρια «οικογένεια» ανοικτή σε κάθε νέο της πόλης 

Οι νέοι δηλώσαν πως αποκόμισαν πολλά από αυτήν την συνεργασία, μιας και βοήθησε ιδιαίτερα στη δικτύωσή τους και συνέβαλε στο να «συστηθούν» στην πόλη. Τώρα ενδιαφέρονται να διευρύνουν την «οικογένειά τους», όπως ενημέρωσαν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς ξεκινήσαμε δημιουργώντας τον πυρήνα του EXARTICIS, αλλά είναι στόχος μας να γνωρίσουμε όσο περισσότερα άτομα γίνεται από την Κομοτηνή, φοιτητές και μη, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτόν. Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος, αρκεί να γνωρίζει πως θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο, καθώς και να αποφεύγει ακραίες τοποθετήσεις στα άρθρα του».
 
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλει και το επερχόμενο ταξίδι τους στη Αθήνα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσομοίωσης της Βουλής των Ελλήνων, στο οποίο έχουν επιλεχθεί να συμμετάσχουν είτε ως βουλευτές, είτε ως μέλη δημοσιογραφικής ομάδας. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, όπως είπαν και οι ίδιοι «νέα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, δημιουργώντας, έτσι, ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργατών».
 
Φυσικά έχουν προσεγγίσει ήδη πολλές κοινότητες νέων, πέραν από αυτή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, εξ ου και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί μία ενδιαφέρουσα δράση που θα συνδυάζει την πολιτική με τον αθλητισμό και τη μουσική σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως, όντες νέοι ηλικιακά, ασχολούνται και με θέματα πιο «ανάλαφρα», εξ ου και πολύ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει το περιοδικό «Signature» που θα βάλει τη δική του «υπογραφή» στον χώρο της ανδρικής μόδας. 

«Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα έχει ανάγκη από φρέσκα μυαλά» 

Οι συντελεστές της «ΕXARTICIS» κατέληξαν μιλώντας για τον χώρο της δημοσιογραφίας και τις βλέψεις τους για πιθανή ενασχόληση με αυτόν στο μέλλον «ο χώρος σίγουρα έχει ανάγκη από φρέσκα μυαλά και είναι πολύ σημαντικό οι πιο έμπειροι δημοσιογράφοι να δίνουν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, μιας και υπό την δική τους οπτική παρατηρούν και καταγράφουν τα πράγματα τελείως διαφορετικά.
 
Η ενασχόλησή μας, ωστόσο, προς το παρόν είναι ερασιτεχνική, μιας και είμαστε ιδιαίτερα απασχολημένοι με τις σπουδές και τις ασχολίες μας, ενώ ορισμένοι από εμάς εργάζονται ταυτόχρονα. Επομένως μία από τις πιο μεγάλες δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι να συντονίσουμε τα προγράμματά, αφού η συγγραφή άρθρων και το γύρισμα video είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες. Φυσικά δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να ασχοληθούμε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία ή την τέχνη στο μέλλον, μιας και είναι αυτό που αγαπούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.