«Εθελοντισμος, το απογειο της Αγαπης»

Η ετησία Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Αντικαρκινικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, συγκεντρώνοντας την αποδοχή του κόσμου, εφόσον η αίθουσα στην οποία τελέσθηκε η όλη εκδήλωσε γέμισε ασφυκτικά από νωρίς. Σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία της εκδήλωσης ήταν και η επίτιμη προσκεκλημένη της Εταιρείας, η διακεκριμένη και ευρέως γνωστή ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος, Τένια Μακρή, που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση.

Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συλλογή εσόδων, ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι που έχουν ανάγκη όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εφόσον η εκδήλωση αποτέλεσε και αφορμή στο να θυμηθεί ο κόσμος την ύπαρξη της Αντικαρκινικής Εταιρείας και να προσφέρει τη βοήθεια που επιθυμεί και μπορεί.

Η πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, Σοφία Παπαναστασίου μιλώντας σχετικά για τα άτομα με καρκίνο ανέφερε ότι «οι καρκινοπαθείς είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών, οι οποίοι θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Είμαστε πολύ πίσω σε δομές υγείας που υποστηρίζουν το τελικό στάδιο των ασθενών αυτών. Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης θα ήθελα να τονίσω ότι επειδή ο θάνατος σ’ αυτές της φάσεις της ζωής δεν είναι ένα στιγμιότυπο, όπως ήταν κάποτε, αλλά με βάση αυτήν την πολύ σοβαρή ασθένεια είναι μία ολόκληρη χρονική περίοδος της ζωής, αυτήν την χρονική περίοδο χρειάζονται αντίστοιχες δομές υγείας που να υποστηρίξουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον του στον πόνο και τις ανησυχίες που έχει, στην εξοικείωση που πρέπει να έχει σ’ όλη αυτήν την φάση στην ιδέα του θανάτου και αυτό γίνεται με εξειδικευμένους εθελοντές και υποδομές. Αυτόν τον ρόλο στοχεύει να παίξει η αντικαρκινική εταιρεία και φυσικά θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη κρατική βοήθεια».

Η ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Τένια Μακρή φτάνοντας νωρίς το πρωί του Σαββάτου επισκέφτηκε την αγορά της Κομοτηνής συνομιλώντας με τους ανθρώπους που την περιέβαλλαν. Λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης η κ. Μακρή δήλωσε τα εξής σχετικά με τον εθελοντισμό αλλά και για τα στοιχεία που διακρίνονται ανάμεσα στα νέα ζευγάρια. «Η αγάπη μπορεί να είναι το «χαλί» αλλά υπάρχουν οι βαθιές ανθρώπινες ανάγκες οι οποίες επιβάλλουν στον άνθρωπο τη συμμετοχή και την συνεισφορά του στα κοινά κι αυτές οι ανάγκες είναι εστιάσεις κοινής αποδοχής. Ο άνθρωπος δηλαδή έχει την ανάγκη να διακρίνεται, ώστε να γίνει αποδεκτός και βέβαια αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει αγάπη για τον εαυτό του, η αγάπη για τον συνάνθρωπό του και βέβαια η αγάπη για τη δική του ανάπτυξη πνευματικά». Δανειζόμενοι τον τίτλο του βιβλίου που έχει γράψει πρόσφατα η κ. Μακρή τόνισε ότι «ούτε γάμος με το ζόρι, ούτε αγάπη με το ζόρι, γιατί αν δεν έχουμε αγάπη δεν μπορεί να γίνει γάμος, γιατί ο γάμος δεν είναι θεσμός, είναι δεσμός και δεσμό δεν μπορούμε να κάνουμε αν δεν υπάρχει αγάπη, άρα λοιπόν τίποτα δεν γίνεται με το ζόρι. Τα προβλήματα κλιμακώνονται. Συνήθως εκείνο το οποίο δημιουργείται σαν πρώτο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Αν δεν έχεις εμπιστοσύνη δεν μπορείς να έχεις επικοινωνία, αν δεν έχεις επικοινωνία, έχεις καβγάδες, όταν έχεις καβγάδες, έχεις υποβολή δύναμης, όταν επιβάλλεσαι δεν μπορείς να αγαπηθείς, όταν δεν μπορείς να αγαπηθείς, δεν μπορείς να έχεις καλή ερωτική ζωή και όταν δεν έχεις καλή ερωτική ζωή, τότε αρχίζουν και μπαίνουν τρίτα πρόσωπα στην πόρτα σου, που εσύ έχεις αφήσει ανοιχτή».

Ενώ τέλος η Τένια Μακρή, προσκεκλημένη της Αντικαρκινικής Εταιρείας δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία που έχουν οι ειδικοί επιστήμονες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. «Οι οικογενειακοί σύμβουλοι είναι απαραίτητοι στην ζωή μας και εκείνο που εμένα με κάνει ευτυχισμένη είναι ότι ο γάμος έτσι κι αλλιώς έχει κρίσεις αλλά τουλάχιστον οι άνθρωποι να αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους, ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Όταν πάρουν βοήθεια, και βοήθεια σημαίνει να καταλάβουν τον εαυτό τους, να καταλάβουν το σύντροφό τους, να καταλάβουν το πού συμμετέχουν στα προβλήματα και να δουλέψουν με τη βοήθεια του συμβούλου, ώστε να συγκλίνουμε ο ένας με τον άλλον. Η σύγκλιση δεν σημαίνει κλωνοποίηση, αλλά αποδοχή των διαφορών του συντρόφου» κατέληξε.

Η ψυχολόγος – οικογενειακή σύμβουλος Τένια Μακρή είναι η πρώτη φορά που επισκέφτηκε την πόλη της Κομοτηνής και φεύγοντας απ’ αυτήν, όπως είπε, φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από την ομορφιά της πόλης, όσο και από την φιλοξενία των ανθρώπων που δέχτηκε όλες τις ώρες της διαμονής της.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.