Ευρω: αντεχει σε ολες τις συνθηκες

Ένα κοινό δώρο περιμένει 300 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες την Πρωτοχρονιά του 2002: το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα που θα κυκλοφορήσει σε 12 χώρες.

Στην Τράπεζα Ελλάδος μαζί με τα τραπεζογραμμάτια έχουν φτάσει βιντεοκασέτες, cd rom και έντυπο ενημερωτικό υλικό. Στην κασέτα, μεταξύ άλλων, δίνονται συμβουλές γύρω από τον έλεγχο των χαρακτηριστικών ασφαλείας του ευρώ, και από το τι πρέπει να γίνει εάν βρεθεί κάποιο πλαστό.

Όπως μεταφέρει ο Διευθυντής του υποκαταστήματος στην Κομοτηνή, κ. Νίκος Βέης είναι έτοιμοι εδώ και δύο μήνες κι έχουν έρθει αρκετές χρηματαποστολές με ευρώ: «Ξεκινάμε τη διάθεση κερμάτων στις τράπεζες και σε λίγο και τραπεζογραμματίων. Μετά τις 17 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να προωθούνται στις μεγάλες επιχειρήσεις για να είναι έτοιμες από την 1η Ιανουαρίου και να τα διαθέσουν από τα ταμεία τους. Η Τράπεζα Ελλάδος από τις 17 Δεκεμβρίου θα διαθέσει σειρές από κέρματα στο κοινό, αξίας 10.000 δρχ.».

Το δέλεαρ παραχάραξης του νέου νομίσματος από επιτήδειους είναι μεγάλο αλλά το όποιο εγχείρημα από δύσκολο έως αδύνατο: «Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι ένα συμπύκνωμα αυτών που είχαμε μέχρι τώρα στα νομίσματα των χωρών που συμμετέχουν στην ευρωζώνη. Είναι η μελάνη μεταβλητού χρωματισμού, η ιριδίζουσα λωρίδα, το υδατογράφημα, η ταινία ασφαλείας και άλλα συστήματα που εμποδίζουν την πιστή αντιγραφή.

Οι καταναλωτές, εάν δώσουν προσοχή σε δύο – τρία από τα χαρακτηριστικά των τραπεζογραμματίων, θα διαπιστώσουν την ακρίβεια στο νόμισμα»
. Ο κ. Βέης τονίζει ότι δεν θα κυκλοφορήσουν πλαστά, γιατί οι δημιουργοί του ευρώ ισχυρίζονται ότι έφτιαξαν το τέλειο νόμισμα, το απαραχάρακτο.

Η Τράπεζα Ελλάδος έχει ξεκινήσει την ενημέρωση των ανθρώπων που θα έρθουν σε άμεση επαφή με το χρήμα, όπως είναι οι ταμίες άλλων τραπεζών, οργανισμών, οι εισπράκτορες λεωφορείων. «Εκπαιδεύουμε εκπαιδευτές των οργανισμών και τραπεζών οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους».

Τα τραπεζογραμμάτια εκτυπώνονται σε χαρτί από βαμβακερές ίνες, το οποίο τους προσδίδει μοναδική υφή. Ορισμένα μέρη στο πρόσθιο τμήμα του τραπεζογραμματίου εκτυπώνονται ανάγλυφα, ώστε να αναγνωρίζεται το τραπεζογραμμάτιο με την αφή.

Καθένα από τα επτά τραπεζογραμμάτια ευρώ, με ονομαστική αξία από 5 έως 500 ευρώ, διαφέρει σε χρώμα και μέγεθος.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του τραπεζογραμματίου, τόσο μεγαλύτερο είναι και το μέγεθός του. Στην πρόσθια όψη των τραπεζογραμματίων, τα παράθυρα και οι πύλες αντιπροσωπεύουν το ανοιχτό πνεύμα, ενώ οι γέφυρες, στην οπίσθια όψη, συμβολίζουν τη συνεργασία, όχι μόνο εντός της Ευρώπης, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ διαθέτουν πολλά χαρακτηριστικά που διευκολύνουν τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση να αναγνωρίζουν τις διάφορες ονομαστικές αξίες.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Ενημερωτικό υλικό παρέλαβε από τον κ. Βέη η υπεύθυνη Γραφείου Ενημέρωσης του Πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Λουΐζα Σαλτσίδου. Σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ροδόπης, το Infopoint θα επισκεφθεί μετά τις 29 Οκτωβρίου τον Κέχρο και την Οργάνη στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης. Θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ορεινών πληθυσμών.

Η επόμενη εκδήλωση της συνεργασίας Infopoint με Αναπτυξιακή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην αίθουσα όπου στεγάζεται ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.