«Εργο στρατηγικης σημασιας» ο IGB

Τέσσερις νέες εταιρείες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην διαδικασία αναζήτησης διακινητών φυσικού αερίου

Μεγάλο το ενδιαφέρον και για τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

 
Τέσσερις νέες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο δεύτερο μέρος της σύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας.
Οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση σύνδεσης του ελέγχου της αγοράς, τη διαδικασία δηλαδή αναζήτησης διακινητών φυσικού αερίου οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν το δυναμικό μεταφοράς του αγωγού.
 
Την ανακοίνωση αυτή έκανε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πετκόβα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην Σόφια, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Πάνο Σκουρλέτη.
 
Ο υπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής της πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με την ομόλογό του, με την οποία συζήτησαν για τον αγωγό IGB, το σχέδιο για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, την ολοκλήρωση της ανάστροφης ροής στον υφιστάμενο αγωγό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και άλλα ενεργειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

Ευρύτερη βαλκανική συνεργασία 

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την άποψη, σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη διαδικασία Market Test για τον  διασυνδετήριο ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB, πως η ενεργειακή συνεργασία είναι σημαντικό τμήμα μιας πολύ ευρύτερης συνεργασίας από την οποία περιμένουν πολλά και οι δύο χώρες. «Επενδύουμε σε αυτή την συνεργασία, όχι μόνο οικονομικά δεδομένα και κοινά συμφέροντα, αλλά και εμπιστοσύνη και φιλία και πιστεύουμε ότι αυτή η επένδυση θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των δύο χωρών και  θα ενισχύσει, επίσης, τη δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν θετικά στο οικονομικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής, πάντα με όρους  αμοιβαίου σεβασμού και προώθησης του κοινού καλού».
 
Τόνισε δε πως ο αγωγός φυσικού αερίου IGB θα αποτελέσει ένα αξιόλογο εργαλείο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών μας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Σύνδεσε επίσης τη δημιουργία του στις αλλαγές στην ενεργειακή «γεωγραφία» της περιοχής που συμβαίνουν με τον TAP, με τον οποίο μπορεί να  συνδεθεί ο IGB και πάνω σε αυτή την γερή ενεργειακή βάση μπορούν πολλά σχέδια να αναπτυχθούν ώστε να δημιουργηθεί η  πανευρωπαϊκή υποδομή  του αύριο στον τομέα του φυσικού αερίου.
 
Η δεύτερη και τελική φάση του Market Test, αυτή των δεσμευτικών προσφορών, θεωρεί πως είναι πάνω απ’ όλα μια καλή ευκαιρία για τα κράτη που συμμετέχουν  να δημιουργήσουν νέα δεδομένα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας των τιμών του φυσικού αερίου.
«Τώρα είναι η ώρα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου το οποίο προβλέπεται ότι θα φέρει πολλαπλά οφέλη για όλους μας τα επόμενα χρόνια. Σε επίπεδο προθέσεων οι στόχοι έχουν υπερκαλυφθεί, αυτό όμως δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να υπάρξει δέσμευση τέτοιων ποσοτήτων ικανών να καταστήσουν βιώσιμο το έργο, καθώς πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναβολών και γενικών συζητήσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Έντονο ενδιαφέρον και για τον πλωτό τερματικό στην Αλεξανδρούπολη 

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε παράλληλα και στον Πλωτό Τερματικό Σταθμό (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στην Αλεξανδρούπολη, που έχει ενταχθεί στη δεύτερη λίστα PCI, έργο κοινού ενδιαφέροντος από την ΕΕ.  Σημείωσε μάλιστα πως έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από πολλές χώρες για τη διακίνηση LNG από τις υπάρχουσες υποδομές της Ελλάδας, τον τερματικό σταθμό στην Ρεβυθούσα, όσο και από το FSRU της Αλεξανδρούπολης.
 
Την ίδια ώρα, πολύ θετικές είναι οι εξελίξεις στον υφιστάμενο αγωγό φυσικού αερίου, μετά τη Συμφωνία Διασύνδεσης στο Σημείο Εισόδου «Kulata (BG) – Sidirokastron (GR)» που υπεγράφη στις 24 Ιουνίου. Η εικονική ανάστροφη ροή  έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον των πρώτων εταιριών που διαβλέπουν μια ευκαιρία και οι όροι της ανταγωνιστικότητας στην αγορά φυσικού αερίου στην χώρα μου, βελτιώνονται διαρκώς. Αυτή την περίοδο, γίνονται από τους  διαχειριστές οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση και της φυσικής ανάστροφης ροής προς την Βουλγαρία.
 
«Ο IGB είναι ένα έργο  στρατηγικής σημασίας που μπορεί να υποστηρίξει ευρύτερους σχεδιασμούς και άλλα έργα. Είναι ένας σημαντικός θεμέλιος λίθος σε ένα δίκτυο  πολύ μεγαλύτερης κλίμακας και σημασίας» έκλεισε ο Υπουργός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.