Εστια διατηρησης και προβολης της ελληνικης παραδοσης

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Εντευκτήριο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής δόθηκε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου 2001-2002 των Ομάδων του Χορευτικού Τμήματος.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την ομιλία του πατέρα Βασιλειάδη: «Ο Όμιλός μας δουλεύει τον παραδοσιακό ελληνικό χορό από την ίδρυσή του, δηλαδή από το 1960 περίπου. Το πρώτο βήμα του ήταν ίδρυση του χορευτικού συγκροτήματος, δηλαδή μιας Ομάδας που παρουσίαζε χορούς Θρακιώτικους, ενώ σχετικά πρόσφατα ίδρυσε και την Σχολή Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, η οποία έχει σαν στόχο όχι απλά να δημιουργήσει μια ομάδα παρουσιάσεως των ελληνικών χορών, αλλά να δώσει την ευκαιρία να μυηθούν στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι, αλλά και οι συμπολίτες όλων των ηλικιών».

Στη συνέχεια ο πατέρας Βασιλειάδης σημείωσε ότι «ο Όμιλος είναι μια εστία διατηρήσεως και προβολής της ελληνικής παράδοσης και ειδικότερα της ελληνικής χορευτικής και μουσικής παράδοσης.

Είναι γνωστό ότι χορός και τραγούδι είναι αλληλένδετα, είναι κεντρικό στοιχείο της λαϊκής παράδοσης όλων των λαών και φυσικά με εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι κυρίαρχος στην Οικουμένη, αλλά ειδικότερα στη Βαλκανική χερσόνησο που όλοι οι λαοί της μπολιάστηκαν από τον ελληνικό πολιτισμό και τον έχουν υπόβαθρό τους».


Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής με τις δραστηριότητές του προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει αυτόν τον πολιτισμό γενικότερα και ειδικότερα στον τομέα του χορού και του τραγουδιού με το Τμήμα Παραδοσιακού Χορού και με το χορευτικό συγκρότημα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθυντής της Σχολής Χορού του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, επίκουρος καθηγητής Δ.Π.Θ. κ. Βασίλειος Σερμπέζης: «Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Γιώργος Θεοτοκάς είχε πει ότι «πολλά πράγματα αλλάζουν γοργά στη ζωή μας και περισσότερα ίσως θ’ αλλάξουν στους καιρούς που έρχονται, αλλά ο ελληνισμός πρέπει μέσα μας να διατηρηθεί, αν δεν θέλουμε να πέσουμε στη διάλυση και την αχρηστία ενός μηδενιστικού κοσμοπολιτισμού, που ήδη χτυπά την πόρτα μας…»

Τριάντα χρόνια περίπου μετά έγιναν γνωστές οι απόψεις του Χένρι Κίσσιγκερ για την Ανατολική Μεσόγειο και τον ελληνικό πολιτισμό. Κατά τον Κίσσιγκερ έπρεπε να χτυπηθεί ο ελληνισμός στη ρίζα του, στον πολιτισμό του, στη θρησκεία, στη γλώσσα, στα ήθη και στα έθιμα έτσι ώστε να αδρανοποιηθεί για να πετύχουν εκείνοι που ήθελαν τους σκοπούς τους.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο σπουδαίος καθηγητής Γιανναράς διαπιστώνει ότι εκτός από τον Κίσσιγκερ και τους συνοδοιπόρους του, θα μπορούσαμε κι εμείς να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διάλυση του ελληνισμού και καταδικάζει έναν «προοδευτισμό» θεωρώντας βαρύτατο ψυχολογικό νόσημα για το Νεοέλληνα μια μειονεξία έναντι μιας ορισμένης εκδοχής προόδου.

