Ευρ.Στυλιανιδης, βουλευτης ΝΔ «Για να βγαλει κανεις ασφαλη συμπερασματα για την νεα κυβερνηση, θα πρεπει να δει ολοκληρωμενο τον κυκλο»
Για έκτη συνεχόμενη φορά ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης θα εκπροσωπήσει τη Ροδόπη στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου, καθώς εκλέχτηκε βουλευτής Ροδόπης με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Στυλιανίδης βρέθηκε στο στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής, όπου και συνομίλησε με την Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, για την τιμή που του έγινε από τους πολίτες της Ροδόπης να επανεκλεγεί και για τη δέσμευση, παράλληλα, να βάλει «τον τόπο πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα και την πατρίδα πάνω από τα κόμματα». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι είναι θετικός σε συνεργασία με τους δύο έτερους εκλεγμένους βουλευτές Ροδόπης, κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, για το καλό του τόπου.
Επιπλέον, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να παραδεχτεί την ήττα της, να συνεχίσει να λειτουργεί με της λογική μιας μεγάλης παράταξης και να ενεργοποιήσει, εν είδει αυτοκριτικής, στο εσωτερικό της τις διαδικασίες αξιολόγησης και απόδοσης ευθυνών σε πρόσωπα, όργανα και πολιτικές επιλογές, που ενδεχομένως την έβλαψαν κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Τέλος, τόνισε ότι θα είναι προς το συμφέρον της χώρας να πετύχει η νέα κυβέρνηση, ωστόσο, όπως είπε, αυτή πλέον τίθεται προ του διλήμματος του σταθερού ευρωπαϊκού προσανατολισμού, που θα σημαίνει «εσωτερική “κωλοτούμπα”», ή της σύγκρουσης με την Ευρώπη, που θα βάλει «σε περιπέτεια την οικονομία και την εθνική ασφάλεια».
«Επέλεξα συνειδητά να ταυτιστώ με την αγωνία της τοπικής κοινωνίας και όχι με τη λαγνεία της κεντρικής εξουσίας και αυτό ο κόσμος το αναγνώρισε»
ΠτΘ: κ. Στυλιανίδη, για μια ακόμα φορά μεγάλος αριθμός των πολιτών της Ροδόπης σας εμπιστεύτηκε την ψήφο του…
Ε.Σ.: Ο κόσμος αυτός δεν προερχόταν μόνο από ένα κόμμα, αλλά πολλές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, που ψήφισε και υπηρέτησε διαφορετικά κόμματα. Από το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά, από τον κορμό της κεντροδεξιάς φυσικά αλλά και από τη μειονότητα. Ο αριθμός των ψήφων που έλαβα από τη μειονότητα είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα των μειονοτικών ψήφων που πήραν οι δύο συνυποψήφιοί μου από τη μειονότητα, στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Αυτό είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη δέσμευση και, πραγματικά, μου δίνει τη δυνατότητα, αυτό που είπα πριν τις εκλογές, να το κάνω πράξη. Δηλαδή, να βάλω τον τόπο πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα και την πατρίδα πάνω από τα κόμματα.
Έδωσα μάχη κόντρα σε ενάμιση κράτος. Είναι λογικό το ένα να προσπαθεί να κατοχυρώσει τα δικά του συμφέροντα, το άλλο μισό όμως με πικραίνει. Με πικραίνει γιατί στην Αθήνα δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο μεγάλη σημασία είχε σε αυτή τη συγκυρία να προστατευτεί η ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία που χτίσαμε εδώ και η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των σύνοικων στοιχείων.
Εγώ ήμουν υποχρεωμένος να αντιδράσω και άρχισα να αντιδρώ από τον Φεβρουάριο του 2013 σε μία σειρά πολιτικών που πλήγωναν τη Ροδόπη. Στο κλείσιμο της Σχολής Αστυνομίας, στη μείωση των φοιτητών, στην καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων προς τους αγρότες της περιοχής μου, στο «πάγωμα» μιας σειρά δημοσίων έργων. Πολλά από αυτά κατάφερα να τα αποκαταστήσω, άλλα έμειναν σε εκκρεμότητα. Σε κάθε περίπτωση επέλεξα συνειδητά να ταυτιστώ με την αγωνία της τοπικής κοινωνίας και όχι με τη λαγνεία της κεντρικής εξουσίας και αυτό ο κόσμος το αναγνώρισε.
