Ευρωκοινοβουλιο… ειδησεις

Λιγότερες από 100 μέρες έμειναν μέχρι τις ευρωεκλογές και παρά τις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρώπης, οι νυν αλλά και οι ενδιαφερόμενοι να είναι υποψήφιοι, όπως και οι πολιτικοί τους χώροι, άρχισαν να παρουσιάζουν σχετική κινητικότητα.

Εκδήλωση προς τιμή του Αλτιέρο Σπινέλι

Το όραμα για μία ενωμένη και ελεύθερη Ευρώπη

Μια εκδήλωση προς τιμή της ζωής και του έργου του Αλτιέρο Σπινέλι, ο οποίος διαδραμάτισε έναν καθοριστικό ρόλο σε βασικές στιγμές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένα αντίτυπο του μανιφέστο του στις 23 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., το οποίο τασσόταν υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης, θα διανεμηθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στους εκπροσώπους των Μόνιμων Αντιπροσωπειών των κρατών μελών. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ. θα εκφωνήσει τον εναρκτήριο λόγο της εκδήλωσης.

Επί καθεστώτος Μουσολίνι, ο Αλτιέρο Σπινέλι (1907-1986) έλαβε μέρος στο αντιφασιστικό κίνημα και για τη δραστηριότητά του αυτή πλήρωσε βαρύ τίμημα, με δέκα χρόνια φυλάκιση και έξι χρόνια εξορία. Κατά την εξορία του στο ιταλικό νησί Βεντοτένε, ο Σπινέλι περιέγραψε το όραμά του για μία ενωμένη και ελεύθερη Ευρώπη, στο Μανιφέστο Βεντοτένε.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ο Αλτιέρο Σπινέλι χρημάτισε μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 1976 έγινε μέλος του Κοινοβουλίου, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το θάνατό του το 1986. Το 1984 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το ψήφισμα επί του σχεδίου Συνθήκης για τη θέσπιση της Ε.Ε., εισηγητής του οποίου υπήρξε ο Σπινέλι.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία θα ξεκινήσει στις 17:00 στην αίθουσα «Yehudi Menuhin», ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ιταλίας στην Ε.Ε. θα εκφωνήσει μήνυμα του Ιταλού προέδρου Giorgio Napolitano.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Νεολαία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας

Την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των νέων και της ενεργού συμμετοχής τους στις διαδικασίες και τις αποφάσεις της Ε.Ε. τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου -Κασσιώτου υποδεχόμενη στο Ε.Κ. στις Βρυξέλλες ομάδα 50 νέων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

Οι Έλληνες νέοι, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι στη Γερμανία, παιδιά αποδήμων – όχι μόνο πρώτης αλλά δεύτερης και τρίτης γενιάς – είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και να παρακολουθήσουν αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων των ευρωπαϊκών θεσμών. Συνομίλησαν με ευρωβουλευτές και αρμόδιους για την επικοινωνία υπαλλήλους της Ευρωβουλής και πληροφορήθηκαν τους τρόπους πρόσβασης στις πληροφορίες και συμμετοχής στις διαδικασίες διαβούλευσης για τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Μαυρομμάτης, ενημέρωσε τους νέους της ΟΕΚ για θέματα παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κ. Παναγιωτοπούλου – Κασιώτου στις πολλαπλές δυνατότητες αξιοποίησης των προσόντων των νέων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία των εκλογών του προσεχούς Ιουνίου για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου με την άμεση συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών. Από το διάλογο με τους νέους αναδείχθηκε η σπουδαιότητα που έχει η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας και στις τάξεις διδασκαλίας των ελληνικών.

Ενεργειακή αποδοτικότητα

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Ενέργειας Andris Piebalgs είχαν οι Ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας Άννυ Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ) και Andriana -Silvia Ticau (Partidul Social Democrat, Ρουμανία), ως εισηγήτριες εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις υπό αναδιατύπωση Οδηγίες για την «Ενεργειακή σήμανση των προϊόντων που συνδέονται με την κατανάλωση ενέργειας» και την «Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων» αντίστοιχα.

Στη συνάντηση εξετάστηκε η πορεία των συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας, ενόψει της ψήφισης των δύο Οδηγιών σε α΄ ανάγνωση από την Ολομέλεια τον προσεχή μήνα. Οι δύο ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι στόχος τους είναι το Κοινοβούλιο να συμπεριλάβει φιλόδοξες προτάσεις στα δυο νομοθετικά κείμενα, προωθώντας την ενεργειακή αποδοτικότητα και συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου «20-20-20».

Μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Ποδηματά δήλωσε ότι «η Ε.Ε. θα πρέπει να θέσει, μετά και από την υπερψήφιση του Κλιματικού- Ενεργειακού Πακέτου, ως απόλυτη προτεραιότητά της, τον στόχο για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Η αμερικανική ηγεσία κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση θέλοντας να μειώσει την απόσταση που τη χωρίζει από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ένωση πρέπει να παραμείνει στην πρωτοπορία της προσπάθειας για την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, που είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού καθώς και την ταχύτερη έξοδο της Ευρώπης από την οικονομική ύφεση και κρίση».

Συνέντευξη Καραμανλή στις Βρυξέλλες Ανάπτυξη, δημοσιονομική εξυγίανση και στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων

«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους της», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη σύνοδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση πλήττει την Ελλάδα όπως και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης: η τόνωση της ανάπτυξης, η δημοσιονομική εξυγίανση και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίτευξη αυτών των τριών στόχων είναι μία δύσκολη υπόθεση και υπογράμμισε ότι το μεγάλο χρέος το οποίο έχει η χώρα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει τις παροχές τις οποίες θα επιθυμούσε.

Σημείωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει περισσότερο το έλλειμμα δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και κάποιες πρόσθετες κοινωνικές παρεμβάσεις.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθούν ειδικοί τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αυτοκινητοβιομηχανία αλλά με τρόπο ώστε να μην πληγεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα. Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η πολιτική μας δεν είναι να βάλουμε νέους φόρους».

42 Πρόεδροι Κοινοβουλίων και Γερουσιών Αναζητούν λύσεις για την κρίση

Την αναγκαιότητα ανάληψης ενεργότερου ρόλου από τα Εθνικά Κοινοβούλια, για την αντιμετώπιση των πολλαπλών και πρωτόγνωρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας στη διήμερη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών – μελών της Ε.Ε., που έγινε στο Παρίσι με συνδιοργανωτές τη Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας. Τον κ. Σιούφα συνόδευσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ΄Ελσα Παπαδημητρίου, η οποία επισήμανε ότι η ουσιαστικότερη παρέμβαση των Εθνικών Κοινοβουλίων αποτελεί και τη μόνη απάντηση για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Από τις εργασίες της Διάσκεψης, στις οποίες συμμετείχαν 42 Πρόεδροι Κοινοβουλίων και Γερουσιών από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τριών υπό ένταξη χωρών, αναδείχθηκε ο έντονος προβληματισμός για το εύρος, τη διάρκεια και τον τρόπο αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την αποτελεσματικότερη διαχείριση άλλων κρίσεων και προβλημάτων, όπως: το Μεσανατολικό, η κλιματική αλλαγή, η εξοικονόμηση και εξασφάλιση της ενέργειας, η μετανάστευση και η ασφάλεια των συνόρων.

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο θεσμικό μέλλον της Ε.Ε. με την ενίσχυση του ρόλου των Εθνικών Κοινοβουλίων επισημαίνοντας ότι «ήδη εδώ και δύο χρόνια το Ελληνικό Κοινοβούλιο κάνει ελέγχους τήρησης των αρχών επικουρικότητας και αναλογικότητας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της πιο ενεργούς ανάμειξης των Κοινοβουλίων στις παγκόσμιες προκλήσεις και κρίσεις υπενθυμίζοντας την πρότασή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για σύγκλιση ειδικής συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. με τους 10 μεσογειακούς εταίρους τους αμέσως μετά το ξέσπασμα του πόλεμου στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόταση, για την οποία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προεδρεύων της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ τον ευχαρίστησε από το βήμα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Τα Europe Direct και οι ευρωεκλογές 330 γραφεία της Ε.Ε. ενημερώνονται στις Βρυξέλλες

Την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η εναρκτήρια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου – Europe Direct Network με γενικό αντικείμενο την επικοινωνιακή προώθηση των επερχόμενων Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2009.

Στην διάρκεια των εργασιών συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες του Ευρωπαϊκού πολιτικού, ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού χώρου.

Τέθηκαν μεταξύ άλλων τα ζητήματα της ενεργότερης συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές, ένα ζήτημα που όπως επισημάνθηκε αποτελεί επιτακτική ανάγκη μια και ο αυξανόμενος ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβάλλει την όσο το δυνατό ορθότερη επιλογή Ευρωβουλευτών που θα ανταποκρίνονται με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις. Παράλληλα, εκτενής ήταν και η συζήτηση για την Ενεργειακή και Περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την σταθεροποίηση του Οικονομικού συστήματος στις χώρες της Ένωσης και την εφαρμογή μέτρων για τη μείωση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Από το σύνολο των ομιλητών διατυπώθηκε η δυνατότητα που έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες να ενημερώνονται άμεσα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για όλα τα Ευρωπαϊκά θέματα μέσω των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης των οποίων το ρόλο χαρακτήρισαν ως πολύ σπουδαίο.

Οι συμμετοχές των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης ξεπέρασαν τις 330 από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά από την Ελλάδα συμμετείχαν 14 Κέντρα Πληροφόρησης.

Ιταλία και ευρωεκλογές Φόρτσα Μπερλουσκόνι

Να σαρώσει αναμένουν η κεντροδεξιά συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην κεντροδεξιά 51%. Σταθερό στο 29% παραμένει το Δημοκρατικό Κόμμα με μεταβατικό ηγέτη τον Ντάριο Φραντσεσκίνι. Η κεντροδεξιά πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει την υποστήριξη του 51% των Ιταλών. Ίδιο ποσοστό δημοτικότητας και για τον Καβαλιέρε, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι είχε καταφέρει να ξεπεράσει το 60%.

Συγκεκριμένα, το Κόμμα των Ελευθεριών, το οποίο συστάθηκε από τα κόμματα Forza Italia και Εθνική Συμμαχία, συγκεντρώνει το 41% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών. Η Λίγκα του Βορρά 9% και το τοπικό κόμμα της Σικελίας Κίνημα των Αυτονομιών, ποσοστό 1%.

Σε ό,τι αφορά στην κεντροαριστερή αντιπολίτευση, οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, δείχνουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, μετά την παραίτηση του Βάλτερ Βελτρόνι, κατάφερε να διατηρήσει τους υποστηρικτές του.

Για την παραδοσιακή Αριστερά, τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, συνεχίζουν να είναι αρνητικά με μόλις το 2% του στατιστικού δείγματος να δηλώνει πως θα στήριζε την Κομμουνιστική Επανίδρυση, και μόλις το 1% τους Ιταλούς Κομμουνιστές και τους Πράσινους.

Κείμενα- Επιμέλεια: Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.