Εθελοντισμος και πραγματικοτητα

Ένα πολύ ανθρώπινο άρθρο μας έστειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης Γιώργος Κεπελής, που αφορά στην αιμοδοσία και στην ανταμοιβή που λαμβάνει ο ίδιος ο αιμοδότης από την προσφορά του στο συνάνθρωπό του. Έχοντας ζήσει τις δράσεις του Σωματείου από κοντά, ενός Σωματείου που θεωρείται υπόδειγμα για Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα εκτιμώ ότι αξίζει να διαβάσει το κείμενο από καρδιάς που μας εμπιστεύτηκε ο Γιώργος Κεπελής και να μη διστάσουμε να επικοινωνήσουμε με το Σύλλογο για να γίνουμε αιμοδότες.

Μ.Α

Προσπαθώντας να προσεγγίσω το θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, θα ξεδιπλώσω τις σκέψεις μου και έχω καταγράψει όλα αυτά που έχουν σχέση με την ανθρώπινη ψυχή.

Αναρωτιέμαι γιατί ένας άνθρωπος γίνεται εθελοντής αιμοδότης, γιατί δίνει τον χρόνο του, το δυναμικό του, τις γνώσεις του , το είναι του, το αίμα του, το σώμα του.

Μήπως από εσωτερική ανάγκη να προσφέρει;

Κι αυτή η εσωτερική ανάγκη από που έχει δημιουργηθεί;

Μήπως από κάποιο γεγονός ή ερέθισμα καλό ή κακό, που του δημιούργησε αυτή η ανάγκη;


Μήπως λίγο πριν από αυτή τη δημιουργία θα έπρεπε να υπάρχει η παρέμβαση της επίσημης πολιτείας δια μέσου της παιδείας, ώστε να δημιουργήσει στον άνθρωπο από τα πρώτα του βήματα την ψυχική ανάγκη της προσφοράς ως αποτέλεσμα λογικής επεξεργασίας ορισμένων αξιών που πρέπει να κυριαρχούν στη ζωή μας;

Μήπως το κράτος σε πολλές περιπτώσεις, θα έπρεπε να προσφέρει τα πάντα στην καλλιέργεια αυτής της ιδέας, όπως και στην καλλιέργεια του όλου πλέγματος των ιδεών και των αξιών που θα σαρώσουν την λογική του ατομικισμού και της προσωπικής απομόνωσης;

Είναι από τις δυνατότερες εσωτερικές ανάγκες του ανθρώπου να αιμοδοτήσει και να προσφέρει αυτό το αγαθό που δεν μπορεί να το αντικαταστήσει ένα κάποιο τεχνητό προϊόν και ταυτόχρονα μπορεί να το αναπληρώσει ο οργανισμός του σε λίγες ώρες.

Τι περιμένει ένας εθελοντής από την προσφορά του; αναγνώριση, αμοιβή, ή η ίδια η πράξη του τον έχει ανταμείψει;

Θα έπρεπε πάντα να ισχύει το τρίτο σκέλος των ερωτήσεων ως η μοναδική απάντηση σ’ αυτή την προσφορά.

Όλοι οι εθελοντές αιμοδότες είναι άνθρωποι με Άλφα κεφαλαίο, και δεν θα σταματήσουν να αισθάνονται παραμελημένοι, αν η πολιτεία προσφέρει τα αυτονόητα τόσο στους συλλόγους όσο και στον γενικό πληθυσμό της χώρας, όπως έχει υποχρέωση για την ανάπτυξη της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Της ιδέας της εθελοντικής προσφοράς αίματος, που είναι ανώνυμη και μη αμειβόμενη. Τελεία και παύλα σ’ αυτά τα δύο και δεν χωράει οποιαδήποτε συζήτηση. Οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού και μόνο για την προσωπική βόλεψη μερικών ή για την προσωπική προβολή τους.

Επιτέλους να γίνουμε ως χώρα αυτάρκεις σε αίμα καθώς και σε δωρεά οργάνων και ιστών σώματος. Δεν θα έχουμε διαρροή χρημάτων για τις εισαγωγές αίματος, που είναι εθνική ντροπή και θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί όλοι εκείνοι που σχετίζονται μ’ αυτό το αίσχος, αν είχαν και την ελάχιστη αξιοπρέπεια.

Με την αυτάρκεια, θα σταματούσε και ο εκβιασμός που γίνεται στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία (τους πολυμεταγγιζόμενους δηλαδή) από ορισμένες αιμοδοσίες, «αν δεν φέρετε αιμοδότες δεν πρόκειται να μεταγγιστείτε». Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτός ο εκβιασμός γίνεται από όλες τις Αιμοδοσίες των νοσοκομείων. Ο άθλιος όμως εκβιασμός, παίρνει μπάλα όλους τους γιατρούς της αιμοδοσίας, γιατί δεν έχουν αντιδράσει δυναμικά σ’ αυτό το έγκλημα διαρκείας.

Τέλος, μια πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Να οργανώσει μια δεξίωση και για τους εθελοντές αιμοδότες, όπως κάνει π.χ. για τους δημοσιογράφους. Βέβαια, καταλαβαίνω ότι οι δημοσιογράφοι είναι οι συνεταίροι της όποιας εξουσίας, αλλά και οι εθελοντές αιμοδότες είναι οι συνεταίροι στη ζωή όλων των ανθρώπων αυτής της χώρας.

Αγαπητοί φίλοι εθελοντές αιμοδότες,

Εύχομαι να είστε πάντα καλά εσείς και οι οικογένειές σας και να συνεχίστε απτόητοι το ανθρώπινο και ευλογημένο έργο σας.

Εγώ προσωπικά αλλά και όλοι οι άνθρωποι του συλλόγου μας, θα είμαστε πάντα εδώ συμπαραστάτες στην προσφορά σας και στο έργο σας.

Στα είκοσι εννιά χρόνια της πορεία μας στην εθελοντική αιμοδοσία το έχουμε αποδείξει και σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε ευαίσθητοι και ρομαντικοί. Γραφικοί για κάποιους, ευτυχώς για εμάς και για τους συνανθρώπους μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.