«Εξαντλησε τις πιεσεις για τις αποζημιωσεις η Περιφερεια»

Τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, απαντώντας σε επερώτηση του Χ. Τρέλλη για τις καταστροφές που έπληξαν τη Γενισέα

«Η περιφέρεια έχει εξαντλήσει την πίεσή της, ώστε να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών της Γενισέας, παρά τα προσκόμματα που δημιουργεί η κεντρική διοίκηση», τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστου Τρέλλη.
 
Όπως είναι γνωστό, ο ανεμοστρόβιλος της 13 Ιουνίου, που συνοδεύτηκε από χαλάζι προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο κοιμητήριο, κατέστρεψε μεγάλο μέρος της φυτικής παραγωγής και έπληξε ανεπανόρθωτα καλλιέργειες ακτινιδίων, ροδάκινων και ροδιών, ενώ προκάλεσε καταστροφές και σε οικίες, δημιουργώντας προβλήματα σε πάνω από 25 οικογένειες της Γενισέας.
 
Ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια στο θέμα των αποζημιώσεων έχει ασκήσει πιέσεις στις υπηρεσίες για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, και έχει προθυμοποιηθεί να βοηθήσει όπως μπορεί, όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο τη στιγμή που συνεχίζεται η αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχα προβλήματα υπήρξαν και στη Ροδόπη εκείνες τις μέρες, για τα οποία επίσης έχει επιληφθεί η ΠΑΜΘ. 

Προστασία και αποζημιώσεις 

Ο κ. Τρέλλης στην επερώτησή του τόνισε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που καταγράφεται αντίστοιχο καιρικό φαινόμενο στην περιοχή, ενώ η καταστροφή που έπληξε περίπου 25 οικογένειες θα επιφέρει μεγάλη απώλεια στο εισόδημά τους, μιας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρομεσαίοι αγρότες και είχαν σημαντικές καταστροφές των καλλιεργειών και ζημιές.
 
«Τα στοιχεία της φύσης», σημείωσε, «παραμένουν ένας ανίκητος αντίπαλος του αγρότη, ενώ η όποια προστασία τους από τη μεριά της πολιτείας (ΕΛΓΑ) παραμένει ανεπαρκής», με τον Περιφερειακό Σύμβουλο να μιλά για βασικά άδικες εκτιμήσεις και συνεπώς πολύ χαμηλές αποζημιώσεις.
 
Ο κ. Τρέλλης ζήτησε να ενημερώσει το σώμα ο Περιφερειάρχης τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην υποστούν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών μια ακόμα μείωση του εισοδήματός τους, ζητώντας παράλληλα μια σειρά μέτρων όπως να γίνουν έγκαιρα εκτιμήσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές και να ενισχυθεί με γεωτεχνικό προσωπικό ο ΕΛΓΑ, οι εκτιμητές του οποίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση αποχής, να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο Αβδήρων για να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες και για το σύνολο της ζημιάς καθώς και οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες που επλήγησαν, καθώς και να παγώσουν τα χρέη σε εφορίες, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλους οργανισμούς, αλλά και μεταξύ άλλων να ενταχθούν οι πληγείσες περιοχές -και όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη- στο σύστημα προστασίας από ανεμοστρόβιλους, χαλάζι κ.λπ. 

Γιώργος Παυλίδης «Έχω κουραστεί να πιέζω, να λέμε τα ίδια και τα ίδια στους ίδιους ανθρώπους• κάποια στιγμή πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να είναι αποτελεσματικός» 

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας τόνισε πως η Περιφέρεια θα μπορούσε να ενισχύσει την καταγραφή των ζημιών, και έχουν στείλει και σειρά εγγράφων στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες δράσεις, όμως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για την αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.
 
«Μιλάμε για 20 κατοικίες, και κάναμε όλες τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουμε, δεν παραλείψαμε ούτε μία από τη δική μας πλευρά, αυτό ισχύει και για αυτή τη ζημιά, ισχύει και για τις παρελθούσες» σημείωσε, τονίζοντας πως η Περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει οτιδήποτε τη στιγμή που η πολιτεία θέλησε να ελέγχει τις αποζημιώσεις και την ικανοποίηση των αγροτών και να καρπούται το αντίστοιχο τίμημα.
 
«Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας. Ειλικρινά όμως πιστέψτε με ότι έχω κουραστεί να πιέζω, να λέμε τα ίδια και τα ίδια στους ίδιους ανθρώπους. Κάποια στιγμή πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να είναι αποτελεσματικός. Αυτός είναι να εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος είναι ανταποδοτικός, ώστε να αποζημιώνει τους ανθρώπους, όταν τα χρήματα δεν φτάνουν» σημείωσε, τονίζοντας πως παρόλες τις δυσκολίες αυτοί θα συνεχίζουν να πιέζουν, ζητώντας και τη βοήθεια του Περιφερειακού Συμβουλίου σε αυτό.
 
Τόνισε δε πως εκτός της ζημιάς στη Γενισέα, υπήρξε και ζημιά στη Ροδόπη, και συγκεκριμένα στις περιοχές του Δοκού και στην Άδρα, όπου κάποια ρέματα έχουν μετατραπεί σε δρόμους, ένα φαινόμενο πιο καταστροφικό, με τη ζημιά, που θα πληρώσουν η Περιφέρεια και ο Δήμος, να φτάνει κάποια εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.