Εθελοντικη αιμοδοσια για το Wheeling2help στην Κομοτηνη

Έγιναν ένα οι φορείς, τα σωματεία και οι σύλλογοι υγείας της Κομοτηνής στην κεντρική πλατεία

Με εθελοντική αιμοδοσία και συμμετοχή φορέων, σωματείων και συλλόγων υγείας της Κομοτηνής ξεκίνησαν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της δράσης “Wheeling2Help vol.2”, που διοργανώνουν στην πόλη μας η ΔΚΕΠΠΑΚ Δήμου Κομοτηνής, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής ,ο σύλλογος ατόμων με κινητικά προβλήματα «Περπατώ», και η κίνηση πολιτών «Πλατεία».
 
Έτσι λοιπόν πολλοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους, με το επίκεντρο να είναι η κινητή μονάδα της αιμοδοσίας όπου και πολλοί από τους συμμετέχοντες, μαζί με απλούς πολίτες, χάρισαν ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορούν να δώσουν στο συνάνθρωπό τους, τη ζωή.
 
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή, όταν και οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, η Δώρα και ο Έλπις, θα βρίσκονται στην Κομοτηνή, στα πλαίσια της διαδρομής τους για την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά 5 αμαξιδίων για κάθε πόλη από την οποία διέρχονται.
 
Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν στις 7 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που άρχισαν και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στη Βραζιλία, με το ποδήλατο ένα υπέροχο ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη, με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης, διασχίζοντας 1.700 χλμ και 20 ελληνικές πόλεις σε 32 ημέρες, με σκοπό να συγκεντρώσουν 19.000 ευρώ και να αγοράσουν 100 αναπηρικά αμαξίδια.

Πάντα απαραίτητη η αιμοδοσία 

Ενημέρωση παράλληλα με την αιμοδοσία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ροδόπης, με το πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο να σημειώνει τη σημασία που έχει μια δράση όπως η εθελοντική αιμοδοσία.
 

Η εθελοντική αιμοδοσία, τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλο, διοργανώνεται για να καλυφθούν οι ανάγκες αίματος που υπάρχουν, ειδικά το καλοκαίρι, όταν και αυτές είναι μεγαλύτερες.
Η ανάγκη ήταν ακόμα μεγαλύτερη φέτος, γιατί στη χώρα μας υπάρχουν περιοχές που αποκλείστηκαν από την αιμοδοσία λόγω ελονοσίας, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες των υπολοίπων περιοχών της χώρας πρέπει να δραστηριοποιηθούν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.
 

Άλλωστε στη χώρα μας υπάρχουν 2.500 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, από τους οποίους οι 1.500 βρίσκονται στην Αθήνα και παίρνουν 2 φιάλες αίματος το δεκαπενθήμερο για να μπορέσουν να ζήσουν. Παρόλα αυτά είχαμε προ μηνός το φαινόμενο 40 άτομα που επιχείρησαν να μεταγγιστούν να βρουν ότι δεν υπήρχαν φιάλες με αίμα.
 
«Όταν δεν υπάρχει αίμα για αυτούς τους ανθρώπους, η περίοδος ζωής τους ελαττώνεται δραματικά. Αυτό πρέπει να το σκεφτούν όλοι όσοι δίνουν αίμα. Και όσοι δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα, να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και μάλιστα συστηματικοί. Να δίνουμε δύο φορές το χρόνο αίμα ώστε άνθρωποι που έχουν ανάγκη, να μπορούν να καλύπτονται» σημείωσε ο πρόεδρο του Συλλόγου. Γι’ αυτό το λόγο προέτρεψε όλους τους πολίτες, που μπορούν, να αιμοδοτούν δύο φορές το χρόνο για να καλύπτουν τις ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Συνεχίζει την κάλυψη το Κοινωνικό Φαρμακείο 

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχε και το κοινωνικό φαρμακείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, ενημερώνοντας το κοινό για τις δράσεις και την παρουσία του στην πόλη.

«Θέλουμε να προβληθεί ο εθελοντισμός, που είναι μια ανεκτίμητη αξία, ειδικά με όσα περνάμε τα τελευταία χρόνια, και να κάνουμε ένα κάλεσμα σε όλους τους συμπολίτες μας» σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, υπενθυμίζοντας πως το κοινωνικό φαρμακείο είναι ανοιχτό 9-11 τις καθημερινές πλην της Τετάρτης που είναι 6-8 το απόγευμα.
 
