Εθνικη επιτροπη αναπτυξης για τη Θρακη προτεινε ο Σ. Θεοδωρακης

Συναντήθηκε με καπνοπαραγωγούς στα Αρριανά και παρέστη στην προσυνεδριακή συνάντηση του Ποταμιού στην Κομοτηνή

Την πρόταση να συσταθεί μία εθνική επιτροπή ανάπτυξης για τη Θράκη κατέθεσε, με αφορμή την περιοδεία το Σάββατο στην περιοχή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Θεοδωράκης περιέγραψε την επιτροπή αυτή ως ένα κλειστό σχήμα, που θα απαρτίζεται από τους τοπικούς πολιτικούς και παραγωγικούς φορείς, αλλά και από εντεταλμένους της κυβέρνησης, το οποίο θα αναλάβει να επεξεργάζεται και να καταθέτει προτάσεις για την ανάπτυξη της Θράκης. Κυρίαρχος στόχος του συγκεκριμένου μοντέλου είναι να αντιμετωπιστεί η άγνοια του πολιτικού συστήματος για τα ζητήματα της περιοχής.
 
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού επισκέφτηκε τους καπνοπαραγωγούς του δήμου Αρριανών, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ροδόπης, κ. Ιλχάν Αχμέτ, και ακολούθως μετέβη στο ξενοδοχείο «Ανατόλια» στην Κομοτηνή, για να συμμετάσχει στην περιφερειακή συνάντηση για τον προσυνεδριακό διάλογο του Ποταμιού. 

«Οι αγρότες που εντάσσονται σε ομάδες παραγωγών και σε νέους συνεταιρισμούς να έχουν μια φορολογία 13%»

Στις δηλώσεις του έκανε ειδική μνεία στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, δηλώνοντας την πρόθεση του Ποταμιού να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων. Διακρίνοντας ότι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν πλέον τα αστικά κέντρα και αναζητούν τις τύχες τους στην αγροτική παραγωγή, υπογράμμισε ότι «μια μικρή ενίσχυση χρειάζονται και βέβαια να έχουμε μια πιο ορθολογική στάση απέναντι στη φορολόγηση των αγροτών». Με την ευκαιρία, υπενθύμισε την πρόταση του Ποταμιού «οι αγρότες που εντάσσονται σε ομάδες παραγωγών και σε νέους συνεταιρισμούς να έχουν μια φορολογία 13%».

«Οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζονται μεν σα νέοι επιχειρηματίες», επισήμανε, «αλλά γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει οι δαπάνες τους, τα έξοδά τους να βγαίνουν από τα κέρδη της χρονιάς και μετά να επιβάλλεται η όποια φορολογία». «Οι προτάσεις μας είναι προτάσεις με τις οποίες συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος της αγροτιάς», συνέχισε, «και ειδικά οι νέοι αγρότες, που θέλουν να στήσουν σε στερεή, υγιή και νόμιμη βάση τη νέα τους πορεία». 

«Το Ποτάμι έχει τη δυνατότητα να μπολιάσει με νέες ιδέες το πολιτικό σύστημα»

Με αφορμή τον προσυνεδριακό διάλογο, που εξελίσσεται στο Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε καταρχήν ότι «αν δεν αλλάξει το πολιτικό σύστημα, δε θα αλλάξει η χώρα», για να επισημάνει ότι «για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, πρέπει να αλλάξουν τα κόμματα». «Το Ποτάμι, το νεότερο των ελληνικών κομμάτων», συνέχισε, «έχει τη δυνατότητα να μπολιάσει με νέες ιδέες το πολιτικό σύστημα. Κάνουμε πράγματα ήδη πρωτοποριακά. Δώσαμε τη δυνατότητα στους εθελοντές μας σε όλη τη χώρα να συναποφασίσουν για μια σειρά από πολιτικά θέματα. 1.500 εθελοντές από όλη την Ελλάδα έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα, που κάναμε, και πραγματικά έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις στα πολιτικά ζητήματα, που απασχολούν τη χώρα. Φαντάζεστε οποιοδήποτε άλλο κόμμα να τολμήσει να ρωτήσει τη βάση του για αυτά που συζητούνται στην Αθήνα; Εμείς το τολμήσαμε, το κάναμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Με συμμετοχικές διαδικασίες και με τη δυνατότητα τα τοπικά στελέχη, τα στελέχη στην Κομοτηνή, τα στελέχη στην Ξάνθη, να μπορούν απευθείας να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις του κέντρου».

«Λείπουν τα πρόσωπα, αλλά και οι δημιουργικές ιδέες, από την κυβέρνηση»

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ανίκανη και διακρίνοντας ότι της λείπουν και τα ικανά πρόσωπα, αλλά και οι δημιουργικές ιδέες. «Δεν έχουμε την απαίτηση από την κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου να λύσει το πρόβλημα στη Συρία», σημείωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε όμως την απαίτηση να ασχοληθούν με πολύ συγκεκριμένα μικρά πράγματα, που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία». «Καθημερινά όμως οδηγούμαστε σε μικρές απογοητεύσεις», επισήμανε, παρατηρώντας ότι «προφανώς λείπουν και τα πρόσωπα, αλλά λείπουν και οι δημιουργικές ιδέες».
 
Αποκλείοντας το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση, κάλεσε τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβει τις ευθύνες του. «Αν μπορεί να κυβερνήσει με τους 153, να κυβερνήσει», τόνισε, «και αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, να έρθει στη βουλή να το πει και από αυτή τη βουλή να βρούμε μία λύση προς όφελος των πολλών». «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε εκλογές», συνέχισε, «αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση, ότι θα έχει οποιοδήποτε έργο το άμεσο διάστημα. Καθημερινά προκύπτουν προβλήματα από τη μεγάλη ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει δύο τύπους υπουργών: είτε ιδεοληπτικούς ανθρώπους, που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, είτε κάποιους που έχουν κάποιες προθέσεις αλλά δεν έχουν καμία ικανότητα. Οι δύο αυτοί μαζί είναι ένα εκρηκτικό μείγμα ακυβερνησίας». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.