«Έχει μπροστά του ένα δίλημμα ο σημερινός πρωθυπουργός ή θα κάνει εσωτερική «κωλοτούμπα» δικαιώνοντας τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού δρόμου ή θα έρθει σε σύγκρουση με την Ευρώπη»
ΠτΘ: Πώς αξιολογείτε τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης;
Ε.Σ.: Πρέπει να συγχαρούμε τους νικητές, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ που δημιούργησαν τη νέα συγκυβέρνηση και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία πρώτα απ’ όλα για το καλό της πατρίδας μας. Μακάρι να πετύχουν. Από ’κει και πέρα για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να δει ολοκληρωμένο τον κύκλο. Έχει μπροστά του ένα δίλημμα ο σημερινός πρωθυπουργός. Ή θα κάνει εσωτερική «κωλοτούμπα» δικαιώνοντας τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού δρόμου και τον προσανατολισμό της προηγούμενης κυβέρνησης –επωμιζόμενος, παράλληλα, το πολιτικό κόστος– ή θα έρθει σε σύγκρουση με την Ευρώπη, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, με κίνδυνο για την οικονομία και για την εθνική ασφάλεια.
Δεν έχει σημασία αν θα ειπωθεί «κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού», «νέο μνημόνιο», «προέκταση του παλιού μνημονίου», «παράταση» ή «νέα συμφωνία». Σημασία έχει τι θα περιέχει. Ας περιμένουμε να δούμε αν θα αλλάξει ή όχι το περιεχόμενο γιατί εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση. Αναμφισβήτητα, στις πρώτες μέρες, έχει επιδείξει μια επικοινωνιακή δεξιότητα, αλλά αντίστοιχη δεξιότητα έχουμε δει και από όλες τις προηγούμενες.
««Μόνο με την αρχή της κινητικότητας και την επιβολή κανόνων μπορείς να βάλεις τους άξιους μπροστά και να αφήσεις τους ευνοημένους πίσω»
ΠτΘ: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις;
Ε.Σ.: Πιστεύω ότι θέλει να το κάνει γιατί τη συμφέρει να το κάνει αλλά φοβάμαι μήπως, λόγω της ιδεοληψίας που διαθέτουν πάρα πολλά στελέχη της, πάει προς λάθος κατεύθυνση. Όταν κάνεις έναν τέτοιο πόλεμο, δεν καταστρέφεις την οικονομία της αγοράς, δεν αντικαθιστάς τους «νταβατζήδες» με άλλους δικούς σου, αλλά δημιουργείς ευκαιρίες κινητικότητας.
Για μένα η λέξη «κινητικότητα» είναι η λέξη κλειδί και σημαίνει ότι επιστρέφουμε στις ρίζες του ελληνικού πολιτισμού. Από την κλασική αρχαιότητα μέχρι και το Βυζάντιο, μπορούσε και ο τελευταίος στρατιώτης να φανταστεί τον εαυτό του αρχιστράτηγο, ο τελευταίος πολίτης να φανταστεί τον εαυτό του πρωθυπουργό, ο τελευταίος φτωχός να φανταστεί τον εαυτό του δισεκατομμυριούχο. Και το αντίστροφο όμως. Μόνο με την αρχή της κινητικότητας και την επιβολή κανόνων μπορείς να βάλεις τους άξιους μπροστά και να αφήσεις τους ευνοημένους πίσω.