Μετά από το εισαγωγικό κομμάτι, ο κ. Β.Σερμπέζης τόνισε ότι «η ραγδαία ανάπτυξη του τεχνολογικού πολιτισμού και η νέα τάξη πραγμάτων έχει καταστήσει τον πλανήτη ένα χωριό παγκόσμιο, όπου οι κάτοικοί του σταδιακά υιοθετούν κοινά μοντέλα συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τους επικριτές της νέας παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας, ο κίνδυνος της πολιτιστικής ομοιογενοποίησης βρίσκεται προ των πυλών.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η διατήρηση, διάδοση και ανάπτυξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του παραδοσιακού μας πολιτισμού, φαίνεται σήμερα ακόμα πιο δύσκολη. Ωστόσο, η προσπάθεια της διάσωσης και διάδοσης του παραδοσιακού πολιτισμού δεν πρέπει να επηρεάζεται από μια ιδεαλιστική ερμηνεία της έννοιας της παράδοσης που θα οδηγήσει σε μια στείρα επιστροφή στο παρελθόν και σε μια αντιπαλότητα με την πρόοδο»
.

Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης ξεκινάει και φέτος με ιδιαίτερες φιλοδοξίες τη λειτουργία της σχολής παραδοσιακών. Με τους καλύτερους δασκάλους του είδους, με τα απαραίτητα εποπτικά μέσα και υλικά που τόσο απλόχερα τους διαθέτει η διοίκηση παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περνάει τα τελευταία χρόνια, με προγράμματα επιστημονικά οργανωμένα για την κάθε ηλικία και τάξη μαθητών, είναι βέβαιος πως θα ανταποκριθεί απόλυτα στο έργο του.

Την περασμένη περίοδο η σχολή είχε περίπου 260 μαθητές και μαθήτριες και των τριών επιπέδων (αρχαρίους – μεσαίους – προχωρημένους) οργανωμένους σε 24 τμήματα.

Στο τέλος αυτής της περιόδου παρατηρήθηκε μια σχετική διαρροή, κυρίως από μαθητές της μέσης εκπαίδευσης αλλά και τους γονείς τους που ήταν μαθητές στη σχολή αυτή, που σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η διαρροή οφείλεται στις σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών.

Φέτος οι μαθητές θα είναι ταξινομημένοι σε τρεις κατευθύνσεις:

α. Ρυθμικής Κινητικής Προπαρασκευής, για παιδιά 1ης και 2ης Τάξης Δημοτικού

β. Υποδομής, για παιδιά 3ης Δημοτικού και πάνω

γ. Ενηλίκων (αρχαρίων, μεσαίων και προχωρημένων), για νέους, φοιτητές, εργαζόμενους και όλους τους ενδιαφερόμενους
.

Θα διδάξουν στελέχη του Ομίλου, οι χοροδιδάσκαλοι κ.κ. Κυριάκος Αντωνίου και Χρήστος Γαντζίδης καθώς και οι εξειδικευμένοι στην Ρυθμική Προπαρασκευή συνεργάτες κ. Γαλανού Αφροδίτη και κ. Χαράλαμπος Μπακόπουλος, που είναι στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια για μεταπτυχιακές σπουδές.

Είναι σημαντικό να ανακοινωθεί ότι ο Μορφωτικός Όμιλος εργάστηκε και ετοίμασε έναν ετήσιο προγραμματισμό εκδηλώσεων για τη χρονιά που αρχίζει, κυριότερες των οποίων, εκτός των συμβατικών (Ελευθέρια, Νυμφαία κ.λπ.), είναι:

1. Κοπή Βασιλόπιτας, Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2002: για τους μαθητές, τους γονείς, τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε αίθουσα της πόλης.

2. Ετήσια Καλλιτεχνική εκδήλωση, Σάββατο 23 Μαρτίου 2002: με τραγούδια και χορούς διαφόρων περιοχών της Ελλάδας από καλλιτέχνες παραδοσιακής μουσικής και χορευτικές ομάδες του Ομίλου και έχει θεματική την σταδιακή έκρηξη της Επανάστασης.

3. Ετήσια εκδήλωση επιδείξεων, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2002: από όλες τις ομάδες υποδομής του Ομίλου και θα γίνει σε κλειστή αίθουσα της πόλης μας.


Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι οι διδασκαλίες των μαθημάτων είναι οργανωμένες σε ετήσια προγράμματα, διαφορετικά για την κάθε τάξη μαθητών.

Τα μαθήματα γίνονται 2 φορές την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής (οδ. Αγίου Γεωργίου 13 και 26).

Η εκπαιδευτική χρονιά, διάρκειας 32 εβδομάδων, αρχίζει την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2001.

Μ. Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.