«Εσυ κυριε Χ»: Ο κ. Χ επιστρεφει για να μας παρουσιασει την αισιοδοξη πλευρα του (;)

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης Ηρακλής Τζαφέτας και Ιωακείμ Ιωακειμίδης μιλούν στον «ΠτΘ»

Ο κ.Χ ήρθε για πρώτη φορά στην Κομοτηνή, τον περασμένο Οκτώβριο, όπου και παρέμεινε για τρεις μέρες, στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων, μιλώντας μας για τα ζητήματα που τον απασχολούσαν κυρίως τα «πρέπει» της σύγχρονης πραγματικότητας και τα αποτελέσματά της πάνω στον σημερινό άνθρωπο.
 
Ο κ. Χ, επιστρέφει στην Κομοτηνή, το προσεχές τριήμερο, 1, 2 και 4 Δεκεμβρίου, και πάλι στη Λέσχη Κομοτηναίων, αυτή τη φορά έχοντας στο πλευρό του τον Τζέρρυ, τον οποίο υποδύεται ο νεαρός ταλαντούχος συμπολίτης μας Ιωακείμ Ιωακειμίδης.
 
Μία παράσταση, ναι μεν συνέχεια του «Τρεις μέρες με τον κ. Χ», εντελώς όμως αυτόνομη, όπως υπογράμμισαν μιλώντας στον «ΠτΘ» οι πρωταγωνιστές της, Ηρακλής Τζαφέτας και Ιωακείμ Ιωακειμίδης, βασισμένη αυτή τη φορά σε κείμενα και ιδέες από το «Ιστορία από το Ζωολογικό Κήπο» του Έντουαρντ Άλμπι , από το «Νυκτόβια ζώα» του Χουάν Μαγιόρκα , τη «Διαστροφή» του Χοσέ Σαντσίς Σινιστέρα και κυρίως κείμενα των δύο πρωταγωνιστών.
 
Ηρακλής Τζαφέτας, Ιωακείμ Ιωακειμίδης όμως…
 
ΠτΘ: Ο κ. Χ επιστρέφει. Τι επιστρέφει να κάνει;
Η.Τ:
Επιστρέφει να συνεχίσει τη ζωή του. Πήγε να αυτοκτονήσει, το κουνούπι του το χάλασε και η ιδέα ήταν τι γίνεται μετά. Η ιδέα με το κουνούπι, που δίνει ουσιαστικά και την συνέχεια της ιστορίας του κ. Χ, ξεκίνησε από το θεατρικό εργαστήρι «Κύκλος» όπου κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, υπήρχε μία μύγα που μου είχε σπάσει τα νεύρα και όποτε την κυνηγούσα πήγαινε στους προβολείς. Στη συνέχεια τώρα αυτή του κ. Χ ήθελα εξ αρχής να υπάρχει η συνάντησή του με έναν άνθρωπο. Ο κ.Χ είναι ένας άνθρωπος φυσιολογικός, που όπως όλοι δεν του αρέσουν οι πολλές συναναστροφές. Θα δούμε λοιπόν την πρώτη του συναναστροφή με έναν άνθρωπο, έναν πιτσιρικά, τον οποίο θα παίξει ο Ιωακείμ Ιωακειμίδης.
 

ΠτΘ: Για όσους δεν είδαν την πρώτη παράσταση, πείτε μας δύο πράγματα για την προσωπικότητα του κ. Χ. Χρησιμοποιείτε τα ίδια κείμενα με την πρώτη παράσταση;
Η.Τ:
Το «Εσύ κύριε Χ» που είναι συνέχεια από το «Τρεις μέρες με τον κ.Χ» δεν απαιτεί το να έχει δει κάποιος την πρώτη, δηλαδή μπορεί κάποιος να δει αυτή την παράσταση αυτόνομα. Στην πρώτη παράσταση ο κ.Χ ήταν ένας άνθρωπος φυσιολογικότατος και της καθημερινότητας που ήθελε να αυτοκτονήσει, τα έβλεπε όλα αρνητικά κ.ο.κ. Στην πρώτη παράσταση είχα χρησιμοποιήσει τον ανδρικό μονόλογο από το «Γελώντας άγρια» του Κρίστοφερ Ντουράγκ, με ένα ποίημα του Αναγνωστάκη στο τέλος. Σε αυτή την παράσταση χρησιμοποίησα κείμενα και ιδέες από το «Ιστορία από το Ζωολογικό Κήπο» του Έντουαρντ Άλμπι , από το «Νυκτόβια ζώα» του Χουάν Μαγιόρκα , έχει ένα κομμάτι από τη «Διαστροφή» του Χοσέ Σαντσίς Σινιστέρα και το υπόλοιπο είναι κείμενο δικό μου, στο οποίο με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό ο Ιωακείμ.
 
