Ευριπιδης Στυλιανιδης: Παιζει μπαλα με την φανελα της ΔΑΠ
Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι ψήφισε το κόμμα του πριν λίγες εβδομάδες στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή απέφυγε επιδεικτικά να καταδικάσει τόσο την φοιτητική παράταξη του κόμματός του όσο και τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια για το νέο νόμο – πλαίσιο. Και όχι μόνο αυτό αλλά καταθέτει επιπλέον την άποψη ότι «η ΔΑΠ είναι η φοιτητική παράταξη που μας γέννησε όλους και που πραγματικά είναι στην πρωτοπορία του φοιτητικού κινήματος», στέλνοντας ένα ηχηρό εσωκομματικό μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει ούτε βήμα πίσω από την σταθερή θέση υποστήριξης στους νεολαίους του κόμματός του οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν στραφεί με έντονο τρόπο εναντίον της ηγεσίας του. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Στυλιανίδης αποδέχεται πλήρως την λογική της Ελεύθερης Ζώνης Συναλλαγών για τη Θράκη θεωρώντας την ως την μόνη λύση που θα οδηγήσει την περιοχή στην ανάπτυξη «με υγιείς όρους ανταγωνισμού και όχι με όρους επιδοτήσεων ή παρεμβάσεων».
Χρέος του εκάστοτε υπουργού παιδείας να ασχολείται με την εκπαιδευτική καθημερινότητα
ΠτΘ: Ποιες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και πώς θα διαχειριζόσασταν εσείς το θέμα που προέκυψε με το Ελεγκτικό Συνέδριο και την εκτύπωση των διδακτικών βιβλίων εάν ήσασταν στη θέση της κ. Διαμαντοπούλου;
Ε.Σ.: Το χρέος του εκάστοτε υπουργού Παιδείας δεν είναι να ενισχύει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ ψηφίζοντας νόμους, αλλά να ασχολείται με την εκπαιδευτική καθημερινότητα και να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος. Θυμίζω ότι το 2008-2009 έδειξα πώς το διαχειρίστηκα. Στις 11 Σεπτεμβρίου ήταν όλα τα βιβλία εκεί και περίμεναν τους μαθητές, τα οποία είχαν φθάσει από τις 18 Ιουλίου, ήταν εκεί όλοι οι καθηγητές, είχαν λυθεί τα θέματα μετακίνησης των μαθητών από χωριό σε χωριό, όλα ήταν λυμένα. Σήμερα η ηγεσία του υπουργείου δεν έσπευσε να διαχειριστεί νωρίς αυτά τα ζητήματα, αναπτύσσοντας ένα σύγχρονο management. Εμείς είχαμε ενώσει τις αρμοδιότητες τεσσάρων υπουργείων στον ΟΕΔΒ και όλα έγιναν στην ώρα τους χωρίς απευθείας αναθέσεις, με νόμιμους διαγωνισμούς και λειτούργησε η εκπαιδευτική κοινότητα και στο θέμα της στελέχωσης των λειτουργικών κενών και στο θέμα των βιβλίων άψογα. Προλάβαμε μέσα στα δεκαοκτώ μήνες να εγκαινιάσουμε και επτακόσια σχολεία. Θεωρώ ότι η πολιτική ηγεσία παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της έκανε ένα τραγικό, ιστορικό θα έλεγα, διαχρονικό λάθος. Έμεινε στα μεταρρυθμιστικά σχέδια αλλαγής νόμων και δεν ασχολήθηκε καθόλου με την εκπαιδευτική καθημερινότητα την οποία έχουν ανάγκη ένα εκατομμύριο και πλέον μαθητών σε όλη την Ελλάδα.
Όλα είναι απλά θέμα διοικήσεως
ΠτΘ: Διαπιστώσατε και εσείς τότε ότι είναι βρόγχος ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική γραφειοκρατία ενίοτε κ. Στυλιανίδη;
Ε.Σ.: Το διαπίστωσα, όμως τον Ιανουάριο του 2008 με υπουργικές αποφάσεις τεσσάρων υπουργείων συνένωσα την αρμοδιότητα όλων των υπουργείων στο ΟΕΔΒ, καθετοποίησα την διαδικασία και στις 18 Ιουλίου είχαν φθάσει όλοι οι τίτλοι των βιβλίων σε όλα τα σχολεία. Τα δε κενά τα οποία θα είναι το επόμενο πρόβλημα που θα παρουσιασθεί, γιατί θα υπάρχουν σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές, είχαν λυθεί και τελειώσει μέχρι τις 15 Αυγούστου και οι νεοδιόριστοι και οι αναπληρωτές είχαν πληροφορηθεί με ατομικό sms σε ποιο σχολείο παρουσιάζονται, οι δε νεοδιόριστοι για πρώτη φορά στην ιστορία είχαν επιμορφωθεί πριν την έναρξη του νέου σχολικού χρόνου. Όλα αυτά είναι απλά θέματα διοικήσεως.
