Εστιατοριο «Τ’ αδελφια» ΟΓΔΟΝΤΑ χρονια ΧΡΥΣΗΣ ιστοριας

Αν η Ροδόπη εποφθαλμιά στο brand name του γαστρονομικού παραδείσου ένα από τα μεγαλύτερα χαρτιά της είναι η αδιάλειπτη παρουσία στο χρόνο της κληρονομιάς που άφησαν στον τόπο οι χιλιάδες πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής, που, μαζί με την πίκρα του ξεριζώματος, έφεραν μαζί τους ως πολύτιμη παρακαταθήκη από τις πατρίδες που άφησαν πίσω τα χιλιόχρονα μυστικά της μαγειρικής τους παράδοσης. Πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Ρωμυλία, τον Πόντο…
 

Μια από τις χιλιάδες προσφυγικές οικογένειες που ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή ήταν και η καταγόμενη από την Αδριανούπολη οικογένεια Κωφίδη, που επέλεξε, το 1928, να λειτουργήσει το μικρό της εστιατόριο σ’ ένα μικρό μαγαζί δίπλα στον ιστορικό Μπουκλουτζά, το ποτάμι που διέρρεε παλιά την πόλη.
 

Δεκάδες είναι οι μνήμες των παλιών Κομοτηναίων απ’ αυτό τον χώρο εστίασης που κατάφερνε να έχει τους καλύτερους ουζομεζέδες, μεταφερμένους από την παλιά πατρίδα, όπως τα τορίκια που γινόταν ανάρπαστα… Σ’ αυτή την πρώτη γαστρονομική βάση στηριζόμενοι , οι δυο γιοι της οικογένειας , ο Γεώργιος και ο Βασίλειος Κωφίδης, ανοίγουν το 1935 ένα καινούργιο εστιατόριο, απέναντι ακριβώς από το παλαιό που το ονομάζουν, κυριολεκτώντας, «Αδέρφια», αναλαμβάνοντας συγχρόνως τη διεύθυνσή του… 
 

Με το μεράκι τους και την όρεξη για δουλειά, κατάφεραν να δημιουργήσουν σε λίγα χρόνια ένα εστιατόριο με πλούσια κουζίνα και πολυπληθή πελατεία, που γνώρισε, τις επόμενες δεκαετίες, μεγάλες δόξες με όλους σχεδόν τους επώνυμους επισκέπτες της πόλης, Βασιλείς, Πρωθυπουργούς, υπουργούς, πολιτικούς και δικαστικούς να καταλήγουν στην κουζίνα του.
 
Μια νέα φάση για το εστιατόριο «Τ’ αδέλφια» αρχίζει το 1975, όταν και αλλάζει ιδιοκτήτες, και το αναλαμβάνουν ο Ιωάννης Κουρτίδης που εργαζόταν μέχρι τότε εκεί ως σερβιτόρος και ο Ιωάννης Βαφειάδης που εργαζόταν ως μάγειρας. Η παρουσία του στο χώρο της εστίασης στην Κομοτηνή γίνεται μοναδική σε ποικιλία , ποιότητα και σέρβις και η φήμη του εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα με τη σπιτική κουζίνα και τα δεκάδες ντόπια πιάτα να πρωταγωνιστούν καθημερινά στο μενού του, σ’ έναν ανακαινισμένο χώρο, εσωτερικά και εξωτερικά.
 
Η νεότερη φάση της ιστορίας του αρχίζει το 2004, όταν τη διεύθυνση αναλαμβάνουν οι γιοι των τελευταίων ιδιοκτητών, ο Νικόλαος Κουρτίδης και Ανέστης Βαφειάδης, που συνεχίζουν επάξια τη σπουδαία παράδοση, ουδέποτε ησυχάζοντες, πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία του καλού φαγητού και στην παράδοση της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας… 

Η γιορτή των ογδόντα χρόνων 

Οι τελευταίοι ιδιοκτήτες του Εστιατορίου, οι Ανέστης Βαφειάδης και Νικόλαος Κουρτίδης, απευθύνοντας ευρεία πρόσκληση στο σύνολο σχεδόν των Κομοτηναίων, γιορτάζοντας την υπερογδαντάχρονη λειτουργία του, άνοιξαν το Σάββατο το βράδυ τις πόρτες του, στόλισαν τις αυλές του, μαγείρεψαν και αντάμωσαν όλη την πόλη πάνω από ένα πιάτο εξαιρετικά μαγειρεμένου φαγητού… Πάνω από πολλά πιάτα εξαιρετικά μαγειρεμένων φαγητών για να κυριολεκτήσουμε…
 

Τη βραδιά ευλόγησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμων, θυμίζοντας την αξία της συνεύρεσης σ’ ένα δείπνο, αφού, όπως ανέφερε, «”μεταξύ τυριού και αχλαδιού” λέμε τα πιο σπουδαία πράγματα», επισημαίνοντας ότι το τραπέζι είναι «προέκταση της Αγίας τράπεζας, δέχεται τις χαρές και τις λύπες και μπορεί να είναι τραπέζι αγάπης και ενότητας για τους ανθρώπους».
 