Η ιστορία θέλει τον κ. Χ να κυνηγάει το κουνούπι και να καταλήγει σε ένα πάρκο, όπου βλέπει τον Τζέρρυ. Νομίζω πως είναι πιο κωμική η παράσταση αυτή, αλλά έχει μία ανατροπή και μία αναθεώρηση σε ό,τι αφορά τον κ. Χ. 

«Ο Ιωακείμ ξεχωρίζει, γιατί δεν φοβάται να ακολουθήσει το πάθος του» 

ΠτΘ: Σε αυτή την παράσταση εμπιστευτήκατε έναν νεαρό φέρελπι Κομοτηναίο ηθοποιό, που έχουμε βέβαια θαυμάσει μέχρι στιγμής ένα δείγμα της δουλειάς του, τον Ιωακείμ Ιωακειμίδη. Πώς έγινε αυτή η επαφή;
Η.Τ:
Ο Ιωακείμ έχει κάτι το ξεχωριστό και για μένα δεν είναι ταλέντο, αλλά είναι ότι δεν φοβάται να ακολουθήσει το πάθος του. Διαθέτει αυτή την ορμή που έχει κανείς πάνω στην σκηνή, όταν τον χτυπάει ένα φως και τον κάνει να βγάλει την αλήθεια του. Δεν υπάρχει ταλέντο, δεν είναι ο ρόλος, είναι να μη φοβηθείς εσύ να εκθέσεις το ποιος είσαι. Ο κάθε ρόλος έχει κομμάτια δικά μας. Τα πράγματα είναι απλά. Το περίπλοκο ξεκινάει στην πρόβα, όταν θα πρέπει αυτό ο ηθοποιός να το σερβίρει ουσιαστικά στον κόσμο. Εκεί ξεκινάει για μένα το παιχνίδι και η δημιουργία που θα έχει μέσα στο χαρακτήρα, να τον φτιάξει και να επικοινωνήσει με τον άλλο στο κείμενο. Ο Ιωακείμ είναι ένα παιδί που έχει μια ωριμότητα μέσα του να μπορεί να αντιληφθεί καταστάσεις και έχει ψηθεί από κάποιες καταστάσεις και για αυτό νομίζω μπορεί και κοιτάει στα ίσια το κείμενο, το οποίο πραγματεύεται πράγματα που μέχρι και τα 60 μας μπορεί ακόμα να τα ψάχνουμε. Για αυτό και ο κόσμος βρίσκει τον εαυτό του και στον κ.Χ και στον Τζέρρυ και υπάρχουν άπειρα σημεία που μπορεί ο θεατής να ταυτιστεί με αυτούς τους δύο ανθρώπους. 

«Ο Τζέρρυ προσπαθεί να τραβήξει τον κ.Χ προς την πλευρά της αισιοδοξίας» 

ΠτΘ: Στο τρέιλερ της παράστασης, το οποίο φέρει την υπογραφή του Κομοτηναίου Κώστα Σκαπέτη, βλέπουμε τον Τζέρρυ, τον ήρωα σας, να δίνει το χέρι στον Κύριο Χ. Πώς θα το σχολιάζατε αυτό;
Ι.Ι: Ο Τζέρρυ σε σχέση με τον κ.Χ είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Εγώ είμαι ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος που υπάρχει, ενώ ο κ. Χ είναι το ακριβώς αντίθετο, είναι το σκοτάδι. Ουσιαστικά αυτό που θέλαμε να δείξουμε και στο τρέιλερ είναι ότι ο Τζέρρυ προσπαθεί να τον τραβήξει λίγο προς τη δική του κατεύθυνση, αυτή της αισιοδοξίας.
 
ΠτΘ: Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Ηρακλή Τζαφέτα;
Ι.Ι:
Η συγκεκριμένη παράσταση είναι κάτι το τελείως διαφορετικό για μένα, γιατί ουσιαστικά λόγω και των σπουδών μου στο Μουσικό Σχολείο της πόλης, έχω κάνει αποκλειστικά μιούζικαλ, one man show και stand up. Μου έγινε η πρόταση εντελώς ξαφνικά από τον Ηρακλή και είναι κάτι που ήθελα πολύ να κάνω γιατί θεωρώ ότι δεν μπορεί κάποιος συνέχεια να ασχολείται με ένα είδος. Πρέπει να αλλάζει.
 
