Ετοιμος για ενα μεταλλιο αντι σουβενιρ

Ο Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση Άλεξ Ταξιλδάρης, πρόεδρος του Συλλόγου «Περπατώ», καλεσμένος της εκπομπής «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων, μίλησε μεταξύ άλλων για την προετοιμασία που κάνει προκειμένου να συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης που θα γίνει στη Νότια Αφρική. Με καλή ψυχολογία για τους αγώνες πιστεύει σ’ ένα μετάλλιο το οποίο θα είναι και το σουβενίρ του από το ταξίδι. Το άγχος στα ατομικά αθλήματα όπως η κολύμβηση είναι μεγάλο αλλά μένει πίσω με τη βουτιά στο νερό. «Μόλις μπεις στο νερό και περιμένεις τα δευτερόλεπτα της εκκίνησης έχουν φύγει όλα. Όταν τελειώσει ο αγώνας, είτε κερδίσεις είτε χάσεις τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα» λέει.

Παράλληλα με τον πρωταθλητισμό, είναι τελειόφοιτος της Ιατρικής και σχεδιάζει όταν πάρει το πτυχίο του να ασχοληθεί με την οργάνωση και διοίκηση των νοσοκομείων. Παρατηρώντας τη ζωή του δηλώνει «όπως βλέπω τη ζωή μου δε νομίζω ότι θα άλλαζα κάτι» και συνεχίζει τα σχέδιά του. Από τις αγάπες του η μουσική, διοργάνωσαν πριν δυο εβδομάδες ως «Περπατώ» μια πετυχημένη συναυλία με το Χρήστο Θηβαίο και τον Γιώργο Ανδρέου, δυο καλλιτέχνες που αποφάσισαν μετά τη συναυλία να μην λάβουν καμία απολύτως αμοιβή, πλην αυτής που έλαβαν οι μουσικοί. Τα υπόλοιπα έξοδα της συναυλίας τα ανέλαβε η ΔΕΠΑΚ, οπότε έμεινε στο Σύλλογο ένα σημαντικό ποσό. Μαζί με το Γιώργο Ανδρέου και το Χρήστο Θηβαίο ετοιμάζουν μια βραδιά με τον Γιάννη Κούτρα και το «Σταυρό του Νότου», τον αγαπημένο τραγουδιστή του Άλεξ.

Στην επιστροφή του από την Αφρική και τη διοργάνωση ευελπιστεί να έχουμε σαν μουσική υπόκρουση σε μια επόμενη εκπομπή τον ήχο από τα μετάλλια… Τι καλύτερο.

Ο Άλεξ Ταξιλδάρης βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας για τους αγώνες στη Ν. Αφρική. «Στις 27 Νοεμβρίου αναχωρούμε για τη Νότια Αφρική. Αποτελεί και πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και είναι και μια πολύ σημαντική διοργάνωση. Από τον Ιούνη που ξεκίνησε η προετοιμασία μέχρι και τον τελευταίο μήνα πριν τους αγώνες περιλαμβάνει εκτός από το κολύμπι, γυμναστήριο και ποδήλατο».

Στη Νότια Αφρική κατεβαίνει μια μεγάλη ελληνική ομάδα, όπως εξήγησε: «Σε αντίθεση με το προηγούμενο πρωτάθλημα που είχε γίνει στην Αργεντινή το 2002 και είχαν συμμετάσχει μόνο 8 έλληνες αθλητές λόγω της κατάταξης της Ελλάδας στην παγκόσμια βαθμολογία, μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τα 13 μετάλλια που κατέκτησε έχει τη δυνατότητα να στείλει μια αποστολή συνολικά περίπου 35 ατόμων. Οι αγώνες ξεκινούν στις 2 Δεκεμβρίου στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής».

