Ερωτηση για τους παραγωγους των οικισμων Καλχα και Τυχηρου

Το θέμα της ασάφειας που επικρατεί σχετικά με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι παραγωγοί των οικισμών Κάλχα και Τυχηρού, πληγέντες από τις πλημμύρες και τη χαλαζόπτωση του Αυγούστου 2005, θίγει με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής ΠαΣοΚ Ν. Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Οι πλημμύρες και η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξαν τους οικισμούς Κάλχα και Τυχηρό του Ν. Ροδόπης τον Αύγουστο 2005 υπήρξαν πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα σε επίπεδο νομού. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν έπληξαν το σύνολο των οικισμών.

Μέχρι σήμερα το θέμα των αποζημιώσεων για τους πληγέντες παραγωγούς παραμένει σε εκκρεμότητα. Για αυτό το ζήτημα κατέθεσα συνολικά τρεις ερωτήσεις, αλλά το τοπίο παραμένει θολό. Οι παραγωγοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς το πρόγραμμα ΖΕΥΣ, μέσω του οποίου θα αποζημιωνόταν, λήγει τον Δεκέμβριο 2009 και μαζί με αυτό θα λήξουν και οι ελπίδες των παραγωγών για τις αποζημιώσεις.

Στην υπ’ αρ. 1427/19.01.2009 απάντηση του Υπουργού σε ερώτηση που κατέθεσα για αυτό το θέμα αναφέρεται ότι στον Ε.Λ.Γ.Α. υποβλήθηκαν συνολικά 265 αιτήσεις για αποζημιώσεις σε πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα, και καταβλήθηκαν ενισχύσεις ύψους 10.962 ευρώ. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν το παραπάνω ποσό των αποζημιώσεων καταβλήθηκε για τις 265 αιτήσεις συνολικά, δηλαδή αν για τον κάθε παραγωγό αντιστοιχεί ποσό αποζημιώσεων της τάξης των 41 Ευρώ! Οι ίδιοι οι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι ουδέποτε έλαβαν την παραμικρή αποζημίωση.

Επιπλέον, στην ίδια απάντηση αναφέρεται ότι για τις ζημιές που υπέστησαν τα ξηραντήρια (καπνού), από τις 256 περιπτώσεις οι 9 κρίθηκαν επιλέξιμοι ενίσχυσης, όπως επίσης, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις αποθήκες, από τις 203 περιπτώσεις οι 129 κρίθηκαν επιλέξιμοι. Κανείς παραγωγός δεν γνωρίζει οτιδήποτε για το ποιοι κρίθηκαν και ποιοι απορρίφθηκαν, όπως επίσης κανένας δεν έλαβε αποζημιώσεις για τις παραπάνω ζημιές.

Είναι κατανοητό ότι ο αυτοκινούμενος γεωργικός εξοπλισμός (τρακτέρ, γεωργικοί ελκυστήρες, παρελκόμενα κλπ.) δεν ενισχύονται μέσω προγραμμάτων του Ε.Λ.Γ.Α. διότι βάσει νομοθεσίας είναι υποχρεωτική η ασφάλιση αστικής ευθύνης των αυτοκινήτων. Παρόλα αυτά, σε περιπτώσεις έκτακτων καταστροφών το Υπουργείο οφείλει να βρει την λύση για την αποζημίωση του γεωργικού εξοπλισμού που συνοδεύει το τρακτέρ λαμβάνοντας υπόψη ότι κανείς παραγωγός δεν ασφαλίζει τον γεωργικό εξοπλισμό που συνοδεύει το τρακτέρ, ούτε και τα μηχανήματα που συνδέονται με αυτό.

Για τις ζημιές στα αναλώσιμα υλικά, όπως είναι οι σωληνώσεις από λάστιχο, ο Ε.Λ.Γ.Α. έχει υπερβολικές απαιτήσεις από τους παραγωγούς, όπως είναι η προσκόμιση τιμολογίων που να αποδεικνύουν ότι τα υλικά έχουν αγοραστεί το έτος πριν τη ζημιά. Για τον Ε.Λ.Γ.Α. δηλαδή, μία σωλήνωση δύο ετών θεωρείται άχρηστη και παλιά σωλήνωση.

Τέλος, δεν γίνεται καμία αναφορά σε καλλιέργειες όπως τα τριφύλλια, το σιτάρι και το κριθάρι τα οποία επίσης επλήγησαν από τις πλημμύρες και την χαλαζόπτωση. Ο οικισμός του Κάλχα διασχίζεται από ποτάμι το οποίο πλημμύρισε, αλλά κανείς λόγος δεν γίνεται για την αποζημίωση όλων όσων παρέσυραν τα ορμητικά νερά στο πέρασμά τους.

Βάσει των παραπάνω

ΕΡΩΤΑΣΘΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΘΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

1.Θα αποζημιωθούν οι καλλιέργειες τριφυλλιού, σιταριού και κριθαριού που υπέστησαν ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τους οικισμούς Κάλχα και Τυχερό στο Ν. Ροδόπης τον Αύγουστο του 2005;

2.Αν θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποζημίωσης των αναλώσιμων υλικών απλοποιώντας τη διαδικασία ούτως ώστε να μην ζητούνται από τους παραγωγούς παράλογα δικαιολογητικά.

3.Τι λύση προτείνει για την αποζημίωση του αυτοκινούμενου γεωργικού εξοπλισμού που συνοδεύει το τρακτέρ και καταστράφηκε από τις πλημμύρες;

4.Να μας ενημερώσει, καταθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία, για τον ακριβή αριθμό των παραγωγών και το ακριβές ύψος των αποζημιώσεων που έλαβαν σε πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα. Ενισχύθηκαν και οι 265 παραγωγοί που υπέβαλαν αιτήσεις, αν όχι πόσοι από αυτούς αποζημιώθηκαν, και αν το ποσό των 10.962 ευρώ αντιστοιχεί σε αυτές τις αποζημιώσεις ή σε κάτι άλλο.

5.Να μας ενημερώσει καταθέτοντας τα απαιτούμενα στοιχεία αν οι 9 παραγωγοί που κρίθηκαν επιλέξιμοι για τις ζημιές στα ξηραντήρια και οι 129 που κρίθηκαν επιλέξιμοι για τις ζημιές στις αποθήκες αποζημιώθηκαν και με ποιο ποσό.

6.Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ΖΕΥΣ θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2009 σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και την αποζημίωση των δικαιούχων παραγωγών των οικισμών Κάλχα και Τυχερού για τις ζημιές που υπέστησαν από τις καταστροφές του Αυγούστου 2005.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.