«Ερωτας – Θαλασσα – Γυναικα»

Συνέχεια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Κίνησης σήμερα Σάββατο με τη δεύτερη εκδήλωση, αφιερωμένη στο νησί της Σαμοθράκης, η οποία, όπως και η προηγούμενη, θα πραγματοποιηθεί στο Στέκι του Συλλόγου επί της Φιλίππου 31, δίπλα στο 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής. Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Έτσι σήμερα στις 8:30 το βράδυ θα παρουσιασθεί το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη Σαμοθράκη, «Έρωτας – Θάλασσα – Γυναίκα». Δύο γυναίκες μουσικοί από τη Σαμοθράκη ερμηνεύουν έντεχνο Ελληνικό Τραγούδι. Πρόκειται για τις Ειρήνη Αραμπατζή στο τραγούδι και Γιώτα Τηγανούρια στο πιάνο.

«Σταχυολογώντας από την ελληνική δισκογραφία τραγούδια, θελήσαμε να παρουσιάσουμε μια θεματολογία τραγουδιών που θα μας αρέσει. Τελικά είδαμε πως τα τραγούδια αυτά αναφέρονταν στον έρωτα, στη θάλασσα και στη γυναίκα» τονίζει η κ. Ειρήνη Αραμπατζή, αιτιολογώντας τον τίτλο της δεύτερης εκδήλωσης.

Ο τίτλος της εκδήλωσης συνδέεται με τη Σαμοθράκη, γιατί όπως εξηγεί η κ. Γιώτα Τηγανούρια «είναι νησί και έτσι η θάλασσα την περικυκλώνει, η γυναίκα είναι το πολύ δυναμικό στοιχείο της Σαμοθράκης και ο έρωτας βέβαια υπερισχύει των πάντων. Βασικά να πω ότι το θέμα ήταν η αφορμή, γιατί ο στόχος ήταν να βρεθούμε να παίξουμε μουσική και να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες, να περάσουμε εμείς καλά μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια και να δώσουμε έτσι μια δική μας ερμηνεία στην όλη εκδήλωση».

Η Ειρήνη Αραμπατζή συνεργάζεται από παλιά με τη Γιώτα Τηγανούρια. Συγκεκριμένα η Ειρήνη Αραμπατζή ήταν μέλος της χορωδίας της Σαμοθράκης και η Γιώτα Τηγανούρια είχε τη διεύθυνση της χορωδίας, έκανε μαθήματα σολφέζ. «Περίπου δύο χρόνια είχαμε μία τριβή και μία επαφή και σαν καταστάλαγμα αυτών είναι και αυτή η εκδήλωση. Πάντα στη Σαμοθράκη αυτό που βιώναμε ήταν μια έλλειψη πολιτιστικών δρώμενων και δεν είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε πολλές εκδηλώσεις πολιτισμού, οπότε καταλήξαμε να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό δρώμενο για να περάσουμε καλά, να ψυχαγωγήσουμε τους συντοπίτες μας, αλλά και τους ξένους ανθρώπους που έρχονται και επισκέπτονται το νησί».

Η σχέση της Ειρήνης Αραμπατζή με το τραγούδι είναι ερασιτεχνική, «αλλά αυτό είναι και κομπλιμέντο, γιατί το να είσαι σήμερα επαγγελματίας είναι μείον. Μη ξεχνάμε ότι ο ερασιτέχνης είναι ο εραστής της τέχνης», υπογραμμίζει η κ. Τηγανούρια.

Η επιλογή των τραγουδιών έγινε από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα, δηλαδή από τη Γιώτα Τηγανούρια, την Ειρήνη Αραμπατζή, αλλά και από την Πελαγία Μυλωνά και την Πελαγία Χονδρού, δύο νέα κορίτσια, μέλη της Παιδικής Χορωδίας «η οποία αποτελεί τον πυρήνα εκμάθησης της μουσικής και μέσω του οποίου δουλεύουμε διάφορα τεχνικά θέματα. Έτσι θα είναι ολοκληρωμένος ο Σαμοθρακίτικος αέρας».

Τα τραγούδια που θα ακουσθούν είναι γνωστών ελλήνων συνθετών. «Κάναμε μια επιλογή που να ταιριάζει, κατά τη γνώμη μας, στο συνδυασμό πιάνου και φωνής. Είναι κυρίως μουσικές του Χατζιδάκη, σύγχρονων συνθετών και είναι προσαρμοσμένες στο στόχο μας, να παίξουμε μουσική και να πάρουμε τα καλά που δίνει η μουσική στην ερμηνεία της».

Όσον αφορά στην προηγούμενη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο που μας πέρασε, η κ. Τηγανούρια δηλώνει ευχαριστημένη, «ήταν πολύ καλή η παρουσία των παιδιών. Αισθάνθηκα και τον κόσμο να αγκαλιάζει την εκδήλωση και να τη στηρίζει και έτσι τα παιδιά έφυγαν πολύ χαρούμενα για το νησί. Πήραν πολύ δύναμη από αυτή τη βραδιά».

Οι δύο κοπέλες ευχαριστούν την Πολιτιστική Κίνηση που τους έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και το Γιάννη Ζερβίδη που παραχώρησε το πιάνο και έτσι είναι δυνατή η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αλλά και τους Σοφία Μπαρδάνου και Μανώλη Μαργαρίτη για το υλικό που παραχώρησαν για να προβληθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Α.Π.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα τα τραγούδια που θα ακουσθούν είναι:

Είσαι ένα περιστέρι του Μάνου Χατζιδάκι

Περιμπανού «Ευγενική Κυρία» του Μάνου Χατζιδάκι

Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι

του Μάνου Χατζιδάκι

Στου Διγενή τα κάστρα του Μάνου Χατζιδάκι

Φεϊρούζ του Θ. Παπακωνσταντίνου

Φάτα Μοργκάνα – Μ. Κωχ – Ν. Καββαδίας

Νανούρισμα του Μάνου Λοϊζου

Μες σ’ αυτή τη βάρκα του Μάνου Χατζιδάκι

Σώπα κι άκουσε του Γ. Ζήκα

Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι του Α. Καλδάρα

Μαρόκο του Σ. Κραουνάκη

Λίγα ψίχουλα αγάπης του Σ. Τζουανάκου

Να μ’ αγαπάς του Γ. Ανδρέου

Και γιατί δε μας το λες – παραδοσιακό

Στο ‘πα και στο ξαναλέω – παραδοσιακό

Θαλασσάκι – παραδοσιακό

Το φεγγάρι είναι κόκκινο του Μάνου Χατζιδάκι

Φέρτε μου ένα μαντολίνο του Μάνου Χατζιδάκι

Θάλασσα πλατιά του Μάνου Χατζιδάκι

Μην τον ρωτάς τον ουρανό του Μάνου Χατζιδάκι

Πες μου μια λέξη του Μάνου Χατζιδάκι

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.