Ερωτηματα για την προσωρινη αναστολη χορηγησης ασυλου στον Τουρκο αξιωματικο

Από 11 πρώην προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιώργος Κυμπαρίδης από τη Ροδόπη

Επανέρχονται στο θέμα του Τούρκου Αξιωματικού 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, μετά από την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε τη Δευτέρα από την δικαστική λειτουργό των Διοικητικών Δικαστηρίων
 
Με κοινή τους δήλωση θέτουν σειρά ερωτημάτων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ίδια δικαστής είχε κρίνει και το θέμα του ασύλου για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς στο πλαίσιο των σχετικών ανεξάρτητων επιτροπών, και ερωτώντας εάν υπάρχει από ποινικής και πειθαρχικής σκοπιάς, απόκρυψη λόγου εξαίρεσης για αυτή.
 
Επίσης σημειώνουν πως δεν προκύπτει ότι παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής της απόφασης χορήγησης ασύλου, για τους λόγους που επικαλέστηκε  το Διοικητικό Εφετείο, από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα μας και καταλήγουν πως δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Κυβέρνηση με κάθε τρόπο προσπαθεί   να «αγοράσει χρόνο» στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
 
Την ανακοίνωση υπογράφουν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, καθώς και πρώην πρόεδροι από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Αμαλιάδας, Ναυπλίου, Ρόδου, Τρικάλων και Τρίπολης.
 

Αναλυτικά η κοινή τους δήλωση:

 
«Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η σημερινή απόφαση της πρόεδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να ανακαλεί προσωρινά την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία δόθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με άλλους 7 στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη  μετά  το  αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου  2017 στην γείτονα χώρα.
 
Τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται, ενώ παράλληλα με μια πρώτη ανάγνωση  ανακύπτουν ενδεχομένως πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα. Και αυτό γιατί η πρόεδρος Εφετών του εν λόγω Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία πριν από λίγα 24ώρα δέχθηκε σε ακρόαση του δικηγόρους του Ελληνικού Δημοσίου και σήμερα εξέδωσε την προσωρινή διαταγή, ήταν παράλληλα πρόεδρος άλλης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου  η οποία εξέτασε  το αίτημα ασύλου ενός εκ των 8 επιβαινόντων στο στρατιωτικό ελικόπτερο.
 
Στην Επιτροπή Ασύλου τοποθετήθηκε με την υπ΄ αριθ. 360/15.11.2016 πράξη της Γενικής Επίτροπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.
 
Έτσι, τίθεται το εύλογο ερωτήματα εάν υπάρχει από ποινικής και πειθαρχικής σκοπιάς, απόκρυψη λόγου εξαίρεσης, λόγω της διφυούς ιδιότητας της επίμαχης  δικαστικού λειτουργού, κάτι που δημιουργεί ακυρότητα των όποιων δικαστικών αποφάσεων, λόγω της συμμετοχής της στο δικαστικό σχηματισμό. Ανεξάρτητα, εάν μετά της συζήτηση της υποθέσεως στην επιτροπή ασύλου υπέβαλε, όπως λέγεται,  την παραίτησή της από αυτήν.
 
Δηλαδή, στην ίδια υπόθεση πρόεδρος δημόσιου κρατικού οργάνου και στην συνέχεια   πρόεδρος δικαστικού οργάνου κρίνει προγενέστερη διοικητική του πράξη.
 
Πέρα όμως, από αυτό. Δεν προκύπτει ότι παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής της απόφασης χορήγησης ασύλου, για τους λόγους που επικαλέστηκε  το Διοικητικό Εφετείο, από τις διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση της Γενεύης περί της νομικής κατάστασης των προσφύγων, Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα μας, αλλά και τον χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  όπως αυτοί οι νομικοί κανόνες έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  και   το Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου.
 
Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού, ενώ διατυπώνει η δικαστική λειτουργός το αυτονόητο ότι δεν  μπορεί να εκδοθεί ο εν λόγω  στρατιωτικός στην Τουρκία.
 
Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Κυβέρνηση με κάθε τρόπο προσπαθεί   να «αγοράσει χρόνο» στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.