Ετοιμος να προχωρησει στην αναπλαση της περιοχης της Ερμου ο Δημος Κομοτηνης

Περιμένει την αναθεώρηση της ΟΧΕ για να καταθέσει την πρότασή του προς χρηματοδότηση

Έτοιμος να καταθέσει την πρότασή του για την ανάπλαση της περιοχής της Ερμού, που αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του ιστορικού Κέντρου της πόλης, είναι ο Δήμος Κομοτηνής.
 
Η πρώτη προσπάθεια για την ανάπλαση στην περιοχή έγινε μέσω της πρόσκλησης με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» που είχε σαν σκοπό να προχωρήσει στα έργα που ήθελε ο Δήμος, μαζί με την αναμόρφωση της βιτρίνας των καταστημάτων της εν λόγω περιοχής.
 
Η επίμαχη πρόταση, όπως είναι γνωστό, δεν ευδοκίμησε, γιατί δεν υπήρξε ικανός αριθμός επαγγελματιών της περιοχής πρόθυμων να συμμετάσχουν, με αποτέλεσμα η διοίκηση του Δήμου να περνά τώρα στο plan b, που αφορά την ίδια ακριβώς ανάπλαση, χωρίς τα καταστήματα, μέσω της ΟΧΕ, με πρόσκληση που θα βγει μετά την αναμόρφωσή της.
 
Από την πλευρά του Δήμου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διεργασίες, ώστε να είναι έτοιμοι, όταν βγει η πρόσκληση, να καταθέσουν την πρότασή τους ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. 

Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση 

Η προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης αποτελεί χωρικό υποσύνολο της παραδοσιακής αγοράς της Κομοτηνής που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, και οριοθετείται από τις οδούς Ανδρούτσου, Ορφέως, Ερμού, Συντάγματος Κρητών, Βασ. Παύλου, Πλατεία Ηφαίστου, Κανάρη, Κοραή. Στο τμήμα αυτό της πόλης, διατηρούνται σημαντικά κτίρια και μνημεία όπως, ο πύργος του Ρολογιού, το Γενί Τζαμί, αλλά και τα μικρά παραδοσιακά κτίσματα της αγοράς των εργαστηρίων σιδήρου, ενώ πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται από την πρόσκληση και εξυπηρετεί πλήρως τους σκοπούς της.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής θα πραγματοποιήσει την ανάπλαση της οδού Κανάρη και των πέριξ οδών. Η ανάπλαση συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση του εμπορικού δρόμου με την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στο μέγιστο δυνατό και την διατήρηση του οδοστρώματος σε 3.50m πλάτος με οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης και θέσεις φορτοεκφόρτωσης.
 
Επίσης η ανάπλαση συμπεριλαμβάνει τη διατήρηση του γρανιτικού παραδοσιακού λιθόστρωτου στην περιοχή του οδοστρώματος και την αντικατάσταση των λευκών πλακών πεζοδρομίων με γρανιτικούς κυβόλιθους (γκρι) , κεραμικό κυβόλιθο, μάρμαρο. Σε τμήματα των οδών της περιοχής παρέμβασης θα γίνει αντικατάσταση των (διάφορων) υλικών επιστρώσεων πεζοδρομίου με γρανιτικό κυβόλιθο και των μπετονένιων κρασπεδορείθρων με μαρμάρινα. Οι διαστάσεις των πεζοδρομίων και των δρόμων θα διατηρηθούν στις σημερινές τους διαστάσεις.
 
Με την παρέμβαση αυτή δημιουργείται μια συνεχής διαδρομή με όμοια υλικά και όμοια διαμόρφωση που καταλήγει μέσω της οδού Βασ. Παύλου στην οδό Κανάρη, στο ιστορικό κέντρο.
 

Η ίδια φιλοσοφία με τις κυκλικές χαράξεις κάτω από τα πλατάνια επαναλαμβάνεται και επί της οδού Βασ. Παύλου, ενώ αναβαθμίζεται η ελεύθερη ζώνη όδευση των πεζών.
 
Με τις παρεμβάσεις αποτρέπεται η στάθμευση οχημάτων πάνω στα πεζοδρόμια με διακριτικά κιγκλιδώματα σε σημειακές θέσεις (όπως επί της οδού Ιωαννίνων), ενώ θα βελτιωθεί ο αστικός εξοπλισμός (κρήνη, παγκάκια, φωτιστικά, κάδοι) και θα γίνει υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ.
 
Τέλος θα γίνει βελτίωση του φωτισμού με τοποθέτηση φωτιστικών LED κατά μήκος των οδών, καθώς και προμήθεια εξοπλισμού έξυπνης πόλης – WIFI, αισθητήρες- για την παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.