Εβδομαδα αποφασεων για νεα παραταση του lockdown

Οι αντοχές του συστήματος υγείας είναι καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν

Ποιες είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς

Παρά το γεγονός ότι μειώνονται σιγά σιγά οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού στη χώρα, η πίεση στο σύστημα υγείας αποτυπώνεται με τον χειρότερο τρόπο δεδομένου ότι 219 ασθενείς της Covid-19 έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει ασφυκτικά υψηλός, με τους επιδημιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε περίπτωση βεβιασμένης άρση του lockdown ενόψει Χριστουγέννων.

Χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1193 νέα κρούσματα. Ταυτόχρονα, τους 603 έφτασαν οι διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν ακόμα 98 θάνατοι το τελευταίο ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα μας στους 2.321.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 104.227.

691 νεκροί σε μια εβδομάδα

Συνολικά 691 νεκροί έγυγαν από τη ζωή σε μόλις μία βδομάδα από τον κορωνοϊό.

Νούμερα που τρομάζουν και δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης για τις επόμενες μέρες, πόσο μάλλον σε μία περίοδο που οι συζητήσεις για άρση του lockdown ολοένα και φουντώνουν, κάτι για το οποίο οι επιστήμονες δηλώνουν επιφυλακτικοί και εισηγούνται την παράτασή του.

Αναλυτικά, από την περασμένη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, η λίστα είναι η εξής:

  • Στις 23 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 84
  • Στις 24 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 101
  • Στις 25 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 87
  • Στις 26 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 99
  • Στις 27 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 101
  • Στις 28 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 121
  • Στις 29 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 98

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι η όποια συζήτηση γίνεται για την άρση των μέτρων είναι βιαστική.

«Θα ήταν τραγικό αν ανοίξουμε πρόωρα και χωρίς να έχουμε σιγουρέψει τα βήματά μας. Θα έχουμε υποτροπή του δεύτερου κύματος που θα δημιουργήσει μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή» εξήγησε.

Αναφερόμενος στη μερική άρση του lockdown ο καθηγητής σημείωσε ότι «θα ήταν ασφαλές να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα όταν θα δούμε των αριθμό των διασωληνωμένων να είναι διψήφιος και όταν θα έχουμε αναλύσει πλήρως τα αποτελέσματα που είχαμε από το πρώτο και το δεύτερο lockdown συγκριτικά για να αποφασίσουμε τι μπορεί να ανοίξει».

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά.

Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, υπάρχει κούραση αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο κόπος μας δεν είναι μάταιος. Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς όταν δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία.

Στην ομάδα που επιθυμεί άνοιγμα στις 21 Δεκεμβρίου τάσσεται και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Σχολιάζοντας τη μείωση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου.

«Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», τόνισε. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, αρχικά θα γίνει άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια της εστίασης. «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20.», είπε και προσέθεσε ότι στις 7 είναι νωρίς να ανοίξουν.

Τέλος, είπε ότι είναι «καλό να παραμείνουν τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Βοηθούν να υπάρχει σύνεση».

Την μείωση στις νέες λοιμώξεις επιβεβαίωσε και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, σημειώνοντας πως είναι «μια παράμετρος αρκετά αισιόδοξη για όλους». Όπως είπε, οι αριθμοί θανάτων και διασωληνωμένων δεν μπορούν να μειωθούν αυτή τη στιγμή, αν δηλαδή δεν περάσει ένα δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο. «Τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με καλύτερες συνθήκες και με σταδιακή άρση των μέτρων αξιολογώντας την κάθε μέρα και μόνο εάν εφαρμόζουμε τα μέτρα όπως πρέπει», είπε και πρόσθεσε: «Ρεβεγιόν και τραπέζια θα πρέπει να γίνουν του χρόνου μετά τα εμβόλια».

«Τραγική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη ο Νικόλαος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», απευθύνοντας έκκληση να μην «ανοίξει» η πόλη και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Παρά τη διαφαινόμενη επιπέδωση της επιδημικής καμπύλης, η απόφαση για τη σταδιακή άρση των μέτρων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό νοσηλευομένων εντός και εκτός ΜΕΘ, τους διασωληνωμένους ασθενείς και τη θετικότητα στο σύνολο της επικράτειας.

Μέλη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, υποστηρίζουν πως είναι νωρίς να χαλαρώσουν τα μέτρα στις 7 Δεκεμβρίου και προτείνουν στην κυβέρνηση η σταδιακή επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα να αρχίσει από τις 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο υπάρχουν και εισηγήσεις για παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσει ένα μικρό διάλλειμα 15 – 20 ημερών για να κινηθεί η αγορά.


Με πληροφορίες από makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.