Την παρουσίαση της βραδιάς είχε αναλάβει η δημοσιογράφος Ειρήνη Τσακίρη, ενώ ερωτώμενοι για τα συναισθήματά τους τη βραδιά της γιορτής των ογδοντάχρονων γενεθλίων του εστιατορίου, ο Γιάννης Βαφειάδης, της δεύτερης δυάδας συνεταίρων του εστιατορίου, ο Ανέστης Βαφειάδης της τρίτης δυάδας και ο Κωνσταντίνος Κωφίδης, γόνος της ιδρυτικής οικογένειας, μας ανέφεραν: 

Γιάννης Βαφειάδης «Στους επιγόνους μας συμβουλεύουμε να συνεχίσουν να υπολογίζουν και να ακούν τον κόσμο» 

«Αν και ξεκινήσαμε από φτωχές οικογένειες, προσωπικά αποφοίτησα από την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, όταν τότε υπήρχαν μόνο δύο στην Ελλάδα. Μετά, λόγω οικογενειακής κατάστασης, έμεινα στο εστιατόριο, το οποίο από το ’60 και μετά γνώρισε μεγάλες δόξες και ήταν και το μοναδικό εστιατόριο που εξυπηρετούσε τους πάντες. Να σημειώσουμε ότι λειτούργησε μετά το 1974 και ως λέσχη φοιτητών.
 

Προχωρήσαμε με ένα στόχο να κρατήσουμε ό,τι βρήκαμε από τους προκατόχους μας, τους οποίους και ευγνωμονώ, γιατί μας στήριξαν σε όλη την πορεία να κρατήσουμε την ποιότητα, την καθαρότητα και να πορευτούμε στην ζωή μας.
 
Στους επιγόνους μας συμβουλεύουμε να συνεχίσουν να υπολογίζουν και να ακούν τον κόσμο, να διορθώνουν τα κακώς κείμενα αν υπάρχουν και να κρατήσουν την παραδοσιακή φύση του εστιατορίου.» 

Ανέστης Βαφειάδης «Είμαι συγκινημένος και περήφανος για την αναγνώριση και τη στήριξη του κόσμου» 

«Η λειτουργία 80 χρόνων μιας επιχείρησης είναι κάτι παραπάνω από μία παράδοση, μια ιστορία, εξ ου και ένωσε τους πάντες. Είμαι συγκινημένος και περήφανος για την αναγνώριση και τη στήριξη του κόσμου. Είναι τρίτη γενιά «συνεταιρισμού», ημών των ιδιωτών και των πελατών μας, και φαίνεται ότι τη συνταγή την πετύχαμε, γιατί το ταγνκό για να χορευτεί θέλει δυο.
 
Όσο για το ποια θεωρώ ως απαραίτητα για μία επιχείρηση αυτά είναι το ναι στην ποιότητα, όχι στο εύκολο κέρδος και ναι στο μόνιμο και σταθερό προσωπικό.» 

Κωνσταντίνος Κωφίδης «Το εστιατόριο “Τ’ αδέλφια” είναι σήμα κατατεθέν για την πόλη» 

«Νοιώθω υπερήφανος που οι γονείς μου δημιούργησαν, και υπήρξαν συνεχιστές που κράτησαν το εστιατόριο για 80 χρόνια. Μας ενώνει μία φιλία και σχέση μακροχρόνια με τους Γιάννη Βαφειάδη και Γιάννη Κουρτίδη, καθώς και τα παιδιά τους Νίκο και Ανέστη, που έχουν να διατηρήσουν μία βαριά παράδοση και, ταυτόχρονα, μία κρίση που έρχεται. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν και το εστιατόριο θα συνεχίσει για άλλα τόσα χρόνια.
 

Είναι πρότυπο εστιατόριο εξ ου και έχει παραμείνει στη βόρειο Ελλάδα, την ώρα που αντίστοιχα μαγαζιά δεν υπάρχουν πλέον. Ποιότητα, μεράκι και η αγάπη μεταξύ των συνεταίρων είναι το μυστικό της επιτυχίας.
 
Δύο συνεταίρους στην αρχή, δύο μετά, δύο και τώρα έχει το εστιατόριο, έχει μία μαγεία φαίνεται που τους διατηρεί ενωμένους.
 
Το εστιατόριο «Τ’ αδέλφια» είναι σήμα κατατεθέν για την πόλη και νομίζω ότι θα είναι και στο μέλλον.»
 
Επιλέγουμε, με την ευχή όλων μας, «το εστιατόριο “Τ’ αδέλφια” να τα χιλιάσει»… 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.