Ετοιμαζεται ενα διαφορετικο μουσειο στο κεντρο της Κομοτηνης

Η ιστορία του αρχοντικού Σκουτέρη, που βρίσκεται στην οδό Κούλογλου, συνδέεται με τα τέσσερα αδέλφια ηπειρώτικης καταγωγής, τη Δόξα, την Αυγή, την Ευτέρπη και το Λύσανδρο, όπως μεταφέρει στον ΠτΘ η ιστορικός Τέχνης και μουσειολόγος, υπεύθυνη για το στήσιμο και τη λειτουργία του μουσείου κ. Κική Χριστοδούλου. «Πρόκειται για μεγαλέμπορο της πόλης μας, που έκτισε το οικοδόμημα γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, σε λιτές και νεοκλασικές γραμμές. Το κτίσμα έχει τρία επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Όλοι οι τοίχοι του ορόφου καλύπτονται από τοιχογραφίες, τις λεγόμενες «ταπετσαρίες» της εποχής εκείνης».

Η αποκατάσταση του αρχοντικού έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια και γίνεται με έξοδα της δημοτικής αρχής και της περιφέρειας, μέσα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοτικών Επενδύσεων. Το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 236.448 ευρώ.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής προχώρησε στην αποκατάσταση του κτίσματος με τη διαδικασία της δημοπράτησης και οι ανάδοχοι που ανέλαβαν τις εργασίες είναι η Στεφανία Μιρέλη και ο Σπύρος Μουσούρης. «Σκοπός μας είναι να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία της δωρήτριας, της κυρίας Βασιλικής Σκουτέρη- Δίντσογλου: να ανασυσταθεί εκεί ένα θρακιώτικο σπίτι αστικής οικογένειας.
Για το σκοπό αυτό η κ. Σκουτέρη δώρισε επίσης το αυθεντικό σαλόνι του σπιτιού, το οποίο αποτελείται από ένα τριθέσιο καναπέ, δύο πολυθρόνες, δύο καρεκλοπολυθρόνες κι ένα τραπεζάκι. Η στόφα του σαλονιού χρονολογείται, σύμφωνα με την κ. Δίντσογλου, στις αρχές του 20ου αιώνα. Υπάρχει σχετική φθορά αλλά βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, σε σημείο που να μην χρειάζεται συντήρηση κι αυτό γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε μετά τα μέσα του 20ου αιώνα. Είναι ένα σαλόνι που ανταποκρίνεται στον τύπο του σαλονιού της εποχής, γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκε και στο περίπτερο του Δήμου Κομοτηνής στην έκθεση «Θράκη 2003».

Δυστυχώς δεν έχουν σωθεί οι κουρτίνες του σπιτιού» διατυπώνει η κ. Χριστοδούλου. «Έχει σωθεί το γραφείο του Λύσανδρου Σκουτέρη, το τραπέζι της τραπεζαρίας, μία ντουλάπα και κάποιες καρέκλες. Τα έπιπλα αυτά αποτελούν μέρος της δωρεάς της

κ. Δίντσογλου και θα τοποθετηθούν στον ίδιο χώρο του ισογείου, που χρησιμοποιούνταν ως σαλόνι από την οικογένεια Σκουτέρη».

Η αποκατάσταση της οικείας έγινε με στόχο να εξυπηρετήσει την ανάγκη οπτικοποίησης της ιστορίας του τόπου μας, μέσα από την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. «Ο σκοπός του μουσειακού αυτού χώρου θα βασιστεί όχι μόνο σε έπιπλα, αντικείμενα και είδη ρουχισμού, αλλά και σε φωτογραφίες της πόλης, μιας περιόδου από το μεταίχμιο των δύο αιώνων έως και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα».

Η κ. Χριστοδούλου σημειώνει ότι η προμετωπίδα του κτιρίου θα φιλοτεχνηθεί από το ζωγράφο κ. Μητράκα, που ήδη έλαβε φωτογραφίες του κτιρίου και τις επεξεργάζεται. Σημειώνει ότι την περασμένη Πέμπτη τελείωσε το βασικό καθάρισμα του σπιτιού και σταδιακά θα τοποθετηθούν τα έπιπλα. «Το γραφείο του Λύσανδρου, όπως και κάποια άλλα έπιπλα χρειάζονται συντήρηση. Το θετικό είναι ότι υπάρχει συντηρητής ξύλου στην Κομοτηνή και τα έπιπλα θα μεταφερθούν αφού γίνει η μελέτη αποκατάστασης».

Ο ρόλος των πολιτών

Σε μια πόλη που δεν είχε πολλά αρχοντικά και δεν έχει καταφέρει να διασώσει αξιόλογο αριθμό αστικών κατοικιών του περασμένου αιώνα, η όποια προσπάθεια αναπαράστασης της εποχής είναι καλό να έχει τη στήριξη και των δημοτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση η δημοτική αρχή, μέσα από δελτίου Τύπου, είχε απευθύνει έκκληση στους δημότες της πόλης για να συνδράμουν στη δημιουργία του μουσείου, δωρίζοντας αντικείμενα, φωτογραφίες, εργόχειρα, σκεύη, οικιακά εργαλεία, μικροέπιπλα. Η κ. Χριστοδούλου τονίζει ότι οποιαδήποτε δωρεά θα γίνει βάση πρωτοκόλλου και με συμβόλαιο και θα ακολουθηθεί «η απαραίτητη μουσειολογική διαδικασία αναγνώρισης και αποδοχής δωρεάς». Κάτω από κάθε αντικείμενο θα αναγράφεται το όνομα του δωρητή. Τα αντικείμενα πρέπει να είναι από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το 1940. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Χριστοδούλου στο τηλέφωνο: 2531024444, εσωτερικό 127.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.