ΠτΘ: Μιλήσατε για μεταρρυθμιστικό οίστρο της κ. Διαμαντοπούλου…
Ε.Σ.: Δεν την κατηγορώ. Μού είναι συμπαθής και βλέπω ότι κάνει φιλότιμη προσπάθεια. Θεωρώ όμως ότι το υπουργείο Παιδείας δεν θέλει αυτού του είδους την πολιτική. Το υπουργείο Παιδείας είναι καθημερινότητα, θα πρέπει κριτήριό σου να είναι η ικανοποίηση της λειτουργίας του εκπαιδευτικού και του μαθητή, διότι διαφορετικά ξωκύλουμε σε πομπώδεις μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά.
Θεωρώ εύλογη τη διαφωνία της ΔΑΠ
ΠτΘ: Γνωρίζετε επίσης καλά το χώρο του κόμματος και της κομματικής νεολαίας. Σας ερωτώ ευθέως τι συμβαίνει με την κομματική σας νεολαία και αρνείται να εφαρμόσει ένα νόμο τον οποίο ψήφισε το κόμμα σας σε συνεργασία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση στο χώρο της παιδείας; Εννοώ το νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ε.Σ.: Ο σκληρός πυρήνας της ολοκληρωμένης πρότασης που κατέθεσε η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ για τα πανεπιστήμια υιοθετήθηκε από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων, τουλάχιστον των μεγάλων κομμάτων. Πολλά σημεία αυτής της πρότασης υπάρχουν και μέσα στο νόμο που ψηφίστηκε, όπως για παράδειγμα η άρση του ασύλου. Η διαφωνία της ΔΑΠ, που τη θεωρώ εύλογη, είναι η ασέβεια που επέδειξε η πολιτική ηγεσία προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και ο «αυταρχισμός» που επέδειξε κόβοντας παντελώς την συμμετοχή των φοιτητών στα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου. Δεν μπορεί να εμπιστεύεσαι ένα 18οκτάρη να ψηφίζει πρωθυπουργό και να μην τον εμπιστεύεσαι να ψηφίζει πρύτανη ή να μην τον βάζεις στις αποφάσεις που αφορούν στη φοιτητική μέριμνα, οι οποίες αφορούν την ζωή του. Εκεί κατά την γνώμη μου υπάρχει μια χαώδης διαφορά. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία κάλυψε την νεολαία της, θεώρησε ότι πραγματικά πρέπει να επενεξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα, το διατύπωσε στη Βουλή και ο ίδιος ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς το είπε δημοσίως και αυτή τη στιγμή ορθώς η ΔΑΠ ΝΔΦΚ τοποθετείται πάνω στα άλλα ζητήματα που αφορούν το φοιτητικό κίνημα με ευθύνη, χωρίς να λειτουργεί βίαια όσον αφορά στη διακοπή των εκπαιδευτικών διαδικασιών.
ΠτΘ: Εσείς και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ψηφίσατε αυτό το νόμο. Τώρα μου λέτε ότι είναι εύλογες οι διαφωνίες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία απειλεί για πρώτη φορά στην ιστορία της για καταλήψεις. Ποια είναι τελικά η θέση σας;
Ε.Σ.: Θα σας θυμίσω ότι κατά την διαδικασία ψήφισης αποσαφηνίστηκε επισήμως και με κάθε ευθύνη από τη Νέα Δημοκρατία η επιφύλαξή της στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοιτητική συμμετοχή στα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου και επιφυλάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που έκανε και δημόσια δηλώσεις στον «Ελεύθερο Τύπο» της προηγούμενης Κυριακής να επανεξετάσει το θέμα αυτό δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό και την αγάπη σε μια φοιτητική παράταξη η οποία μας γέννησε όλους και που πραγματικά είναι στην πρωτοπορία του φοιτητικού κινήματος με δημιουργικές θέσεις, μερικές εκ των οποίων αποτελούν την καινοτομία αυτού του νομοσχεδίου όπως η κατάργηση του ασύλου.
