Ετοιμαζεται Καταδυτικο Παρκο στα θαλασσια ορια Εβρου Ροδοπης

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θ. Τσώνη

Στόχος να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας παροπλισμένο στρατιωτικό υλικό

Υγειονομική πιστοποίηση των εμπλεκόμενων στον Τουρισμό σε συνεργασία με το ΔΠΘ επιθυμεί η Περιφέρεια

Τη δημιουργία θεματικού καταδυτικού Πάρκου, χρησιμοποιώντας παροπλισμένο στρατιωτικό υλικό στα πρότυπα ανάλογων προσπαθειών σε όλο το κόσμο, προωθεί η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Στόχος είναι η προσέλκυση  του καταδυτικού τουρισμού, ο οποίος βλέπει ανάπτυξη στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ κ. Θανάσης Τσώνης.

Βέβαια για να ευοδωθεί η προσπάθεια χρειάζεται να υπερκεραστούν αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να προχωρήσει μέχρι το 2021 η δημιουργία του πάρκου στην θαλάσσια περιοχή στα όρια Ροδόπης Έβρου.

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια προετοιμάζεται και για την επερχόμενη ιδιαίτερη, λόγω κορωνοϊού, τουριστική περίοδο, προωθώντας και την υγειονομική πιστοποίηση καταλυμάτων και εστίασης στην περιοχή μας, επικουρικά με τις προσπάθειες που γίνονται αυτή την περίοδο από το Υπουργείο.

Σημαντικό το ενδιαφέρον για τον καταδυτικό τουρισμό

Ο κ. Τσώνης σημείωσε πως το καταδυτικό Πάρκο αποτέλεσε δική του ιδέα, μιας και ασχολείται με αυτό, ενώ ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένα ανερχόμενο κομμάτι στη χώρα μας, προσελκύοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να επισκεφτούν σημεία σαν και αυτά.

Για αυτό και έκαναν ήδη όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τα Υπουργεία, για να δημιουργήσουν ένα καταδυτικό πάρκο, το ακριβές σημείο για το οποίο δεν έχει οριστεί. Μάλιστα έχουν έρθει σε επαφή με εταιρεία που διαθέτει την κατάρτιση, και με μελέτες θα καθορίσει το κατάλληλο σημείο ώστε να μην υπάρξουν περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τους τοπικούς αλιείς. Πάντως γενικότερα τέτοια σημεία τείνουν να ενισχύουν την περιοχή, δημιουργώντας τράπεζες ψαριών αυξάνοντας το δυναμικό της περιοχής, διευκρίνισε ο κ. Τσώνης.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το πάρκο να γίνει θεματικό, με βάση στρατιωτικό υλικό, με παροπλισμένα οχήματα του στρατού, αφού υποστούν επεξεργασία, να βυθιστούν στο χώρο που θα δημιουργηθεί το πάρκο. «Εμείς θα βυθίσουμε, μέσα σ’ αυτό το καταδυτικό πάρκο, όλα αυτά τα αντικείμενα κι έτσι θα δημιουργηθεί ένα θαλάσσιο οικοσύστημα, το οποίο θα αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης» ανέφερε ο κ. Τσώνης.

Όμως μετά από επαφές που είχαν με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην παραχώρηση και χρήση του υλικού, που χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση. Αν δεν προχωρήσει αυτή η ιδέα, το πάρκο θα γίνει με εναλλακτικό θέμα, ενώ ήδη η δημιουργία του έχει μπει στο πρόγραμμα της Περιφέρειας να λειτουργήσει το 2021, με το μόνο που απομένει για να προχωρήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Προετοιμασίες για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

Γενικότερα ο Τουρισμός ετοιμάζεται να κάνει επανεκκίνηση, με το άνοιγμα των συνόρων τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, καθώς και την κατηγοριοποίηση των χωρών ανάλογα με την επιδημιολογική τους πορεία.

Το θετικό για την περιφέρειά μας, σημείωσε ο κ. Τσώνης, είναι ότι γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία αλλά και η Ρουμανία, έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, και στις αγορές τους ποντάρουν τουριστικά.

Ήδη δε, τόνισε, υπάρχει ενδιαφέρον για κρατήσεις κυρίως στα νησιά της Περιφέρειας, Θάσο και Σαμοθράκη, από αυτές τις χώρες, που ελπίζουν ότι θα κρατήσει.

Τα πάντα βέβαια εξαρτώνται από την πορεία της επιδημίας, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε πως προέχει φέτος η υγειονομική ασφάλεια. «Αν γίνουμε μια δεξαμενή κρουσμάτων θα έχουμε πρόβλημα όχι μόνο αυτή τη χρονιά, αλλά και τις επόμενες» σημείωσε, για να τονίσει πως φέτος πρέπει να είμαστε συντηρητικοί.

Υγειονομική πιστοποίηση καταλυμάτων και εστίασης από την Περιφέρεια

Σε αυτήν την κατεύθυνση σύντομα η Περιφέρεια θέλει να προχωρήσει στην υγειονομική πιστοποίηση των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων και της εστίασης, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο.

Ήδη βέβαια το αρμόδιο Υπουργείο έχει ανακοινώσει μια παρόμοια κίνηση με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας για τα ξενοδοχεία και σύντομα αναμένεται ανάλογη κίνηση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η Περιφέρεια όμως θέλει επικουρικά να ενισχύσει την εκπαίδευση  και των απασχολούμενων στους δύο προηγούμενους κλάδους, αλλά και στην εστίαση, επάνω στα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει καθορίσει το Υπουργείο Υγείας, «ώστε να είμαστε εκπαιδευμένοι όσο το δυνατόν καλύτερα καταρτισμένοι».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο, και ήδη έχουν έρθει σε επαφή με το ΔΠΘ και την Ιατρική σχολή, ώστε να αναλάβουν, έχοντας γνώση των υγειονομικών αυτών πρωτόκολλων, αυτή την εκπαίδευση δίνοντας και το ειδικό βάρος που χρειάζεται σε αυτή. «Αυτό που μας ενδιαφέρει φέτος είναι ουσιαστικά η υγειονομική ασφάλεια των ανθρώπων που εργάζονται στον Τουρισμό στην ΑΜΘ, των κατοίκων αλλά και των τουριστών που την επισκέπτονται» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Τσώνης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.