Το έμπρακτο παράδειγμα της εφαρμοσμένης αρχής της κινητικότητας στην Ελλάδα, είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ένα φτωχόπαιδο από ένα χωριό της βορείου Ελλάδος, που κατέβηκε στην Αθήνα και με την παραγωγικότητα, τον τσαμπουκά και το ήθος του, υπέταξε την οικονομική αριστοκρατία των Αθηνών και την έβαλε να τον υπηρετήσει 60 χρόνια, δημιουργώντας ευκαιρίες σ’ όλη τη χώρα και χτίζοντας μια σύγχρονη καινούρια πολιτεία, η οποία διέπονταν από την αρχή της δημοκρατίας και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.
«Δεν μπορείς να αφήνεις άρρωστους χωρίς φάρμακα ενώ φωτογραφίζεσαι με “selfie” στο twitter και κάνεις τον πρωταγωνιστή τον καναλιών»
ΠτΘ: Ποια είναι η επόμενη μέρα για τη ΝΔ;
Ε.Σ.: Δεν θέλω να αδικώ την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε τον κ. Σαμαρά προσωπικά. Πέτυχε να μην πάμε στην άναρχη χρεοκοπία, να μη φύγουμε από την ΕΕ σε μια δύσκολη στιγμή, που πραγματικά κινδυνέψαμε και, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τα πρωτογενή πλεονάσματα, που αναγνωρίζονται από τους δανειστές και αυτό αποτελεί τη βάση για τη ρύθμιση του χρέους.
Δεν μπορώ όμως να μην πω ότι η ΝΔ οφείλει να αναγνωρίσει την εκλογική της ήττα και να ανοίξει τις διαδικασίες αξιολόγησης και απόδοσης ευθυνών, με την καλή έννοια, σε πρόσωπα, σε όργανα, σε πολιτικές επιλογές κ.λπ. Δεν μπορώ να μην πω ότι κάποιοι, με τη στάση τους, πλήγωσαν τον κόσμο της ΝΔ. Αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα να γίνουν σκληρές μεταρρυθμίσεις, να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας, οι κοινωνικές δαπάνες κ.λπ. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ να απολύεις υπαλλήλους και να χαμογελάς στην τηλεόραση ως μεταρρυθμιστής. Ούτε μπορώ να δεχθώ να κόβεις δαπάνες για την υγεία ή την παιδεία, να αφήνεις άρρωστους χωρίς φάρμακα ενώ φωτογραφίζεσαι με selfie στο twitter και κάνεις τον πρωταγωνιστή τον καναλιών. Αυτό προκαλεί τον κόσμο και ο κόσμος τιμωρεί.
Αυτό πρέπει να το διορθώσουμε, όπως και τον κεντρικό ιδεολογικοπολιτικό μας προσανατολισμό, τον οποίο κανένας δεν δικαιούται να κλείνει στην άκρα δεξιά. Η ΝΔ πρέπει να είναι ένα ανοιχτό, ευρωπαϊκό, σύγχρονο και, κυρίως, λαϊκό κόμμα. Είναι το κόμμα που εισήγαγε στα κείμενα των ευρωπαϊκών συνθηκών τον όρο «κοινωνική οικονομία της αγοράς», δηλαδή η οικονομία της αγοράς με κοινωνική δικαιοσύνη. Όποιος απομακρύνεται από αυτόν τον αξιακό κώδικα, ουσιαστικά δεν αντιλαμβάνεται ποια είναι η υπεραξία που διαθέτει αυτή η παράταξη.
Αυτές τις τρεις μέρες που κατέβηκα στην Αθήνα διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα σε τρία επίπεδα. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας –πολύ έντονα–, σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού και, κυρίως, σε επίπεδο βάσης, πολιτών δηλαδή. Δεν μπορείς να αγνοήσεις τίποτα από τα τρία. Θα πρέπει να υπάρξει εκτόνωση, αυτοκριτική, διόρθωση, ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση.