Ο Άλεξ Ταξιλδάρης
κάνει πολλές ώρες ποδήλατο, μια άσκηση που τον ευχαριστεί γιατί εναλλάσσει τις εικόνες, ενώ αυτοί που τον συναντούν στους δρόμους της Κομοτηνής τον ρωτούν αν βγήκε για βόλτα. Καθημερινά, ξεκινά με δυο ώρες προπόνηση μέσα στο νερό και κάποιες φορές μια ώρα γυμναστήριο πριν την πισίνα και το απόγευμα άλλες δυο ώρες στο νερό ή ποδήλατο 12 χλμ. «Είναι ένας μηχανισμός που μπαίνει στο καρεκλάκι και κάνω πεντάλ με τα χέρια. Η πόλη μας είναι πολύ εύκολη για έναν τετραπληγικό για να κάνει ποδήλατο γιατί είναι επίπεδη και μικρή. Από το καλοκαίρι, κάνω την ίδια διαδρομή των 12 χλμ. Ξεκινάω από το σπίτι, πηγαίνω από τον ΟΑΕΔ, το Κοσμόπολις και τον οικισμό της Νέας Μοσυνούπολης, συνεχίζω από το στρατόπεδο, ακολουθώ τη Λ. Ηρώων, πηγαίνω μέχρι το γυμναστήριο στο κέντρο κι από εκεί συνεχίζω στο σταθμό μέσω του Μαρινόπουλου, από εκεί πηγαίνω στην πλατεία και μετά επιστρέφω στο σπίτι».

Κομοτηνή,πόλη προσπελάσιμη

Σχολιάζοντας τις δυσκολίες που παρουσιάζει η Κομοτηνή λόγω των πολλών σταθμευμένων αυτοκινήτων ο κ. Ταξιλδάρης εστίασε στο ότι πολλά αυτοκίνητα και μηχανές κλείνουν τις εισόδους της πλατείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετακινηθεί με το καρεκλάκι ή με το ποδήλατο, ενώ αναφέρεται και στην πλευρά της Τραπέζης της Ελλάδος, από όπου έκλεισε η είσοδος για την πλατεία λόγω των πασάλων. Ο ίδιος τηλεφωνεί στην Τροχαία συχνά όταν το εμπόδιο είναι ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Θεωρεί την Κομοτηνή αρκετά προσπελάσιμη πόλη συγκριτικά με το πώς ήταν τα περασμένα χρόνια. «Λόγω της δραστηριοποίησης του «Περπατώ» και κύρια της φροντίδας του δήμου Κομοτηνής καταφέραμε ένα μεγάλο κομμάτι των πεζοδρομίων να γίνει προσπελάσιμο, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Τα πεζοδρόμια κατασκευάζονται έτσι ώστε να είναι προσπελάσιμα, αλλά όχι και τα κτίρια. Είναι μεν η νομαρχία και η δημαρχεία, σχετικά προσπελάσιμο το νοσοκομείο, αλλά δεν είναι τα ιδιωτικά καταστήματα. Δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά τουαλέτες προσβάσιμες κι αυτό είναι ένα ακόμη πρόβλημα».

Ο Σύλλογος «Περπατώ» έχει φροντίσει να υπάρχει μια προσπελάσιμη τουαλέτα στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο ΚΕΠ του δήμου και το κλειδί βρίσκεται στο κοντινότερο κατάστημα, το «Any Time», ενώ έχουν δώσει αντικλείδι στα μέλη του συλλόγου που το έχουν ζητήσει. Ο κ. Ταξιλδάρης εξήγησε ότι σκέφτονται να δώσουν αντικλείδι σε όλα τα καταστήματα έναντι ενός μικρού ποσού, για να μπορεί ο σύλλογος να κρατήσει την τουαλέτα καθαρή.

Τουρισμός για άτομα με αναπηρία

Ο κ. Ταξιλδάρης μέσα από τις επαφές του έχει πετύχει μια αξιόλογη συνάντηση που θα γίνει το Νοέμβρη στην Κομοτηνή. «Το Νοέμβρη θα έρθει από την Αθήνα μια ομάδα από ένα ταξιδιωτικό γραφείο της Αθήνας, τα «Ιμαλάια» που εξειδικεύεται στις μετακινήσεις ατόμων με αναπηρία για τουριστικούς ή ιατρικούς λόγους ή και αθλητικούς σκοπούς. Αυτή η ομάδα θα κάνει μια παρουσίαση στην Κομοτηνή μέσα από μια ημερίδα σε σχέση με τον τουρισμό και τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να εξηγήσουν στους επαγγελματίες της πόλης ότι η προσπελασιμότητα δεν γίνεται μόνο για ανθρωπιστικό σκοπό αλλά και για οικονομικό. Στο μέλλον θα γίνουν πολλές διοργανώσεις, αγώνες, συναντήσεις ατόμων με αναπηρία. Για παράδειγμα, θέλουμε ως «Περπατώ» να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία μ’ ένα σύλλογο από την Κωνσταντινούπολη για εκμάθηση υπολογιστών, με τη συμβολή του υπουργείου Εξωτερικών. Επομένως, θα έρθουν στην πόλη μας πολλά άτομα».

