Ερωτηματα Ι.Αχμετ για την πιλοτικη εφαρμογη της τουρκικης ως γλωσσας στηριξης σε εξι νηπιαγωγεια της Θρακης

«Γιατί σε έξι και όχι στο σύνολο των νηπιαγωγείων μειονοτικών περιοχών Ξάνθης και Ροδόπης;» - «Η επιλεκτική εφαρμογή του μέτρου παραβιάζει την αρχή της ισότητας και της πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση»

Την αντίθεσή του στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος προσχολικής εκπαίδευσης σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς της Θράκης, με την ταυτόχρονη παρουσία στην τάξη νηπιαγωγού μέλους της μειονότητας, εξέφρασε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ.
 
Κληθείς να σχολιάσει ζητήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης στην Θράκη ο κ. Αχμέτ εξέφρασε την διαφωνία του όχι ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο όπως είπε αποτελούσε χρόνια αίτημα της μειονότητας αλλά ως προς την πιλοτική εφαρμογή αυτού, σε έξι μόνο νηπιαγωγεία της περιοχής, και την επέκτασή του σε δώδεκα νηπιαγωγεία την επόμενη σχολική χρονιά, μετά το πέρας της οποίας το Υπουργείο θα επανεξετάσει το ζήτημα βάση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης που θα γίνει από το  Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
 
Όπως εξήγησε ο ίδιος «υπήρχε ένα αίτημα από πλευράς της μειονότητας που είχε διατυπωθεί αλλεπάλληλες φορές στη Βουλή και αφορούσε στο νηπιαγωγείο σε αμιγώς μειονοτικές περιοχές. Εκεί λοιπόν παρατηρούνταν το φαινόμενο αρκετές οικογένειες να μην γράφουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο, καθώς έλεγαν ότι έχοντας ως μητρική γλώσσα την τουρκική, τα παιδιά είχαν δυσκολία στο να καταλάβουν τι γίνεται εκεί. Αυτό που λέγαμε εμείς ήταν ότι προκειμένου να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα, και να μπορέσει το παιδί να έχει μια επαφή με την ελληνική γλώσσα, όπως γίνεται και στην Ευρώπη και στην Αμερική, θα έπρεπε να υπάρχει υποστήριξη από έναν νηπιαγωγό – εκπαιδευτικό που να γνωρίζει τη μητρική του γλώσσα, σε συνεργασία πάντα με τον άλλο εκπαιδευτικό.  Είχαμε ζητήσει λοιπόν αυτό το μέτρο να προχωρήσει και να μπορέσουν να προσληφθούν νηπιαγωγοί που μιλούν τη γλώσσα και διαβιούν στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση αν και ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμά μας, προτίμησε να το κάνει πιλοτικά. Αυτή τη στιγμή ωστόσο υπάρχουν 80-85 τέτοια νηπιαγωγεία, τόσο στην Ξάνθη όσο και στη Ροδόπη. Το ερώτημά μου λοιπόν έγκειται στον αποκλεισμό των υπολοίπων σχολείων και περιοχών γιατί θεωρώ ότι η απόφαση αυτή θέτει από μόνη της ζήτημα ισότητας στην ευκαιρία που θα πρέπει να έχουν τα παιδιά προς την εκπαίδευση. Γιατί λοιπόν ένας κάτοικος του Δήμου Αρριανών, εφόσον επιλέχτηκε το σχολείο του πιλοτικά να απολαμβάνει αυτό το προνόμιο και να μην το απολαμβάνει  και ο κάτοικος του οικισμού Πάσχου, για παράδειγμα;».
 
Ο κ. Αχμέτ επεσήμανε πως το μέτρο αυτό κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, ωστόσο εξέφρασε την απορία του σχετικά με την επιλογή της πιλοτικής εφαρμογής του.
 
«Εφόσον η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι υποχρεωτική, βάσει του νόμου, η εφαρμογή πιλοτικά στα έξι μόνο σχολεία και ο παραμερισμός των άλλων οικισμών, είναι αντισυνταγματικός και  παραβιάζει την αρχή της ισότητας και της πρόσβασης στην δημόσια εκπαίδευση» συνέχισε ο ίδιος καλώντας την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό «να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις και να επεκτείνουν την εφαρμογή σε όλα τα νηπιαγωγεία προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι συμπολίτες μας από αυτό το ευνοϊκό μέτρο».
 
«Είναι θέμα ουσίας και θέμα ποιότητας. Τι θα πει θα δοκιμάσουμε πιλοτικά και θα κρίνουμε μετά; Ποιο αποτέλεσμα θα βγάλει το υπουργείο; Ποιες είναι οι επιφυλάξεις και ποιοι οι προβληματισμοί που έχει και τι θέλει να δει στην πράξη; Το πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία είναι δεδομένο από το υπουργείο παιδείας.  Ο νηπιαγωγός θα κληθεί λοιπόν στηριζόμενος στη μητρική γλώσσα, την τουρκική εν προκειμένω σε αυτές τις περιοχές, να βοηθήσει τα παιδιά να ενταχθούν και μετά κατ' επιλογήν, είτε πάνε σε μειονοτικό δημοτικό σχολείο είτε όχι, να έχουν όλα τα εφόδια, να έχουν μια καλή εκπαίδευση και στις γλώσσες. Εμείς ως πολιτεία οφείλουμε να τους παρέχουμε όλες τις δυνατότητες για να τους ενισχύσουμε σε όποια επιλογή κάνουν» υπογράμμισε και κατέληξε «εξ αυτού του λόγου εκφράζω την απορία μου και θέλω να συναντήσω τον Υπουργό, ούτως ώστε να καταλάβω τον συλλογισμό του, γιατί δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση και λαϊκισμό για οτιδήποτε. Επαναλαμβάνω ότι είναι ένα μέτρο που κινείται προς θετική κατεύθυνση και θα το στηρίξω με κάθε τρόπο, χωρίς να μετρήσω πολιτικό κόστος. Απλά θέλω να καταλάβω πραγματικά γιατί αυτό να εφαρμοστεί σε έξι σχολεία και όχι στο υπόλοιπο 90%. Ποιος είναι ο λόγος; Βλέπω μία υποκρυπτόμενη φοβία. Γιατί πιλοτικά; Τι θέλει να κάνει; Μήπως υπήρχε αντίδραση από τον κ. Καμμένο;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.