Εργατης «πολτοποιηθηκε» σε μηχανημα παρασκευης ρυτινων

Οδυνηρό θάνατο βρήκε χθες το πρωί, 42χρονος μουσουλμάνος από την Κομοτηνή στην προσπάθεια του να καθαρίσει μηχάνημα παραγωγής ρυτινών (κοχλίας), στο εργοστάσιο παρασκευής χημικών υλών Χατζηλουκάς ΑΒΕΤΕ στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου εργαζόταν. Ο άτυχος Ισμαήλ Ρασήμ του Μουσταφά, που βρέθηκε σχεδόν πολτοποιημένος μέσα στον «κοχλία», είναι ένα ακόμη θύμα εργατικού ατυχήματος, που λαμβάνει χώρα στην ΒΙ.ΠΕ κι αποδίδεται- από συνδικαλιστές- σε ελλιπή μέτρα ασφαλείας υπέρ των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους.

Το αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν ο Διοικητής και 8 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, που έσπευσαν με διασωστικό όχημα στον τόπο του συμβάντος , ύστερα από τηλεφωνική κλήση που δέχθηκαν από το ίδιο εργοστάσιο, στις 9:20 το πρωί της Τετάρτης.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής, Πύραρχος Σωτήρης Ραξιώτης η επιχείρηση απεγκλωβισμού του άψυχου σώματος του 42χρονου διήρκησε πάνω από 2 ώρες και προκειμένου να επιτευχθεί, χρειάστηκε η χρήση ειδικών συσκευών κοπής μετάλλων και οξυγονοκόλλησης.

Στο χώρο του εργοστασίου βρέθηκε άμεσα ασθενοφόρο και κινητή μονάδα γιατρών με την υπεύθυνη του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Σ.Παπαναστασίου. Ήταν όμως πλέον αργά ώστε να προσφερθεί οποιαδήποτε βοήθεια, καθώς ο εργάτης ήταν ήδη νεκρός, τόνισε σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν κ. Θανάσης Κυρκούδης.

«Ένας ακόμη συνάδελφος έχασε τη ζωή του εξαιτίας της μη λήψης των απαραίτητων, στοιχειωδών μέτρων προστασίας των εργαζομένων» υποστήριξε χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο συνδικαλιστής κ. Παναγιώτης Ταξόπουλος. Ο ίδιος ανέφερε ότι προηγήθηκε μια σειρά παρόμοιων περιστατικών ή άλλων με βαριά τραυματίες λόγω της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους σε μονάδες της Βιομηχανικής Περιοχής. Ο κ. Ταξόπουλος επέρριψε ευθύνες για την κρατούσα κατάσταση και στην Επιθεώρηση Εργασίας, χαρακτηρίζοντας ελλιπή την παρουσία και τους έλεγχους που διενεργεί. Κυρίως όμως επέρριψε «ασυδοσία στο βωμό του κέρδους στην εργοδοσία».

Ας σημειωθεί τέλος ότι ο νεκρός διακομίστηκε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κομοτηνής για νεκροψία-νεκροτομή ενώ την σχετική προανάκριση διενεργεί ο Αστυνομικός Σταθμός Ξυλαγανής.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.