Ο κ. Ταξιλδάρης
εξήγησε ότι εάν οι παραλίες και τα βουνά της Ροδόπης γίνουν προσβάσιμα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τότε η Ροδόπη μπορεί να καταστεί πετυχημένη στην κατεύθυνση του εναλλακτικού τουρισμού και να είναι πρωτοπόρα περιοχή για την Ελλάδα αλλά και για τη Μεσόγειο. «Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις υποδομές και να διαφημίσουμε σαν νομός ότι μπορούμε να παρέχουμε διακοπές και τουρισμό προσπελάσιμες για άτομα με αναπηρίες, μαζί με αρτιμελείς. Όταν ο αρτιμελής διαπιστώσει ότι μπορεί να κάνει ποδήλατο ή κολύμπι μαζί μ’ ένα άτομο με αναπηρία δε θα νιώθει μεμψιμοιρία. Έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις με τον Γιώργο Πετρίδη, όταν ήταν αντιδήμαρχος Τεχνικών, και πιστεύω ότι κάποια στιγμή το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να έχουμε κατασκηνώσεις και μαγαζιά που θα παρέχουν προσβασιμότητα αλλά και άλλα πλεονεκτήματα».

Ο Σύλλογος «Περπατώ» έχει μετακομίσει στο Πολύκεντρο του δήμου Κομοτηνής, δίπλα στο Ανατόλια και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2531036909. Ο Άλεξ Ταξιλδάρης θυμίζει ότι ξεκίνησε επί Γιώργου Παπαδριέλλη σαν όραμα κι έγινε πρόσφατα πραγματικότητα με την τωρινή δημοτική αρχή. «Υπάρχει ένας χώρος που μπορούν να γίνονται συγκεντρώσεις και παρουσιάσεις με τη βοήθεια ενός προτζέκτορα. Οι τουαλέτες είναι σχετικά προσπελάσιμες, τώρα τελειοποιούνται κι επίσης έχει δημιουργηθεί ένα γυμναστήριο. Θα γίνεται κι εκμάθηση πινγκ-πονγκ με τη βοήθεια των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ.

Ο «Περπατώ» δημιούργησε το αθλητικό του κομμάτι, τον «Ηρόδικο» που ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι, γιατί πρέπει να εκπροσωπούμαστε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μ’ ένα σύλλογο ξεχωριστά από το συνδικαλιστικό. Θέλουμε ν’ αναπτύξουμε την κολύμβηση, το στίβο και το πινκ -πονγκ για αρχή. Το γραφειοκρατικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί και μένει να το καταθέσουμε, μέσα στο καλοκαίρι, 21 αθλητές στην Ομοσπονδία Αθλητών με Αναπηρίες και τότε θα περάσω στον «Ηρόδικο». Ένας αθλητικός σύλλογος που έχει στις τάξεις του έναν παγκόσμιο πρωταθλητή έχει και οικονομικό όφελος γιατί παίρνει οικονομική ενίσχυση από την Ομοσπονδία. Ο Νίκος Σαπρανίδης επίσης έχει αθλητικό δελτίο στη Θεσσαλονίκη και πρέπει να πάρει μεταγραφή στον «Ηρόδικο» που θα εξελιχθεί σ’ ένα δραστήριο σύλλογο και θα προσελκύσει άτομα γιατί έχει πολλές εκδηλώσεις αλλά και ταξίδια».


Η άθληση συντελεί και στην κοινωνικοποίηση των ατόμων του συλλόγου και κύρια στην ψυχοσωματική αποκατάσταση του ατόμου. «Εάν ο αθλητισμός κάνει μια φορά καλό στους αρτιμελείς στα άτομα με αναπηρία αυτό το καλό είναι πολλαπλάσιο» λέει χαρακτηριστικά ο Άλεξ Ταξιλδάρης.

Για τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου με μηχανήματα ο σύλλογος είναι ανοιχτός και σε κάποια δωρεά μηχανημάτων, ακόμη και μεταχειρισμένων, όπως και κάποιου πάγκου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης έχει δωρίσει στο σύλλογο τη νομική γραμμή «Νόμος» που παρέχει όλες τις νομικές πληροφορίες που αφορούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και όχι μόνο και ήδη έρχονται σε επαφή με το σύλλογο φοιτητές αλλά και επαγγελματίες που θέλουν κάποιες νομικές πληροφορίες.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.