Ευρωεκλογες 2019: Σαφης νικη της ΝΔ με μεγαλα ποσοστα αποχης

Χωρίς «θρακιώτικη» παρουσία στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Έλενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης οι «πρώτοι» των εκλεγμένων

Σαφή νίκη πέτυχε στην μεγαλύτερη των «μαχών» της εκλογικής διαδικασίας της 26ηςΜαϊου, τις Ευρωεκλογές, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, τερματίζοντας πρώτη με ποσοστό 33,3%, με καταμετρημένο το 87% των ψήφων.
 
Η «γαλάζια» παράταξη κατάφερε να πετύχει μεγαλύτερη των 9 ποσοστιαίων μονάδων διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που στο ίδιο ποσοστό καταμέτρησης ψήφων άγγιξε το 23,77%. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί σε 7 έδρες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είδε το ποσοστό του ανεβασμένο κατά 10,5% περίπου και δύο επιπλέον έδρες, ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είδε την εκλογική του δυναμική να μειώνεται κατά 3%, διατηρώντας όμως τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνει.
 
Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε το 7,46% των ψηφισάντων, δίνοντάς του την δυνατότητα 2 εδρών, ισάριθμες δηλαδή έδρες με αυτές που λαμβάνει το ΚΚΕ.
 
Η Χρυσή Αυγή, επίσης, λαμβάνει 2 έδρες και ακολουθεί με το 4,86% των ψήφων, ενώ μία έδρα λαμβάνει και η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, που με ποσοστό 4,12% εκλέγεται ο ίδιος ευρωβουλευτής.
 
Τελευταίο στην επιλογή όσων ψήφισαν έρχεται το ΜέΡΑ25 σε μια οριακή, έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κατάσταση για την εκλογή ευρωβουλευτή, την οποία φαίνεται πως θα καταλάβει η κ. Σοφία Σακοράφα.
 
Την ίδια ώρα σε πανελλαδικό επίπεδο μειωμένα είδαν τα ποσοστά τους
το ΠΟΤΑΜΙ που έχασε περίπου το 85% της δυναμικής του, μένοντας εκτός Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και οι ΑΝΕΛ με αντίστοιχα ποσοστά μείωσης. Συγκεκριμένα, το ΠΟΤΑΜΙ, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 87% των ψήφων έλαβε 1,55% των ψήφων έναντι 6,61% και δύο εδρών το 2014, ενώ οι ΑΝΕΛ έλαβαν 0,80% των ψήφων έναντι 3,46% και μιας έδρας το 2014. 

Σε υψηλά επίπεδα η αποχή 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φετινές ευρωεκλογές δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την «παράδοση» της μεγάλης αποχής, καθότι η συμμετοχή παρουσίασε μικρή μείωση, της τάξεως του 1% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση του 2014, με μόλις το 58,44% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους να κατέρχεται στις κάλπες για να ψηφίσει, έναντι του 59,33% που είχε ψηφίσει το 2014.
 
Εκτός Ευρωβουλής φαίνεται πως μένουν οι «θρακιώτικες» παρουσίες στο σύνολό τους καθότι ουδείς εκ των πέντε υποψηφιών, ήτοι της κ. Ουφούκ Μουσταφά, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Παύλο Δαμιανίδη, υποψήφιο με το ΚΙΝΑΛ, Σαδουλά Σεβτζάν, υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ, η κ. Χιουμεϊρά Αμέτ Ογλού, υποψήφια με τη ΝΔ και η κ. Μαρία Τζαμπάζη, υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεν κατάφερε να «τερματίσει» στις πρώτες σε ψήφους θέσεις της σχετικής σταυροδοσίας.
 
Αντίστοιχα εκτός ευρωκοινοβουλίου μένει και η καταγόμενη από τον γειτονικό Έβρο υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κατερίνα Μάρκου, που κατά την προεκλογική περίοδο έκανε αισθητή την παρουσία της στην περιοχή μας. 

Ποιοι εκλέγονται 

Η ΝΔ λαμβάνει το 33,25% των ψήφων και 7 έδρες, στις οποίες την πρωτοκαθεδρία λαμβάνει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ακολουθούν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η Μαρία Σπυράκη, ο Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Γιώργος Κύρτσος, ενώ ένα βήμα πριν την εκλογή τους βρίσκονται ο Γιώργος Αμυράς και ο καταγόμενος από την Καβάλα Δημήτρης Καιρίδης.
 
Πρώτος σε σταυρούς από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τερμάτισε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, με την κ. Έλενα Κουντουρά να ακολουθεί, ενώ η τρίτη θέση ανήκει στον δημοσιογράφο κ. Κώστα Αρβανίτη. Την επανεκλογή του στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πέτυχε εκ νέου ο κ. Στέλιος Κούλογλου, ενώ για πρώτη φορά στα έδρανα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα κάτσουν οι κ.κ. Αλέξανδρος Γεωργούλης και Πέτρος Κόκκαλης.

Την επιστροφή τους στα προαναφερθέντα έδρανα σηματοδότησαν οι προχθεσινές εκλογές και για τους κ.κ. Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή του ΚΙΝΑΛ, ενώ για το ΚΚΕ εκλέγονται οι κ.κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

Για την Χρυσή Αυγή εκλέγονται οι κ.κ. Ιωάννης Λαγός και Αθανάσιος Κωνσταντίνου, ενώ την εκλογή του πέτυχε και ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος με την «Ελληνική Λύση».
 
Τέλος έως και την αυτή την ώρα σε «θρίλερ» εξελίσσεται η εκ νέου εκλογή της κ. Σοφίας Σακοράφα, του «ΜεΡΑ25», αποτέλεσμα που αναμένεται να κριθεί εντός των επόμενων εικοσιτετράωρων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.