Ευαισθητοποιηση των πολιτων για το περιβαλλον

Η οδός Παρνασσού και συγκεκριμένα η μικρή πλατεία πλημμύρισε την Παρασκευή και το Σάββατο χρώματα και εικόνες που συνδέονται με το περιβάλλον, ιδωμένο από την όμορφη πλευρά της ελευθερίας και του οξυγόνου αλλά και από την αρνητική, της παραβίασης που δέχεται από τον ανθρώπινο παράγοντα. Το περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ Θράκης διοργάνωσε την Παρασκευή εκδήλωση για το περιβάλλον η οποία περιελάμβανε έκθεση και διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα το περιβάλλον, όπως και παρουσίαση από Ομάδα Εργασίας της Παρέμβασης του ΤΕΕ Θράκης και της νέας ΚΥΑ για τους υγροβιότοπους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νίκος Παπαθανασίου είπε πως η εκδήλωση προήλθε από μια πρόταση της μόνιμης επιτροπής Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικών θεμάτων για να δοθεί η έμφαση στο περιβάλλον με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος που ήταν η 5η Ιουνίου. Εξήγησε ότι αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα το περιβάλλον προσκαλώντας όχι μόνο τα μέλη τους να συμμετάσχουν αλλά κάθε ενδιαφερόμενο «με σκοπό να στρεφόμαστε σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Υπό αυτήν την άποψη, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των απλών πολιτών είναι ό,τι σημαντικότερο για την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι η διοικούσα του ΤΕΕ αποφάσισε να συμπεριληφθεί στην εκδήλωση η πρώτη παρουσίαση στο απλό κοινό της παρέμβασης του ΤΕΕ για την ΚΥΑ περί προστασίας των υγροβιότοπων.

«Όπως είπε κατά την παρουσίαση της ΚΥΑ και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, η τεχνική της τεκμηρίωσης στηρίχτηκε στην εργασία του ΤΕΕ Θράκης».

Ο κ. Παπαθανασίου εξήγησε ότι απομάκρυναν χρονικά από τις ευρωεκλογές την εκδήλωση γιʼ αυτό κι έγινε στις 26 Ιούνη. Τόνισε τη σπουδαιότητα συνεργασίας 2 ομάδων του ΤΕΕ για την υλοποίηση της εκδήλωσης. «Η μία είναι η ομάδα εργασίας που έκανε την παρέμβαση για την ΚΥΑ και η άλλη η μόνιμη επιτροπή Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικών θεμάτων, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως το έργο που παράγεται στο ΤΕΕ δεν οφείλεται στον πρόεδρο ή σε μια εννεαμελή διοικούσα αλλά είναι σύνθεση απόψεων 200 και πλέον μηχανικών οι οποίοι στελεχώνουν τις οργανικές δομές του Τμήματος.

Ας μην ξεχνάμε πως τα θέματα περιβάλλοντος άπτονται της θεσμικής παρεμβατικότητας του ΤΕΕ Θράκης, όπως η πολιτεία τού ανέθεσε με ιδρυτικό νόμο. Είναι γνωστό ότι οι μηχανικοί σπουδάζουν το περιβάλλον, γνωρίζουν τα θέματα που το αφορούν και μπορούν να δουλεύουν στην κατεύθυνση του να συνυπάρχουν η ανάπτυξη, η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος».

Τολμηρή παρέμβαση

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε πως ξεκίνησαν την παρέμβαση για την ΚΥΑ όταν κατέγραψαν «την ανυπαρξία ανάπτυξης στο 1/3 των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, με την προηγούμενη ΚΥΑ. Θεωρήσαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε μια τολμηρή παρέμβαση, η οποία όχι μόνο θα προστάτευε και θα ανεδείκνυε το περιβάλλον – έτσι μας το άφησε η αδιαφορία της πολιτείας για έργα υποδομής που δεν είχαν γίνει ποτέ και σήμερα μπορούμε να το αξιοποιήσουμε κατάλληλα – αλλά συγχρόνως θα λειτουργούσε και ως ο αναπτυξιακός μοχλός της περιοχής».

Θύμισε ότι παρακολουθούν στενά τα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής και ενημέρωσε πως σύστησαν μια 14μελή επιστημονική ομάδα με μεγάλο ειδικό βάρος, με σκοπό να καταθέσει σοβαρή επιστημονική άποψη γύρω από τις συνέπειες του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. «Πρόκειται για έργο με τεράστιες οικονομικές, χωροταξικές και κοινωνικές διαστάσεις αλλά μέσα σʼ αυτές μεγάλο ρόλο παίζουν και οι περιβαλλοντικές συνέπειες τις οποίες πρέπει νʼ αναμένουμε από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου.

Η κοινωνία θα πρέπει υπεύθυνα, από ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, να ενημερωθεί σωστά»
κατέληξε.

Το 1ο βραβείο ήταν για μια φωτογραφία του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη και το 2ο για τη φωτογραφία της Κωνσταντινιάς Τσαμπατανίδου με τίτλο «Αιμορραγούσα». Συνολικά συμμετείχαν 27 άτομα στο διαγωνισμό του ΤΕΕ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.