Ετοιμα τα συνδικατα για τη μαχη

Τους εργασιακούς χώρους της Κομοτηνής επισκέφθηκε χθες το κλιμάκιο της Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ του Νομαρχιακού Τμήματος Ροδόπης, αποτελούμενο από τους Δημήτρη Κίτσο, Χρήστο Τσακιρίδη, γενικό σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ, Κώστα Γαβριήλ, αντιπρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και Λάζαρο Λαζούρα από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ. Στόχος της επίσκεψης αυτής ήταν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους στους εργασιακούς χώρους του δημοσίου και να συζητήσουν μαζί τους τα προβλήμα τα που αντιμετωπίζουν, καθώς και την επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ που θα λάβει χώρα στις 21 Οκτωβρίου.

Για την αναγκαιότητα αυτής της κινητοποίησης έκανε λόγο ο πρόεδρος ΑΔΕΔΥ του Νομαρχιακού Τμήματος Ροδόπης Γιώργος Ιωαννίδης στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, τονίζοντας ότι «αυτή η απεργία έχει προγραμματιστεί και ενδιαφέρει όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, γιατί βλέπουμε ότι για άλλη μια φορά τα βάρη των εσόδων του κράτους πέφτουν πάλι στις πλάτες των μη προνομιούχων. Ενώ αντίθετα η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις και χαρίζει πακτωλό χρημάτων στον ιδιωτικό τομέα και στα κεφάλαια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αλλάξει πολιτική ούτως ώστε να δει τα προβλήματα των εργαζομένων και να στηρίξει το εισόδημά τους».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Κίτσος από την Εκτελεστική Επιτροπή ΑΔΕΔΥ του Νομαρχιακού Τμήματος Ροδόπης, ο οποίος αναφέρθηκε στην περιοδεία του κλιμακίου σε εργασιακούς χώρους της Κομοτηνής, όπως το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ο Δήμος, ο ΟΑΕΔ, που στόχο είχε να στείλει το μήνυμα της συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία της 21ης Οκτωβρίου.

Σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε προχθές, χαρακτήρισε το περιεχόμενο του «πεμπτουσία και ουσία του κανονικού σχεδίου». Σε περιοριστικές πολιτικές για το 2009, «σε χειρότερο βαθμό από την χρονιά που διανύουμε» οδηγεί αυτός ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τον ίδιο. «Επίσης, οι όποιες μικρές ονομαστικές αυξήσεις δεν έχουν πραγματική βάση γιατί ο πληθωρισμός κινείται με 4,5-5%. Οι αυξήσεις είναι γύρω στα 3%, σύμφωνα με τα συμφραζόμενα του προσχεδίου. Οι χασούρες από τις προηγούμενες χρονιές είναι μεγάλες, διορθωτικό ποσό δεν υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει. Συμμετοχή των εργαζομένων για τις μισθωτές εργασίας στο ΑΕΠ, μικρό και μεγάλο, δεν υπάρχει», είπε ο κ. Κίτσος, κάνοντας λόγο για πραγματική μείωση του εισοδήματος που είναι γεγονός σε μια περίοδο και σε μια συγκυρία, όπου η ακρίβεια ροκανίζει κι αυτό το πενιχρό εισόδημα του κάθε εργαζόμενου κι όπου η ανεργία μεγιστοποιείται. «Και δεν είναι μόνο οι 500.000 άνεργοι που είναι καταγεγραμμένοι, είναι πολύ περισσότεροι. Γνωρίζετε πολύ καλά για άλλους, οι οποίοι εργάζονται με μπλοκάκι, άλλους οι οποίοι εργάζονται part-time ή εργάζονται με μερική απασχόληση, με Stage, και με συμβάσεις έργων, που είναι το καινούριο «φρούτο» που εισήχθηκε στη δημόσια διοίκηση».

Επίσης, ο κ. Κίτσος έκανε αναφορά στο φορολογικό, τονίζοντας ότι «η κλίμακα στην οποία πρέπει να φορολογηθούν τα εισοδήματα, δεν τιμαριθμοποιείται. Η θέση μας για 16.000 αφορολόγητο ποσό δεν έχει εισακουστεί. Άρα, οι τρεις δεκάδες που θα προστεθούν στο όποιο εισόδημα, αφαιρούνται και απομυζούνται από την ύπαρξη της φορολογικής κλίμακας με το παλιό καθεστώς κι έτσι είμαστε σε μια περιοριστική δύνη, όπου δεν υφίσταται κανένα φως».

