Εθιμοτυπικη επισκεψη θεσμικων φορεων

Την καθιερωμένη εθιμοτυπική τους επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής, στο Ειδικό Γυμνάσιο στις Υφαντές και στο Γηροκομείο Κομοτηνής εν όψει των εορτών πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το πρωί από κοινού ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου, κ. Γιώργος Μηνόπουλος, o απερχόμενος νομάρχης και νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Άρης Γιαννακίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Παύλος Δαμιανίδης. Με αφετηρία το Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τα ενθουσιασμένα παιδιά, που έσπευσαν να συνομιλήσουν μαζί τους, με μεγάλη μάλιστα οικειότητα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Ειδικό Γυμνάσιο στους Υφαντές, όπου εκεί τους περίμενε μια ιδιαίτερη έκπληξη, με τους μαθητές και δασκάλους να έχουν προετοιμάσει ένα θεατρικό, που προκάλεσε τον ενθουσιασμό των επισκεπτών τους. Τελευταίος σταθμός τους ήταν το γηροκομείο Κομοτηνής, όπου τους περίμεναν τα χαρούμενα πρόσωπα των γερόντων, που έσπευσαν να τους χαιρετίσουν και να συζητήσουν μαζί τους.

«Τα Ειδικά Σχολεία καταπληκτικές κυψέλες, όπου δάσκαλοι, γονείς και παιδιά δίνουν χαρά»

Ο κ. Μηνόπουλος κατά την έξοδό του από το Ειδικό Σχολείο, επισήμανε ότι «παρά τη δύσκολη χρονιά, που περάσαμε φέτος, και καθώς και η επόμενη χρονιά προμηνύεται εξίσου δύσκολη, δεν πρέπει να μας λείψουν το χαμόγελο και το κουράγιο». Χαρακτήρισε δε τα Ειδικά Σχολεία της Κομοτηνής, ως «καταπληκτικές κυψέλες, όπου δάσκαλοι, γονείς και παιδιά δίνουν χαρά». «Κάθε φορά, που ερχόμαστε και τα επισκεπτόμαστε», συνέχισε, «πραγματικά πλημμυρίζει η ψυχή μας από αυτά τα αισθήματα της χαράς και της αγάπης». Συνεχάρη δε τους δασκάλους, «γιατί είναι πάντα κοντά στα παιδιά», και τους γονείς τους «για το κουράγιο, που δείχνουν», εκφράζοντας και μια παράκληση. «Επειδή τελειώνει ο θεσμικός μου ρόλος», δήλωσε, «αν θυμούνται και με καλούν, πολύ ευχαρίστως θα έρχομαι, όταν κάνουν γιορτές». Παρόμοιο ήταν το κλίμα και στο Ειδικό Γυμνάσιο στις Υφαντές, όπου το χριστουγεννιάτικο σκετσάκι, που παρουσίασαν τα παιδιά, ενθουσίασε τους επισκέπτες. Το ρόλο και την προσφορά των δασκάλων επισήμανε και πάλι, κάνοντας λόγο για ξεχωριστά πρότυπα, που πρέπει να τα έχουμε και να είναι στην κορυφή». «Να συνεχίσουν με την ίδια έφεση και ένταση», τους παρότρυνε, «προκειμένου να δίνουν χαρά στα παιδιά».

«Όπου με χρειαστούν θα βρίσκομαι δίπλα τους και με τη νέα θεσμική μου ιδιότητα»

Από τη μεριά του ο κ. Γιαννακίδης εξέφρασε τη χαρά του, καθώς, όπως δήλωσε, «βίωσα μια εξαιρετική αγάπη και νοιώθω την ανάγκη να δεσμευτώ σε αυτά τα παιδιά και σε όλους όσους συγκροτούν αυτήν την όμορφη κοινότητα δουλειάς και ζωής, ότι όπου με χρειαστούν θα βρίσκομαι δίπλα τους και με τη νέα θεσμική μου ιδιότητα». «Όσοι έρθουν και γνωρίσουν από κοντά αυτά τα παιδιά», επισήμανε, «θα δουν τι σημαίνει ζωή». «Μας δίνουν πραγματικά πολύ μεγάλο κουράγιο για να συνεχίσουμε και κυρίως να αναψηλαφήσουμε και να αγγίξουμε την ψυχή μας, το αρχέγονο ψυχόρμητο, την αγάπη, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, δίνοντας το μήνυμα ότι όλα τα παιδιά όλου του κόσμου έχουν δικαίωμα σε αυτή τη ζωή». Τέλος, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την «ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, που προσφέρει τις υπηρεσίες του στα παιδιά, ενώ δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο σκετσάκι, που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά του Ειδικού Γυμνασίου, εξαίροντας την «προσπάθεια, που γίνεται, ώστε τα παιδία αυτά να μπορέσουν να ενταχθούν κοινωνικά και να συμπορεύονται με τους άλλους συμπολίτες μας».

