Ευρωπαικη καρτα ασφαλισης ασθενειας

Από την 1η Ιουνίου 2004 οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας (ΕΚΑΑ), η οποία καλύπτει την παροχή αναγκαίας περίθαλψης σε περίπτωση ιατρικής ανάγκης σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την παροχή της κάρτας ο ασφαλισμένος πρέπει να διαθέτει διαβατήριο σε ισχύ ή αστυνομική ταυτότητα με όνομα κι επώνυμο στα λατινικά ή ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης και θεωρημένο το βιβλιάριο ασθενείας. Η κάρτα εκδίδεται μέσα σε δύο μέρες από την υποβολή της αίτησης και αποστέλλεται στο σπίτι του ασφαλισμένου.

Η κάρτα αντικαθιστά το Ε111 αλλά σε περίπτωση μετάβασης στο εξωτερικό με σκοπό την παροχή προγραμματισμένης περίθαλψης απαιτείται η έκδοση του κοινοτικού εντύπου Ε112 GR. Η κάρτα ισχύει για πολλά ταξίδια και συγκεκριμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης του βιβλιαρίου ασθενείας, όπως μεταφέρθηκε στον ΠτΘ από το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του ΙΚΑ Κομοτηνής.

Από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 16 του μήνα από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Κομοτηνή εκδόθηκαν 23 ευρωπαϊκές κάρτες ασφάλισης. Η έκδοσή της είναι δωρεάν και γίνεται μέσα σε δύο μέρες από την υποβολή της αίτησης. Ο ασφαλισμένος τη λαμβάνει ταχυδρομικά στο σπίτι του.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν υποχρεούνται να επικαλεστούν συγκεκριμένο ταξίδι για να ζητήσουν την έκδοση της κάρτας.

Σε περίπτωση απώλειας της κάρτας ο κάτοχός της απαιτείται να τη δηλώνει στο υποκατάστημα που την εξέδωσε και να ζητάει την έκδοση νέας αν το επιθυμεί. Εάν το περιστατικό συμβεί στο ταξίδι του στο εξωτερικό μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή του ασφαλιστικού φορέα του κράτους.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα στα κράτη – μέλη, καθώς και στην Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.