Εξαγγελιες πρωθυπουργου στην ΔΕΘ

Πλήρης στήριξη στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργο Βουλγαράκη, αλλά και τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που βρίσκονται την τελευταία περίοδο στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς και στον Αριστοτέλη Παυλίδη, έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θέμα ανασχηματισμού δεν τίθεται, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά έστειλε και μήνυμα προς τους αντάρτες βουλευτές πως ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων που παρουσίασε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο πρωθυπουργός στήριξε τον υπουργό Οικονομίας λέγοντας ότι «οφείλουμε να πράξουμε τον αυτονόητα υπεύθυνο» για τη διασφάλιση των κεκτημένων – όπως είπε – της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ απέδωσε την επιδείνωση των δεικτών στη διεθνή οικονομική κρίση.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις, μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, και αναφορικά με την καθιέρωση της κατώτατης εθνικής σύνταξης είπε ότι θα ακολουθήσει την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος.

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κρίνουν σήμερα στον ΠτΘ ο Παντελής Μαγαλιός, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, ο Κώστας Λιούρτας, Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και ο Νίκος Αγγελίδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Παντελής Μαγαλιός, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής: «Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν είπε τίποτα»

«Ο πρωθυπουργός με αυτά που εξήγγειλε καταδίκασε όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά δεν είπε τίποτα για κανέναν. Φορολογικά επιμένει να στηρίζει την πολιτική και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφης. Εμείς είμαστε αντίθετοι, δεν θα υποκύψουμε σε αυτά που η ίδια η κυβέρνηση μεθοδεύει. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα βρει μπροστά του όλους τους εργαζόμενους. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι στην κινητοποίησή τους, η οποία είχε μεγάλο παλμό. Το μήνυμα ελήφθη από την κυβέρνηση και για αυτό άλλαξαν και την ώρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης, αλλά και άλλαξαν τα μέτρα για την άφιξη και αποχώρηση του πρωθυπουργού».

Κώστας Λιούρτας, Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου:«Η χειρότερη εμφάνιση πρωθυπουργού των τελευταίων σαράντα χρόνων»

«Κάτω από τη δίνη των σκανδάλων, πιστεύω ότι ήταν η χειρότερη εμφάνιση πρωθυπουργού των τελευταίων σαράντα χρόνων όσο τουλάχιστον παρακολουθώ τις εκθέσεις σαν επαγγελματίας. Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η παρουσία του, εφόσον η χώρα μας βρίσκεται υπό τους Βουλγαράκηδες, υπό τους Παυλίδιδες. Κάτι πρέπει να γίνει, γιατί η χώρα μας δεν αξίζει να κυβερνιέται από τέτοιους ανθρώπους, εννοώντας όχι τον πρωθυπουργό, αλλά κάποιους από αυτούς που απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο, οι οποίοι αν δεν εκδιωχθούν, θα πρέπει να κάνουν χαρακίρι και να φύγουν μόνοι τους. Δεν είναι δυνατόν δέκα άτομα περίπου να χαρακτηρίζουν μια δημοκρατική παράταξη, όπως η Νέα Δημοκρατία».

Όσον αφορά στις εξαγγελίες του κ. Καραμανλή, ο κ. Λιούρτας τις χαρακτηρίζει «χειρότερες. Ως προς τα φορολογικά μέτρα και τους επαγγελματίες που κλέβουν με βάση το άρθρο 14 της εισηγητικής έκθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνεται ότι εν αντιθέσει με τα όσα έχουν λεχθεί μέχρι σήμερα από τον κ. Αλογοσκούφη, ο φόρος που εισπράχθηκε από τους επαγγελματίες το παρελθόν έτος, το 2007, είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 1748, 11 ευρώ από επιτηδευματία φυσικό πρόσωπο, έναντι 961,54 ευρώ για κάθε μισθωτό, γεγονός που σημαίνει ότι αναγόμενο στη φορολογικό κλίμακα το δηλωθέν εισόδημα των επαγγελματιών είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 25000 ευρώ. Άρα λοιπόν ο κ. Αλογοσκούφης ψεύδεται και πρέπει να πω ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ΓΣΒΕΕ δεν τα δέχεται αυτά τα στοιχεία γεγονός που σημαίνει ότι είναι υπέρ των επαγγελματιών».

Νίκος Αγγελίδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου:

«Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν διακυβεύει το μέλλον της χώρας για πολιτικό όφελος»

Κάνοντας ένα γενικό σχολιασμό για την παρουσία του πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Νίκος Αγγελίδης, τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός κινήθηκε στο κλίμα των ημερών. Παρότι άκουσα αυτές τις ημέρες ότι φάνηκε ότι είχε αποκοπεί από την πραγματικότητα, δε νομίζω ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Εν αντιθέσει, πιστεύω ότι έδειξε τη σοβαρότητα ενός ανθρώπου, ο οποίος, όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος, δεν διακυβεύει το μέλλον της χώρας στο βωμό του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους. Πιστεύω ότι αυτό, όσο κι αν ο ελληνικός λαός περνά δύσκολες μέρες, μπορεί να το κατανοήσει και κατά βάθος το εκτιμά».

Ο κ. Αγγελίδης κάνει λόγο για κίνηση του πρωθυπουργού σε γραμμή άμυνας. «Μιλούσε σε πρώτο ενικό πρόσωπο δίνοντας την εγγύηση του δικού του προσώπου στην σφραγίδα όλων αυτών, τα οποία βεβαίωνε ότι θα ακολουθηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, εφόσον, όπως είναι γνωστό, αυτόν τον καιρό που παρατηρούνται κλυδωνισμοί στο πολιτικό σκηνικό, είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να εγγυηθεί μία πορεία προς το μέλλον με σύνεση. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι οι Έλληνες, -όσο κι αν αρέσκονται στην κριτική ή και ευλόγως παραπονιούνται αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνά η οικονομία, που εν πολλοίς πηγάζουν και από τη διεθνή κρίση, – ακουμπούν με εμπιστοσύνη πάνω σε ένα άνθρωπο που δεν προσπαθεί να λαϊκίσει χαϊδεύοντας αυτιά και προβαίνοντας σε εξαγγελίες και προσφορές, οι οποίες μπορεί να υποθηκεύσουν το μέλλον της χώρας αυτές τις δύσκολες στιγμές. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε προσεκτικά στο κομμάτι που αφορά στην στήριξη των αδυνάτων, διατήρησε με μαεστρία μια ισορροπία ανάμεσα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και την είσπραξη που είναι απαραίτητη για να στηριχθούν οι πιο αδύνατες τάξεις. Γενικότερα θα έλεγα ότι έδειξε μια σιγουριά σε ένα πολιτικό σκηνικό ρευστό το οποίο έχει νωπή μεν λαϊκή εντολή, πιστεύω όμως ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να κληθεί να επαναβεβαιώσει αυτή τη λαϊκή εντολή και έτσι στήριξε όλους τους συνεργάτες και την προσπάθεια που κάνουν, ανεξαρτήτως αν κάποιοι από αυτούς έχουν εκθέσει την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «εγώ είμαι εδώ για να εγγυηθώ το μέλλον των μεταρρυθμίσεων και του βηματισμού της χώρας». Εν ολίγοις το κεντρικό νόημα, κατά την άποψή μου, είναι ότι το πρόσωπο του πρωθυπουργού είναι αυτό το οποίο εγγυάται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή τα επόμενα βήματα και πιστεύω ότι το κατανοεί το σύνολο του ελληνικού λαού».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.