Εθνικη τραγωδια: 84 νεκροι και 187 τραυματιες μεχρι στιγμης στις πυρκαγιες της Ανατολικης Αττικης

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός – Ενεργά ακόμα τα μέτωπα της πυρκαγιάς –Πανελλαδική εκστρατεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες

Περισσότεροι από 84 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 187 τραυματίστηκαν στις μεγάλες πυρκαγιές που έως και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, απόγευμα Τρίτης 24 Ιουλίου, συνεχίζουν να καίνε στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Σημειωτέον  ο αριθμός των αγνοουμένων συνεχίζει να αυξάνεται όπως αντίστοιχα και ο αριθμός των θυμάτων που εντοπίζονται κάθε λεπτό από τα σωστικά συνεργεία που συνεχίζουν να επιχειρούν για δεύτερο εικοσιτετράωρο σε τοπία που θυμίζουν στην κυριολεξία Πομπηία.
 

Την ίδια ώρα ανυπολόγιστες είναι η απώλειες σε ό,τι αφορά τα ζώα της περιοχής, ενώ πάνω από 1000 οικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.  Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.
 
Τα τελευταία 24ωρα η Ελλάδα ζει μία ανείπωτη τραγωδία, το μέγεθος της οποίας είναι ασύλληπτο από τον ανθρώπινο νου. Πώς άλλωστε να αντιμετωπίσει κάποιος την εικόνα των 26 ανθρώπων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι σε χωράφι στην Αργυρά Ακτή της Νέας Μάκρης, μόλις 30 μέτρα από την θάλασσα, όπου και εγκλωβίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν;
 

Πώς να αντιμετωπίσει κάποιος τις ειδήσεις που αφορούν στην πτώση της 13χρονης από γκρεμό στην προσπάθειά της να διαφύγει της φωτιάς ή τις μαρτυρίες των κατοίκων της Ραφήνας που κολυμπούσαν επί 4 ώρες δίπλα σε πτώματα φίλων και γνωστών έως την στιγμή της διάσωσής τους;
 
Σαράντα επτά αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από τις 6.00 το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 6.00 το πρωί της Τρίτης με σημαντικότερη αυτή της Αν. Αττικής σύμφωνα με την ενημέρωση της εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλας Μαλλίρη.
 
Από αυτές τις πυρκαγιές οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ωστόσο οι πυρκαγιές στην Αττική ήταν ολέθριες παρά την άμεση και μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι ριπές του ανέμου έφταναν τα 9 Μποφόρ και σε συνδυασμό με την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς, ειδικά στην Αν. Αττική, οδήγησαν σε αστραπιαία επέκταση στον οικιστικό ιστό με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής να μην προλάβουν να διαφύγουν, ενώ βρίσκονταν λίγα μέτρα από την θάλασσα ή μέσα στα αυτοκίνητά τους.
 

Δραματικές ήταν και οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας, όπου τα σκάφη του Λιμενικού και άλλα παραπλέοντα σκάφη απεγκλώβισαν από τις παραλίες 696 άτομα. Από τη θάλασσα διεσώθησαν περισσότερα από 19 άτομα, ενώ δεν είναι μικρός ο αριθμός των πτωμάτων που έχουν περισυλλεγεί από την θάλασσα, την ώρα που οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται έως και αυτή τη στιγμή.
 
Την ίδια ώρα ο αριθμός των αγνοουμένων αυξάνεται με το διαδίκτυο και τα social media να αποτελούν εργαλείο για την ανεύρεσή τους. Συγκεκριμένα από χθες έχει δημιουργηθεί στο διαδίκτυο μία ανοιχτή πλατφόρμα-βάση δεδομένων που αφορά τους ανθρώπους που αγνοούνται.  Ο καθένας μπορεί να μπει στη βάση και να ανεβάσει τα στοιχεία του δικού του ανθρώπου καθώς και το σημείο όπου βρισκόταν τη στιγμή της πυρκαγιάς. 

Εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας 

Μάλιστα χθες Τρίτη, έρευνα για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών σε Κινέτα και Ανατολική Αττική διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία διαβίβασε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, με την εντολή να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών, που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών.
 
Μετά από αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ενέκρινε έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Την ίδια ώρα με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών από την 24η Ιουλίου έως και την 26η Ιουλίου η ελληνική σημαία θα κυματίζει μεσίστια σε όλα τα δημόσια κτίρια, ενώ αποφασίστηκε επίσης η αναστολή όλων των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.