Επιπλέον, έκανε λόγο για την αναξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, την έλλειψη πολιτικοστρατηγικού σχεδίου για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, την κομματικοποίηση, την υποβάθμιση του ΑΣΕΠ. «Όλα τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με την περιφρούρηση των παιδιών μας, με τους ανέργους και με τις θέσεις απασχόλησης. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ζοφερό περιβάλλον, στο οποίο κινούμαστε και στο οποίο θα πρέπει να αντιδράσουμε».

Χαρακτήρα κλιμάκωσης έχουν οι κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ -που λαμβάνουν χώρα ενόψει της 24ωρης απεργίας της 21ης Οκτωβρίου- όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κίτσος. Θα ακολουθήσουν συλλαλητήρια, απεργίες κι άλλες μορφές κλιμάκωσης ανάλογα με τις αποφάσεις που θα παρθούν από την ΑΔΕΔΥ κατόπιν των περιοδειών που πραγματοποιεί. «Άρα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση ότι μ’ αυτή την πολιτική, δεν μπορεί να πορευθεί με αναντιστοιχία ανάμεσα στην προεκλογική της δέσμευση και στις μετεκλογικές πρακτικές. Θα πρέπει να σταθεί στις προεκλογικές εξαγγελίες, να σταθεί σ’ αυτά που οι εργαζόμενοι στο δημόσιο προτείνουν μέσα από τα συνδικάτα και βάζουν στο τραπέζι του διαλόγου». Από την άλλη, ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα της δεδηλωμένης αφορά την κοινωνία και τους πολίτες. «Τα συνδικάτα δεν βγήκαν για να πουν να πέσει η κυβέρνηση, αλλά να αλλάξει άμεσα πολιτική. Παράλληλα, λέμε στην κυβέρνηση ότι υπάρχουν τρόποι βελτίωσης των χαμηλών εισοδημάτων που κινούνται στο δημόσιο. Πότε επιτέλους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα έχουν ένα μικρό ποσοστό ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους;»

Κλείνοντας, μετέφερε το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της ΑΔΕΔΥ σε εργασιακούς χώρους της Κομοτηνής, αλλά και την ετοιμότητα των συνδικάτων να δώσουν τη μάχη τους. Αυτό το γεγονός ενθαρρύνει τους διοργανωτές της επικείμενης απεργιακής κινητοποίησης, καθώς πιστεύουν ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει τις προσδοκίες τους. «Θεωρούμε δεδομένη την συμμετοχή αυτή».

Κώστας Γαβριήλ, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Η υγεία νοσεί βαριά»

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Κώστας Γαβριήλ, από την πλευρά του, πρόσθεσε ότι η υγεία νοσεί βαριά, μιλώντας για το σημερινό τοπίο που αφορά την υγεία.

«Η συνέχιση της υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας, οι μη προσλήψεις, η μη κάλυψη των κοινών οργανικών θέσεων, η έλλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το τοπίο το οποίο επικρατεί στην πρόνοια και σ’ αυτές τις μονάδες οι οποίες έχουν παραδοθεί στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και στην ευεργεσία και το τοπίο που επικρατεί στην ψυχική υγεία, συνθέτουν το σημερινό τοπίο της υγείας. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι η εντατικοποίηση των εργασιακών σχέσεων έχει φτάσει σε τέτοια σημεία κόπωσης στο προσωπικό -που είμαστε έτοιμοι να ψυχορραγούμε μέσα στα νοσοκομεία ουσιαστικά για να αποδώσουμε την υγεία στον πολίτη- καταλαβαίνει κάποιος πού βρισκόμαστε».


Η ΠΟΕΔΗΝ απευθύνει έκκληση δια στόματος του κ. Γαβριήλ προς την κυβέρνηση, προς το Υπουργείο Υγείας να σκύψουν επιτέλους με σοβαρότητα σ’ αυτά τα ζητήματα «για να εμφανίσει επιτέλους και το κοινωνικό της πρόσωπο αυτή η κυβέρνηση, που δεν μας το έχει δείξει σήμερα». Ταυτόχρονα, απευθύνεται και στους πολίτες να είναι σύμμαχοι σ’ αυτόν τον αγώνα, «επειδή είμαστε υπηρεσίες που απευθύνονται στον πολίτη, θέλουμε τα συνδικάτα -τα οποία υπάρχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην παιδεία και σε άλλους χώρους εργασίας- συμμάχους όσον αφορά τους εργαζόμενους στην υγεία, ώστε όλοι μαζί να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση να αναπτύξει εκείνο το κοινωνικό πρόσωπο. Γιατί η πολιτική που ασκεί σήμερα στην υγεία είναι επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.