ΠτΘ: Ποια είναι η αυριανή μέρα για τη Ροδόπη; Θα συνεργαστείτε με τους κ.κ. Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά;
Ε.Σ.: Ήδη από το ίδιο το βράδυ των εκλογών έσπευσα να συγχαρώ τους δύο συναδέλφους μου, παρότι ανήκουν σε άλλο κόμμα και παρότι εκπροσωπούν το μειονοτικό στοιχείο. Και στο παρελθόν είχα συνεργασία μαζί τους. Όχι τόσο με τον κ. Μουσταφά, καθώς το ’96 που είχε εκλεγεί εγώ είχα χάσει την έδρα λόγω του εκλογικού νόμου. Τον τίμησα όμως και πάντοτε οι αναφορές μου προς το πρόσωπό του ήταν κάθε άλλο παρά μειωτικές. Με τον κ. Καρά Γιουσούφ συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά το τελευταίο διάστημα και όπου χρειάστηκε να υποστηρίξουμε από κοινού ζητήματα του νομού το κάναμε. Είμαι ανοιχτός σε μια τέτοια συνεργασία, και, όπου χρειαστεί να υψώσουμε το ανάστημά μας για να βοηθήσουμε την περιοχή μας θα το κάνουμε.
«Αν είχαμε σήμερα στην Κομοτηνή, 1.000 φοιτητές να σπουδάζουν, Άραβες, Ρώσους, Ουκρανούς, Βαλκάνιους και νοίκιαζαν και 1.000 σπίτια, θα μας κακόπεφτε;»
Το βασικότερο ερώτημα, στο οποίο πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα, είναι από πού θέλει να βγάζει λεφτά. Από τον τουρισμό; Από τη ναυτιλία; Από τον πρωτογενή τομέα; Από το εμπόριο; Από την παιδεία; Όταν απαντηθεί αυτό, θα πρέπει στη συνέχεια, τα χρήματα που παίρνουμε από τα αναπτυξιακά προγράμματα, να μην πηγαίνουν στους «προγραμματάκηδες». Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιος θα κάνει την έρευνα στην Ελλάδα, το πανεπιστήμιο ή η αγορά; Το τρίτο είναι γιατί η παιδεία και ο πολιτισμός δεν αποτελούν πηγή για το Α.Ε.Π.; Γιατί σιγά σιγά σβήνουν τα μεγάλα ελληνικά πανεπιστήμια, που μας στοίχισαν δισεκατομμύρια; Δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν για τους ξένους φοιτητές με δίδακτρα; Αν είχαμε σήμερα στην Κομοτηνή, 1.000 φοιτητές να σπουδάζουν, Άραβες, Ρώσους, Ουκρανούς, Βαλκάνιους και νοίκιαζαν και 1.000 σπίτια, θα μας κακόπεφτε;
«Ας μην έχουμε μειονεκτικά σύνδρομα, ακόμα και τώρα είμαστε μία από τις τριάντα ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, ανάμεσα σε 185 κράτη»
Μπορεί να έχει μειωθεί κατά 40% το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων –κατά 25% είπε ο Ομπάμα–, να έχει πραγματικά πληγεί η μεσαία τάξη αλλά η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα. Ακόμα και τώρα δεν παύουμε να είμαστε μία από τις τριάντα ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, ανάμεσα σε 185 κράτη. Ας μην έχουμε μειονεκτικά σύνδρομα.
«Δεν δέχομαι ότι η ΝΔ εκπροσωπεί το 19% του Μαΐου 2012 ούτε το 30% του Ιουνίου του 2012 ούτε το 28% του σήμερα, η ΝΔ είναι η παράταξη του 40%»
Η ΝΔ έχασε με 8.5 μονάδες. Σημείο αναφοράς είναι πάντα ο αντίπαλος. Δεν δέχομαι ότι η ΝΔ εκπροσωπεί το 19% του Μαΐου 2012 ούτε το 30% του Ιουνίου του 2012 ούτε το 28% του σήμερα. Η ΝΔ είναι η παράταξη του 40%, η οποία είχε ως ιστορικό χαμηλό, στις πιο δύσκολες στιγμές της, το 33 και το 36%. Πρέπει να μιλάμε με τη λογική της μεγάλης παράταξης, όχι με τη λογική της μικρής παράταξης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