Ήρθαμε για να προσφέρουμε αγάπη, αλλά πήραμε περισσότερη από τα παιδιά»

«Ήρθαμε σήμερα για να προσφέρουμε τις ευχές και την αγάπη μας στα παιδιά των Ειδικών Σχολείων», δήλωσε ο κ. Δαμιανίδης, «αλλά τελικά πήραμε εμείς πολύ αγάπη και πολύ μεγάλη δύναμη από αυτά τα παιδιά, που πραγματικά είναι αξιοθαύμαστα». Συνεχάρη δε τους δασκάλους και τους φροντιστές των παιδιών, τονίζοντας ότι «είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την εξαιρετική δουλειά, που γίνεται εδώ», και δεσμεύτηκε ότι «η προσπάθειά τους αυτή θα μας βρει αρωγούς καθ’ όλη τη διάρκεια της θεσμικής μας παρουσίας».

«Πίστη ότι από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει η λειτουργία του κέντρου αποκατάστασης»

Από τη μεριά της, η κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, πρόεδρος του συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι», που συστεγάζεται με το ειδικό σχολείο Κομοτηνής, εστίασε στα προσωπικά δημιουργήματα των παιδιών, όπως οι χριστουγεννιάτικες κάρτες και τα ημερολόγια, από τα οποία, όπως δήλωσε, «στην πραγματικότητα βγάζουμε τα έσοδά μας». «Δεν έχουμε καμία οικονομική στήριξη», συνέχισε, «πέρα από τις δωρεές των μελών και των φίλων μας». Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση του κόσμου στα δημιουργήματα των παιδιών. Όσον αφορά δε το κέντρο αποκατάστασης για άτομα με ειδικές ανάγκες, επισήμανε ότι «πρόκειται για έναν αγώνα, που γίνεται εδώ και 25 χρόνια και πλέον βρίσκεται στο τελευταίο του στάδιο». Εξέφρασε την πίστη ότι από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει η λειτουργία της, ενώ τόνισε ότι «από τη στιγμή, που έχουμε κάτι δικό μας, δηλαδή το χώρο, όπου θα ανοικοδομηθεί η μονάδα, είμαστε αισιόδοξοι». «Ο στόχος μας», κατέληξε, «είναι να παρέχεται η μόνιμη υποστηριζόμενη διαβίωση των παιδιών».

Επίσκεψη στο γηροκομείο

Ένθερμη ήταν η υποδοχή των θεσμικών φορέων και κατά την επίσκεψή τους στο γηροκομείο Κομοτηνής, με τους γέροντες να εκδηλώνουν τη μεγάλη τους χαρά. Ο κ. Μηνόπουλος δε δίστασε να αστειευτεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαζί τους, αλλά και να καλέσει και το νέο περιφερειάρχη να στρέψει την προσοχή του στις ανάγκες του γηροκομείου. Περαιτέρω, παρατήρησε ότι «όλοι συνηθίζουμε να ευχόμαστε χρόνια πολλά, όταν γιορτάζουμε, αλλά τα «χρόνια πολλά» φέρνουν και τα γηρατειά». «Κι εμείς, αν αξιωθούμε», συνέχισε, «θα περάσουμε από αυτές τις ηλικίες». Τέλος, από την προσοχή του δεν διέφυγε ο πρωτότυπος στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπου αντί για στολίδια χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες των τροφίμων. «Τι καλύτερο στολίδι, από ένα ανθρώπινο πρόσωπο ήρεμο και ευτυχισμένο», σχολίασε ο κ. Μηνόπουλος. Τέλος, επέδωσε συγχαρητήρια και στο προσωπικό του γηροκομείου, καλώντας τους να συνεχίσουν να προσφέρουν με τον ίδιο ζήλο.

Από τη μεριά του ο κ. Γιαννακίδης απηύθυνε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, ώστε «όχι μόνο αυτές τις μέρες, αλλά, αν μπορούν, σε πολύ τακτά διαστήματα να έρχονται να βλέπουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες του γηροκομείου, καθώς έχουν ανάγκη την ανθρώπινη ζεστασιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.