ΠτΘ: Πείτε μας δύο λόγια σχετικά με τον ήρωα σας τον Τζέρρυ…
Ι.Ι:
Πρώτα από όλα ο ρόλος δουλεύεται και εξελίσσεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Αλλάζει συνεχώς και ομολογώ ότι δεν τον έχω βρει. Κάθε μέρα προσπαθώ να τον βρω, νομίζω θα τον βρω μία μέρα πριν την παράσταση. Θεωρώ ότι, λόγω ηλικίας κυρίως, έχω αρκετά κοινά με τον Τζέρρυ, ειδικά στο κομμάτι της αισιοδοξίας. 

«Ο καθένας μας βρίσκει λίγο τον εαυτό του και στους δύο ρόλους» 

ΠτΘ: Πως αντιλαμβάνεστε εσείς τα νοήματα της παράστασης;
Ι.Ι:
Πρέπει να ψάξει κανείς καλά το κείμενο για να καταλάβει τι εννοεί αρχικά. Αν ωστόσο το κάνει νομίζω ότι πρόκειται για μία παράσταση που έχει να του περάσει πολλά μηνύματα, τόσο σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα του κ. Χ, όσο και τον χαρακτήρα του Τζέρρυ. Νομίζω ότι ο καθένας μας βρίσκει λίγο τον εαυτό του και στους δύο ρόλους, δηλαδή όλοι σίγουρα κάποτε θα είχαν την αισιοδοξία που έχω εγώ στο ρόλο, αλλά ταυτόχρονα έχουν σκεφτεί και έχουν περάσει από το σημείο που βρίσκεται ο κ. Χ. 

«Όταν κάνεις κάτι καλλιτεχνικό, εφόσον έχει το προσωπικό σου στίγμα, έχει θέση» 

ΠτΘ: Ο Ηρακλής μας έχει απαντήσει στο παρελθόν στην εν λόγω ερώτηση. Εσείς γιατί κάνετε θέατρο;
Ι.Ι:
Αν και μικρός νομίζω ότι εάν δεν κάνω θέατρο, δεν θα έχω όρεξη να κάνω οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή αν μου πει κάποιος «πήγαινε βγάλε λεφτά για να ζήσεις», θα προτιμήσω να κοιμηθώ σε ένα παγκάκι μέχρι να βρω να δουλέψω σε ένα θέατρο, παρά να με πληρώνουν να κάθομαι σε ένα σπίτι και να μην κάνω τίποτα.
 
Η.Τ: Όταν κάνεις κάτι καλλιτεχνικό πρέπει να έχει το προσωπικό σου στίγμα και εφόσον έχει το προσωπικό σου στίγμα, έχει θέση. Αν κάνεις κάτι το οποίο δεν έχει δικό σου πράγμα μέσα κάνεις απλά μια αναπαράσταση κάποιου άλλου. Όταν βάζεις δικό σου κομμάτι αναγκαστικά θα βάλεις και τη δική σου άποψη για κάποια πράγματα. Αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική έτσι όπως την εννοούμε γενικότερα αλλά είναι μια θέση.
 
ΠτΘ: Στην πρώτη παράσταση διαχειριστήκατε και ζητήματα, όπως ο Θεός και η ομοφυλοφιλία. Δεν φοβηθήκατε να «πιάσετε» τα ζητήματα αυτά σε μία κοινωνία που παραμένει συντηρητική;
Η.Τ:
Θα σας απαντήσω με μια ατάκα που λέει και ο κ. Χ. «Γιατί να απολογηθώ εγώ που θέλω να μείνω μόνος μου και να μην απολογηθεί αυτό το μαλακισμένο που δεν έχει το θάρρος να μείνει μόνο του για μια στιγμή»; Πάνω σε αυτό, γιατί να φοβηθώ ή να ντραπώ εγώ όταν κινούμαι με βάση το 2016 και να μην φοβηθεί κάποιος άλλος τις αντιδράσεις του κόσμου, όταν στην Κύπρο είχε βγει ο αρχιεπίσκοπος και μάζευε υπογραφές για να φτιάξει νηπιαγωγεία που θα βγαίνουν «σωστοί άνδρες»; Δεν θα φοβηθούν αυτοί τις αντιδράσεις του κόσμου και θα φοβηθώ εγώ που κάνω μια παράσταση που είναι τέχνη; Όποιος δεν την αντέχει μπορεί να μην ασχοληθεί απλά με αυτή. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.