Ευριπιδη «Τρωαδες»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το αντιπολεμικό δράμα του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε νέα μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Η παράσταση, μετά την πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Μιλήτου, έρχεται στους Φιλίππους.

Η παράσταση

Σ’ ένα βομβαρδισμένο σχολείο, ανάμεσα σε σπασμένα θρανία, πεταμένα βιβλία, ρημαγμένους τοίχους, μια ομάδα παιδιών «παίζει» τους Θεούς, από τον Πρόλογο των Τρωάδων του Ευριπίδη.

Σ’ αυτόν το χώρο -προσωρινό στρατόπεδο άμαχων- θα συγκεντρωθούν οι γυναίκες της Τροίας και το μοιρολόι τους θα γίνει ο θρήνος όλων των ηττημένων και εξορισμένων του κόσμου, μια πανανθρώπινη κραυγή διαμαρτυρίας.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικαίτη Κοντούρη, η οποία έχει στο ενεργητικό της δύο ακόμη επιτυχημένες προσεγγίσεις στο αρχαίο δράμα («Μήδεια» του Ευριπίδη και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, Εθνικό Θέατρο 1997 και 2002 αντίστοιχα, παραστάσεις οι οποίες ταξίδεψαν και στο εξωτερικό).

Η παράσταση του ΚΘΒΕ σηματοδοτεί και την πρώτη εμφάνιση της Λήδας Πρωτοψάλτη, μετά από 50 χρόνια ευδόκιμης θεατρικής πορείας (Θέατρο Τέχνης, ελεύθερο θέατρο ρεπερτορίου, ιδρυτικό μέλος και «ψυχή» του Θεάτρου «Στοά» για 35 χρόνια) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν η Μαρία Ναυπλιώτου (Ανδρομάχη), η Λαμπρινή Αγγελίδου (Κασσάνδρα), η Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Ωραία Ελένη), ο Φαίδων Καστρής (Ταλθύβιος), ο Ηλίας Μελέτης (Μενέλαος), η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (κορυφαία).

Άλλες 14 γυναίκες αιχμάλωτες, έγκλειστες σε έναν χώρο μεταγωγής -τράνζιτ, θρηνούν «γι αυτά που έπαθαν και γι αυτά που θα ρθουν» κι ο θρήνος τούς αγκαλιάζει όλους τους ηττημένους κι αποδιωγμένους της ανθρωπότητας.

Μαζί τους 5 παιδιά, 2 ηθοποιοί για τους ρόλους των θεών Ποσειδώνα (Δημήτρης Μακαλιάς) και Αθηνάς (Μαρία Δερεμπέ) και η Εμμανουέλα, ο Αστυάναξ, η Μαρία-Νεφέλη. Εκτός από την ομάδα «παιδιά στον πόλεμο», πανταχού παρούσα και μια ισχυρή ομάδα καταστολής αποτελούμενη από 6 «δυναμικούς» άνδρες.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας, την μουσική, η με διεθνή καριέρα συνθέτις, Καλλιόπη Τσουπάκη (η οποία ζει στην Ολλανδία), τη χορογραφία, η Καλλιόπη Σφήκα (γνωστή από την συμμετοχή της στις χορευτικές ομάδες: Sine qua non και x-soma), τη σύνθεση και επιμέλεια ήχων ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, τους φωτισμούς ο Στέλιος Τζολόπουλος, την δραματουργική ανάλυση η Αμαλία Κοντογιάννη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Γιάννης Παρασκευόπουλος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.