Εμπιστεύομαι τη νέα γενιά
ΠτΘ: Τι απαντάτε κ. Στυλιανίδη σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στα πανεπιστήμια είναι πελατειακά μαγαζιά που συντηρούν ένα πελατειακό σύστημα και το μεταφέρουν από την κοινωνία μέσα στα πανεπιστήμια;
Ε.Σ.: Αυτές τις λογικές δεν μπορώ να τις δεχθώ διότι τις έχω αντιμετωπίσει και ως φοιτητής. Πάντοτε η προηγούμενη γενιά θεωρούσε την επόμενη άχρηστη ή ανώριμη. Προσωπικά είμαι από τους ανθρώπους που εμπιστεύονται την επόμενη γενιά η οποία κατά την γνώμη μου έχει να δώσει πολλά σε αυτό τον τόπο και εν πάση περιπτώσει έχει το δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο θα κληθεί να ζήσει. Όχι ότι δεν υπήρχαν φαινόμενα διαφθοράς διαπαραταξιακά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ήταν σάπιο το σύνολο της νεολαίας μας. Αν δεχθούμε κάτι τέτοιο θα πρέπει όλοι να πάμε να πέσουμε στον γκρεμό. Η νεολαία αυτή τη στιγμή έχει πολλά υγιή και δημιουργικά στοιχεία, διεκδικεί τη συμμετοχή της στις αποφάσεις, ζητά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας στο ρόλο της και νομίζω ότι καλά κάνει και δίνει τη μάχη με τη δική της σειρά. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι παλιότερα ήταν καλύτερη, διότι η κατάσταση στην οποία οδηγηθήκαμε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των παλαιοτέρων.
ΠτΘ: Αν σας ζητούσα να τους προτείνετε κάτι τώρα που κινητοποιούνται στα πανεπιστήμια και είναι κλειστά και κινδυνεύει να χαθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου τι θα τους προτείνατε;
Ε.Σ.: Οι έξυπνοι τρόποι με τους οποίους κινείται η νεολαία της ΔΑΠ νομίζω ότι έχουν αποτυπωθεί με την προχθεσινή της κινητοποίηση δηλαδή η καθιστική της διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας με τα φιμωμένα στόματα δείχνει πραγματικά συμβολικά την διαμαρτυρία και πού αυτή στοχεύει. Η νεολαία αρνείται μια αλαζονική πολιτική μιας κυβέρνησης που δεν θέλει η νέα γενιά να έχει άποψη για τα θέματα που την αφορούν. Και ορθώς αντιδρά.
Ήμουν αρχιτέκτονας της εργασιακής εφεδρείας
ΠτΘ: Ανακοινώνεται από την κυβέρνηση η εργασιακή εφεδρεία, μια πρόταση που περιλαμβανόταν στο Ζάππειο 2 και ήταν ιδέα της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί τώρα η Νέα Δημοκρατία το αρνείται;
Ε.Σ.: Ήταν μια μελέτη της οποίας αρχιτέκτονας μπορώ να πω ότι ήμουν εγώ, κατά το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ. Αυτό που υιοθετεί η κυβέρνηση είναι ο όρος, δηλαδή ουσιαστικά είναι το «καύκαλο» της ιδέας αφαιρώντας από μέσα το πραγματικό περιεχόμενο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μέσα από τον όρο εργασιακή εφεδρεία μπορεί να βρει την μάσκα που χρειάζεται για να σκεπάσει την πολιτική απολύσεων στο δημόσιο. Η εργασιακή εφεδρεία που εμείς εισηγηθήκαμε δεν προέβλεπε απολύσεις. Επανεκπαίδευση, επανένταξη, αξιοποίηση στον ιδιωτικό τομέα, συνταξιοδότηση ήταν το περιεχόμενο της εργασιακής εφεδρείας με οικονομικό όφελος για τον εργαζόμενο, για τον εργοδότη που είναι το κράτος αλλά βεβαίως και για τους οργανισμούς. Αυτά όλα στρεβλώνονται και δεν εφαρμόζονται σωστά.
Η Ελεύθερη Ζώνη Συναλλαγών ο μόνος τρόπος για ανάπτυξη της περιοχής
ΠτΘ: Η Ελεύθερη Ζώνη Συναλλαγών για τη Θράκη κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα επιφέρει κινεζοποίηση της περιοχής και ότι αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί οικονομική πρόοδο για την περιοχή αλλά οπισθοδρόμηση…
Ε.Σ.: Για να προσελκύσει κάποιος επενδύσεις και να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της Βουλγαρίας και της Τουρκίας που έχουν 10% φορολόγηση ο μόνος τρόπος είναι να αποκτήσεις τα ίδια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θεωρώ ότι εάν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και εάν η πολιτική βούληση της Κομισιόν επιτρέψει να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο στη Θράκη μόνο τότε θα μπορέσει να σηκωθεί η περιοχή μας με υγιείς όρους ανταγωνισμού και όχι με όρους επιδοτήσεων ή παρεμβάσεων.
ΠτΘ: Με κάθε κόστος για τους εργαζόμενους;
Ε.Σ.: Οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν γιατί θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