Να θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι της Ροδόπης μπορούν να φέρουν ό,τι φάρμακο έχουν αχρησιμοποίηστο ή ληγμένο, και οι υπεύθυνοι του Κοινωνικού Φαρμακείου θα χρησιμοποιήσουν τα φάρμακα για το κοινωνικό φαρμακείο και θα στείλουν ότι περισσεύει σε εθελοντικές οργανώσεις υγείας και διάφορους οργανισμούς που ασχολούνται με το φάρμακο, ενώ τα ληγμένα θα καταστραφούν με την ενδεικνυόμενη μέθοδο, την πυρόλυση.
 
Ο ίδιος ευχαρίστησε το Σύλλογο Καρκινοπαθών και τα παιδιά από τα ΙΕΚ της ειδικότητας βοηθός φαρμακείου της πόλης που βοηθούν στη διαλογή, καθώς και την Αντικαρκινική Εταιρεία που συνέλαβε την ιδέα για το κοινωνικό φαρμακείο πριν αναλάβει ο Φαρμακευτικός.
 

Δοθείσης ευκαιρίας ο κ. Τσαπέκος υπενθύμισε πως στο κοινωνικό φαρμακείο, δίνει φάρμακα μόνο σε αυτούς που ανήκουν στην Πρόνοια, αλλά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εμφανίζει διαφορά τιμής όταν πάνε να τα πάρουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Αυτό συμβαίνει γιατί άνθρωποι που δεν πλήρωναν τίποτα όταν έπαιρναν τα φάρμακα από τα νοσοκομεία, με την αλλαγή του νόμου, παίρνουν τα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Όμως κάποιες φορές, με συγκεκριμένα φάρμακα, πρέπει να πληρώσουν ένα ποσό επειδή το ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου δεν καλύπτει την διαφορά τιμής, και τους υποχρεώνει να την πληρώνουν. 

Επίδειξη τεχνητής αναπνοής από τους Σαμαρείτες 

Το παρών στο χώρο έδωσε και το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ερυθρού Σταυρού, με μέλη του να επιδεικνύουν διάφορες μεθόδους διάσωσης και βοήθειας αλλά και να κάνουν επίδειξη των μέσων διάσωσης που διαθέτουν.
 
Σήμερα Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα Πρώτων Βοηθειών, που θεσπίστηκε από το 2000 από τον Ερυθρό Σταυρό, και για αυτό επέδειξαν την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (το φιλί της ζωής).

Το Σώμα δραστηριοποιείται από το 2014 στη Ροδόπη, σημείωσε ο αρχηγός Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ερυθρού Σταυρού κ. Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, ο οποίος τόνισε πως δίνουν το παρών σε κάθε φωτιά και κάθε πλημμύρα, ανάλογα με την κινητοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική. Επίσης καλύπτουν υγειονομικά ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ προσπαθούν να βοηθήσουν εθελοντικά όποιους έχουν ανάγκη.
 
«Καλούμε όλο τον κόσμο που έχει διάθεση να βοηθήσει, να κάνει το επόμενο βήμα, να γραφτεί στον Ερυθρό Σταυρό, να κάνει την αίτησή του για τους εθελοντές Σαμαρείτες, να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη δύναμη και διάθεση να συνεχίσουν το έργο τους» σημείωσε ο κ. Ιμανιμίδης, υπογραμμίζοντας πως τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο.
 
Οι παρουσιάσεις των δράσεων του όμως δεν σταματούν εδώ για το Τμήμα καθώς το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί από το Τμήμα επίδειξη απεγκλωβισμού θυμάτων από τροχαίο ατύχημα στην πλατεία, όπου θα τοποθετηθεί ένα τρακαρισμένο όχημα και οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού θα κάνουν απεγκλωβισμό, ώστε το κοινό να κατανοήσει τι συμβαίνει σε μια τέτοια έκτακτη περίπτωση.

Παρούσα και η Ομάδα Διάσωσης Κομοτηνής 

Παρουσία είχε όμως και η Ομάδα Διάσωσης Κομοτηνής με τα μέλη της. Όπως επισήμανε ο κ. Δημήτριος Λαγαντζής, πρόεδρος της Ομάδας Διάσωσης Κομοτηνής, η ομάδα ασχολείται με τη διάσωση στο βουνό και στο υγρό στοιχείο, πρώτες βοήθειες αλλά και μαζικές καταστροφές, ενώ πολλές φορές θα βρεθούν και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες.
 
Παράλληλα συμμετέχουν σε δράσεις, διασφαλίζοντας την ασφάλεια κατά τη διάρκειά τους. Για αυτό και το επόμενο διάστημα θα βρίσκονται στους ορεινούς αγώνες τρεξίματος στο Παρανέστι της Δράμας, αλλά και τους ανάλογους αγώνες στην Ξάνθη μια εβδομάδα μετά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.