Ερωτηση κι επιστολη Α. Χατζηοσμαν

Ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, επισκέφτηκε την Παρασκευή 3 Ιουλίου τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Νικόλαο Κατσαρό, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ιώσεις που έπληξαν τις καλλιέργειες καπνού στον Ν. Ροδόπης. Ο βουλευτής παρέδωσε επιστολή στην οποία παρουσιάζει το πρόβλημα και ζητάει την άμεση καταγραφή των ζημιών. Επιπρόσθετα, ο βουλευτής ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να γίνουν άμεσα και οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση και οι έντονες βροχοπτώσεις της 23ης και 24ης Ιουνίου από τα αρμόδια συνεργεία του ΕΛΓΑ.

Τέλος, ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τις περικοπές στην κατανομή κονδυλίων του προγράμματος LEADER στο Ν. Ροδόπης

Ακολουθούν τα κείμενα της επιστολής και της ερώτησης.

«Οι αγρότες της Ροδόπης δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια από τις φυσικές καταστροφές και τις ιώσεις που πλήττουν τις καλλιέργειές τους. Πριν λίγες μέρες ο νομός επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωση, φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε σημαντικό τμήμα της παραγωγής.

Σε περιοχές του νομού που δεν επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα, σε περιοχές των Δήμων Κομοτηνής, Αρριανών, Φιλλύρας και Σώστου και της Κοινότητας Οργάνης, εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες ιώσεις στις καλλιέργειες καπνού.

Οι καπνοπαραγωγοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι διότι βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται. Για όλους τους παραπάνω λόγους σας παρακαλώ να παρέμβετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και να ζητήσετε την άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι καπνοκαλλιέργειες στους Δήμους Κομοτηνής, Αρριανών, Φιλλύρας και Σώστου και στην Κοινότητα Οργάνης του Ν. Ροδόπης εξαιτίας των ιώσεων προκειμένου να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό οι δικαιούχοι παραγωγοί».

«Σύμφωνα με απόφασή σας της Δευτέρας 30 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν ανά φορέα (ομάδα τοπικής δράσης) τα ποσά της κατανομής κονδυλίων του προγράμματος LEADER.

Ενώ στην προαναφερόμενη απόφαση το ποσό που θα κατανεμόταν στην Αναπτυξιακή Ροδόπης ανερχόταν σε 6.300.000?, περιέργως και χωρίς καμία αιτιολογία, δύο μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση στάλθηκε μία καινούργια απόφαση στην Αναπτυξιακή Ροδόπης βάσει της οποίας από το παραπάνω ποσό περικόπτονται 200.000?. Συνεπώς, το ποσό που θα κατανεμηθεί στον Ν. Ροδόπης, ορίζεται από 6.300.000? σε 6.100.000?.

Βάσει των παραπάνω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.Για ποιους λόγους δύο μέρες μετά την επίσημη απόφαση του Υπουργείου στάλθηκε νέα απόφαση στην Αναπτυξιακή Ροδόπης;

2.Για ποιους λόγους περικόπηκε το ποσό που θα κατανεμηθεί στον Ν. Ροδόπης παρά την αυξημένη ζήτηση για δράσεις και έργα μέσω του προγράμματος LEADER;

3.Αν θα στείλει νέα διορθωτική απόφαση βάσει της οποίας θα ισχύσει το αρχικό ποσό κατανομής κονδυλίων του προγράμματος LEADER για το Ν. Ροδόπης. Αν ναι, πότε; Αν όχι, για ποιο λόγο δεν δέχεται την αποστολή διορθωτικής απόφασης;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.