Ερωτηση του Ε.Στυλιανιδη για την μη αξιοποιηση των τεχνολογιων αιχμης στην εξωτερικη πολιτικη

Για τις επιπτώσεις στην εξωτερική και παροικιακή πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών λόγω μη αξιοποίησης των τεχνολογιών αιχμής κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης κ. Στυλιανίδης.

Στην ερώτηση τονίζονται τα εξής:

“Στόχος του ΥΠΕΞ είναι να ενισχύει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και παράλληλα να κατοχυρώνει στη πράξη τα εθνικά μας συμφέροντα. Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου διεθνούς περιβάλλοντος, πολιτική ηγεσία και εργαζόμενοι πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους και τα κατάλληλα τεχνικά εργαλεία.

Το καθοριστικό μέσο στη νέα διεθνή πραγματικότητα είναι η σύγχρονη τεχνολογία του διαδικτύου. Αυτή έχει αρχίσει να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα τόσο της εξωτερικής όσο και της παροικιακής πολιτικής που ασκείται από τα Υπουργεία των Εξωτερικών. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία ο βαθμός μηχανοργάνωσης τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και των Προξενικών Καταστημάτων του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

Καλύτερη μηχανοργάνωση στην πράξη θα σήμαινε:

1. Καλύτερος έλεγχος όλων όσων παίρνουν βίζα για να εισέλθουν στη χώρα μας, άρα αποτροπή παράνομων Ελληνοποιήσεων και σημαντικός φραγμός στην εισαγωγή του οργανωμένου εγκλήματος

2. Ταχύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών μας μέσω του περιορισμού της γραφειοκρατίας.

3. Χτύπημα των κερδοσκοπικών κυκλωμάτων που αναπτύσσονται συχνά γύρω από προξενεία και εκμεταλλεύονται τον απόδημο Ελληνισμό.

4. Αποτελεσματικότερη, αμφίδρομη και ταχύτερη ενημέρωση των διπλωματικών αντιπροσωπειών μας και της Κεντρικής Υπηρεσίας.

5. Ολοκληρωμένη παρουσίαση της Ελλάδας και των εθνικών θέσεων στο διαδίκτυο.

Ωστόσο το Ελληνικό ΥΠΕΞ συνεχίζει να είναι στο τομέα αυτό όχι μόνο ένα από τα τελευταία της Ευρώπης αλλά και ένα από τα τελευταία της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλα Υπουργεία.

Ερωτάται ο Υπουργός

1. Πόσες διπλωματικές μας αντιπροσωπείες, πρεσβείες ή προξενεία είναι πλήρως μηχανογραφημένα και γιατί δεν αξιοποιείται η νέα τεχνολογία, ώστε η επικοινωνία και η αλληλοενημέρωση μεταξύ κέντρου και διπλωματικών αντιπροσωπειών για τρέχοντα θέματα να είναι συστηματική, συνεχής, ασφαλής και ταχύτατη αυξάνοντας τα αντανακλαστικά και την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής μας πολιτικής;

2. Γιατί δεν προβλέπεται από την κυβέρνηση το σύστημα του one-stop – shop για τα προξενικά μας καταστήματα ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτατα οι ομογενείς μας, χωρίς να γίνονται θύματα κερδοσκοπικών κυκλωμάτων που αναπτύσσονται συχνά γύρω από τα προξενεία;

3. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι στο διαδίκτυο το Ελληνικό ΥΠΕΞ έχει μια από τις φτωχότερες ιστοσελίδες τη στιγμή που η προσωπική σελίδα του Υπουργού του είναι μια από τις πιο σύγχρονες και καλά ενημερωμένες χωρίς όμως να αποτελεί – όπως συνηθίζεται διεθνώς – αναπόσπαστο μέρος της ιστοσελίδας του Υπουργείου; “

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.