Ερωτησεις Χατζηοσμαν στη Βουλη

Για καθυστέρηση έναρξης εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ νομού Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέκο Κοντό, με θέμα την αποζημίωση των αγροτών νομού Ροδόπης για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από το πράσινο σκουλήκι και την ξηρασία.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

“Η φετινή καλλιεργητική περίοδος βρήκε τους περίπου 8.500 καπνοκαλλιεργητές του νομού Ροδόπης αντιμέτωπους με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, ο καύσωνας και η ανομβρία των θερινών μηνών είχε ως αποτέλεσμα την έντονη ξηρασία που εμφανίστηκε σε σημαντικό τμήμα της παραγωγής καπνού.

Πρόσφατα εμφανίστηκε και το πράσινο σκουλήκι το οποίο προκάλεσε ζημιές όχι μόνο στον καπνό, αλλά και στο βαμβάκι και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας της παραγωγής καπνού και βαμβακιού.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα για τους καπνοκαλλιεργητές και βαμβακοπαραγωγούς του νομού Ροδόπης. Οι θιγόμενοι αγρότες είναι αναστατωμένοι καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια κινητοποίηση για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωσή τους.

Βάσει των παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε επιτόπια επίσκεψη και καταγραφή των ζημιών ούτως ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι καπνοπαραγωγοί και βαμβακοπαραγωγοί του ν. Ροδόπης των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές από τον καύσωνα και το πράσινο σκουλήκι;

Εξάλλου Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ νομού Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Γιώργο Σουφλιά, με θέμα την καθυστέρηση στην έναρξη εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης (Ε.Σ.Σ.Α.-Δ’ Κ.Π.Σ.) για την περίοδο 2007-2013 στον νομό Ροδόπης.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης. «Σε ερώτηση που κατέθεσα στις αρχές του έτους (αρ. πρωτ. 5395/30.01.2008) με θέμα την εφαρμογή του Δ’ Κ.Π.Σ. στο νομό Ροδόπης, έλαβα την απάντηση (αρ. πρωτ. 4942/ΕΥΣΑΠ192/14.02.2008) του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, στην οποία ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι «Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που παρουσιάζει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έλλειμμα, η στρατηγική θα εστιάσει σε επιλογές που θα διασφαλίσουν υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για την επίτευξη της σύγκλισης». Δεδομένου ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσιάζει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έλλειμμα, είναι λυπηρό το γεγονός ότι καθυστερεί η εξειδίκευση νέων έργων που θα ενταχθούν στο Δ’ Κ.Π.Σ. με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ψαλίδα της απόκλισης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας. Συγκεκριμένα, στον νομό Ροδόπης, έργα του οδικού δικτύου που εκκρεμούν λόγω καθυστέρησης εφαρμογής του Δ’ Κ.Π.Σ. είναι οι δρόμοι που θα συνδέουν τις κάτωθι περιοχές στο νομό Ροδόπης: Κομοτηνή-Νυμφαία, Πάτερμα-Ιάμπολη, Δρύμη-Σαρακηνή, Μυρτίσκη-Άνω Βυρσίνη, Κάρδαμο-Κύμη, Δαρμένη-Ραγάδα, Ραγάδα-Εσοχή, Κέχρο-Χλόη, Δροσιά-Κάτω Βυρσίνη και Κάτω Βυρσίνη-Κόβαλο. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και άλλα βασικά έργα υποδομής, όπως η υδροδότηση των οικισμών Ραγάδας και Εσοχής, η κατασκευή φράγματος στο χωριό Αγίασμα, η κατασκευή της γέφυρας στο χωριό Λαμπρό κ.ά.

Βάσει των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Αν προτίθενται να εντάξουν τα προαναφερόμενα έργα του νομού Ροδόπης και πότε στο ΕΣΠΑ;

2. Ποιος είναι ο χρόνος έναρξης και ολοκλήρωσης των έργων»;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.